Снимка: © Getty Images

Заседналият кораб край резервата Яйлата до Камен бряг може да се превърне в "екологична бомба", ако администрацията не вземе спешни мерки за разтоварването и изтеглянето му. 

За това предупреждават Борислав Сандов и Албена Симеонова, доскорошни депутати от "Демократична България", членове на "Зелено движение". 

Корабът Vera SU е пътувал от Украйна към Варна, преди да заседне край брега преди 6 дни. Собственикът на кораба и застрахователят са представили спасителен план, който обаче не е одобрен от Министерството на транспорта, МОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски регион", защото предвижда разтоварване на поне половината товар в морето.

 На борда му се намират 3300 тона азотни торове, а отхвърленият план е предвиждал изсипване на около 1500 тона в морето, казва директорът на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров на брифинг в събота. 

Според Сандов и Симеонова - подобно решение би било крайно неприемливо, защото ще нанесе преки щети на дънните риби в района и на морската флора. 

Двамата се обърнаха към служебния премиер Стефан Янев с призив за бързи действия за разтоварване и изтегляне на кораба, като описаха три варианта - използване на въздушни възглавници за извозването му в по-дълбоки води, прехвърляне на контейнерите върху малки лодки, които могат да се доближат до брега, или пренасяне на товара до брега с въжена линия. Междувременно корабът видимо е започнал да се накланя на една страна, съобщава bTV. 

"Рискът корабът да се обърне и да изпусне целия си товар е огромен. Нямаме седмица-две", предупреди Сандов. 

"Ако се допусне разлив, това ще нанесе непоправими щети на бизнеса и на рибарите в района. Едно от най-красивите места по Черноморието е засегнато от едно недоразумение. Вземете мерки незабавно", каза Симеонова. 

Според информация на "Дневник" правителството е дало последен срок до 26 септември на собственика  да обезопаси товара си. Едва тогава държавата ще се намеси, за да не допусне разлив. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"