Заседналият кораб край Камен бряг заплашва да стане "екологична бомба" Снимка: © Getty Images

Заседналият кораб край резервата Яйлата до Камен бряг може да се превърне в "екологична бомба", ако администрацията не вземе спешни мерки за разтоварването и изтеглянето му.

За това предупреждават Борислав Сандов и Албена Симеонова, доскорошни депутати от "Демократична България", членове на "Зелено движение".

Корабът Vera SU е пътувал от Украйна към Варна, преди да заседне край брега преди 6 дни. Собственикът на кораба и застрахователят са представили спасителен план, който обаче не е одобрен от Министерството на транспорта, МОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски регион", защото предвижда разтоварване на поне половината товар в морето.

На борда му се намират 3300 тона азотни торове, а отхвърленият план е предвиждал изсипване на около 1500 тона в морето, казва директорът на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров на брифинг в събота.

Според Сандов и Симеонова - подобно решение би било крайно неприемливо, защото ще нанесе преки щети на дънните риби в района и на морската флора.

Двамата се обърнаха към служебния премиер Стефан Янев с призив за бързи действия за разтоварване и изтегляне на кораба, като описаха три варианта - използване на въздушни възглавници за извозването му в по-дълбоки води, прехвърляне на контейнерите върху малки лодки, които могат да се доближат до брега, или пренасяне на товара до брега с въжена линия. Междувременно корабът видимо е започнал да се накланя на една страна, съобщава bTV.

"Рискът корабът да се обърне и да изпусне целия си товар е огромен. Нямаме седмица-две", предупреди Сандов.

"Ако се допусне разлив, това ще нанесе непоправими щети на бизнеса и на рибарите в района. Едно от най-красивите места по Черноморието е засегнато от едно недоразумение. Вземете мерки незабавно", каза Симеонова.

Според информация на "Дневник" правителството е дало последен срок до 26 септември на собственика да обезопаси товара си. Едва тогава държавата ще се намеси, за да не допусне разлив.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023