Държавата започва незабавни действия по освобождаване на заседналия кораб край Камен бряг (видео) Снимка: © Getty Images

Водолазът Найден Недев извърши независим оглед на заседналия край Камен бряг кораб и показа в свое видео в YouTube, че около него има изтичане на азотна тор.

На клипа, заснет под водата на 26 септември, се вижда голямо черно петно край кораба. Недев е взел и проби от зоната на носа на кораба, където, по думите му, вече има изтичане на тор. Според него има наклоняване на кораба към левия борд и е въпрос на часове да стане тежка авария.

Към плавателния съд не могат да подходят нито плаващ кран, нито баржа, и единственият начин за прехвърляне на товара е при използване на въжена линия кораб – бряг или разтоварване в малки лодки, коментира той, цитиран от БНР.

Със заповед в неделя транспортният министър Христо Алексиев нареди да започне операция по обезопасяване на плавателния съд. Той ще трябва да бъде разтоварен и изведен от мястото. Прогнозата за времето показва, че след вторник се очакват лоши метеорологични условия, така че предизвикателството пред екипите е сериозно.

Проби от морската вода взеха експерти от Басейновата дирекция във Варна, но засега не са обявили окончателни резултати. Експресните анализи за киселинността на водата към този момент не отчитат отклонение от нормите. При проверката на място експертите от Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето, съобщи БНТ.

Вчера Борислав Сандов и Албена Симеонова от „Зелено движение“ предупредиха, че корабът край резервата Яйлата до Камен бряг може да се превърне в "екологична бомба", ако администрацията не вземе спешни мерки за разтоварването и изтеглянето му. На борда му има 3300 тона азотни торове.

Корабът Vera SU е пътувал от Украйна към Варна, преди да заседне край брега преди 6 дни. Собственикът на кораба и застрахователят са представили спасителен план, който обаче не е одобрен от Министерството на транспорта, МОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски регион", защото предвижда разтоварване на поне половината товар в морето.

Сандов и Симеонова се обърнаха към служебния премиер Стефан Янев с призив за бързи действия за разтоварване и изтегляне на кораба, като описаха три варианта - използване на въздушни възглавници за извозването му в по-дълбоки води, прехвърляне на контейнерите върху малки лодки, които могат да се доближат до брега, или пренасяне на товара до брега с въжена линия.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024