Водолази са открили четири от телата в потъналата яхта Bayesian (Обновена) Снимка: © Getty Images

Два дни и половина след като суперяхтата Bayesian потъна край Сицилия, водолази извадиха първите тела от останките на морското дъно.

В сряда бяха открити четири тела. Предполага се, че две от тях са технологичния предприемач Майк Линч и на 18-годишната му дъщеря Хана.

На борда на плавателния съд е имало 22 души, когато недалеч от Палермо, мощна буря удря яхтата.

15 души успяват да се спасят, а близо до мястото на инцидента по-късно е открито тялото на готвача Рекалдо Томас.

Водолазите от противопожарната служба на Сицилия, специализирани в спускането в пещери, успяха да проникнат в кораба, който е на дълбочина 49 метра, и бавно да си проправят път към каютите, където освен Линч и дъщеря му се смята, че са още две двойки техни приятели.

Италианските власти са осигурили специална техника, с която да се сканира морскоро дъно и да се направят кадри, от които да се извлече повече информация за инцидента.

Гмуркачите могат да останат под водата само няколко минути и губят много време за слизане и изкачване. На място са изпратени и специалисти от Генуа.

Надеждата на роднините, подхранвана от публикации в британските медии, че някой може да се е спасил благодарение на въздушен балон, се смята за изключително малко вероятна. Сред шестимата изчезнали е Джонатан Блумър (70 г.) от Morgan Stanley и топ международен адвокат. Каютите са разположени на долната палуба – шест на брой плюс апартамента на собственика, който е на кърмата.

Продължават разпитите на оцелелите.

Отделът за разследване на морски произшествия на Великобритания е изпратил четирима инспектори в Сицилия, за да извършат предварителна оценка на яхтата, плаваща под британски флаг.

Луксозната яхта се води на фирма, собственост на спасената съпруга на Линч. Пътуването на компанията до Средиземно море е било с цел да се отпразнува щастливата развръзка от дългогодишен съдебен процес, свързан с продажбата на софтуерната компания Autonomy на Майк Линч на IT гиганта Hewlett-Packard.

От нея Линч печели единадесет милиарда долара, а подозренията са, че цената е завишена, което води и до продължили с години съдебни проблеми за британеца.

Линч беше екстрадиран в САЩ, за се яви пред съда и прекара 13 месеца под домашен арест в Сан Франциско. През юни обаче беше оправдан от американско съдебно жури.

Ветроходната яхта, която е една от най-големите по рода си в света, е оборудвана само с една, но изключително дълга мачта от 75 метра. Когато връхлита бурята, тя е закотвена пред пристанището Портичело, недалеч от Палермо.

Есперти и изследователи се опитват да разберат как океанският платноход може да потъне толкова невероятно бързо, докато по-малка лодка на 100 метра от него остава невредима. Потъването на такава голяма яхта се смята за много малко вероятно.

Капитанът на близката лодка казва, че той самият е бил зает да стабилизира яхтата си. Когато се огледал отново, Bayesian вече била изчезнала.

Оцелели казват, че бедствието е продължило само пет минути. Записът от камера за наблюдение от вила на сушата показва, че яхтата на Линч изчезва за 60 секунди.

Най-достоверната хипотеза в момента е, че по време на бурята голямо количество вода влиза от кърмата за много кратко време поради приливна вълна, вероятно през врата, която е била оставена отворена.

Според съобщения в медиите водолазите също са заявили, че са видели шверта на ветрохода в повдигната позиция. Това би било правилната позиция за навлизане в пристанище, но спуснат шверт би стабилизирал лодката при силен вятър.

Ако тази информация е вярна, екипажът може да е допуснал сериозни грешки. Разследването обаче все още е в начален етап.

Яхтата, потънала край Сицилия Една жертва и 6-има изчезнали. Какво се знае за потъването на суперяхтата Bayesian край Сицилия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024