Снимка: © Getty Images

Заседналият кораб край резервата Яйлата до Камен бряг може да се превърне в "екологична бомба", ако администрацията не вземе спешни мерки за разтоварването и изтеглянето му.

За това предупреждават Борислав Сандов и Албена Симеонова, доскорошни депутати от "Демократична България", членове на "Зелено движение".

Корабът Vera SU е пътувал от Украйна към Варна, преди да заседне край брега преди 6 дни. Собственикът на кораба и застрахователят са представили спасителен план, който обаче не е одобрен от Министерството на транспорта, МОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски регион", защото предвижда разтоварване на поне половината товар в морето.

На борда му се намират 3300 тона азотни торове, а отхвърленият план е предвиждал изсипване на около 1500 тона в морето, казва директорът на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров на брифинг в събота.

Според Сандов и Симеонова - подобно решение би било крайно неприемливо, защото ще нанесе преки щети на дънните риби в района и на морската флора.

Двамата се обърнаха към служебния премиер Стефан Янев с призив за бързи действия за разтоварване и изтегляне на кораба, като описаха три варианта - използване на въздушни възглавници за извозването му в по-дълбоки води, прехвърляне на контейнерите върху малки лодки, които могат да се доближат до брега, или пренасяне на товара до брега с въжена линия. Междувременно корабът видимо е започнал да се накланя на една страна, съобщава bTV.

"Рискът корабът да се обърне и да изпусне целия си товар е огромен. Нямаме седмица-две", предупреди Сандов.

"Ако се допусне разлив, това ще нанесе непоправими щети на бизнеса и на рибарите в района. Едно от най-красивите места по Черноморието е засегнато от едно недоразумение. Вземете мерки незабавно", каза Симеонова.

Според информация на "Дневник" правителството е дало последен срок до 26 септември на собственика да обезопаси товара си. Едва тогава държавата ще се намеси, за да не допусне разлив.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.