Снимка: © Getty Images

Комромисът е налице с 200 гласа "за", и коалицията, и опозицията изглеждат доволни. 

Това е резултатът от 6-часовите дебати около дълго отлаганото предложение за разрешаване на военно-техническа помощ от България за Украйна

Два проекта на ГЕРБ и "Демократична България" отлежаваха в Комисията по външна политика от края на март до края на април, когато министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пристигна в България и поиска помощ от кабинета, а Кирил Петков се срещна с Володимир Зеленски в Киев.

Писмото с шест искания от Зеленски стана база за крайното решение на 47 НС. В нито едно от тях не се поставяше изрично настояване за износ на оръжия или боеприпаси. Украйна моли само за ремонт на военна техника в български заводи ("Терем" и "Авионамс"). 

Писмото с 6 точки от Зеленски отвори коридор, по който БСП да мине, като "запази лице" пред русофилския си електорат, без да самосвали собственото си правителство насред кризата, рискувайки да изгуби още повече избиратели по посока "Възраждане". 

Трите гласувания в пленарната зала подсказват, че социалистите може би не са единственият партньор в коалицията с колебания за износа на боеприпаси и оръжия.

"Има такъв народ" не подкрепят нито едно от предложенията на ГЕРБ и ДБ, в които изрично се предлага да се достави въоръжение за Украйна. Групата гласува или "против", или "въздържал се". Лидерите на "Продължаваме промяната" също даваха заявки, че са готови да одобрят военна помощ за отбраната на Украйна, но са предпочели да действат в тактически интерес на коалиционното единство, възползвайки се от ограничените искания в писмото на украинския президент.

Кой гласува "против" ремонта на военна техника от Украйна в България

Ето как изглежда разпределението на силите в 47 Народно събрание по трите точки. 

Компромисното предложение на "Продължаваме промяната" беше подкрепено с 200 гласа, с няколко отклонения - трима души от ПП, ИТН и БСП гласуваха "против" независимо от това, че става дума само за ремонт на военна техника от български заводи. 

С гласуваното решение парламентът дава мандат на кабинета "Петков" да окаже хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна съобразно възможностите на  България, както следва: 

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС; 

б) помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;

в) осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

г) засилване на енергийното сътрудничество - в частност достаквите на електроенергия и природен газ; 

д) ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; 

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ - дрехи, лекарства и хранителни стоки. 

Проектът на ГЕРБ не указваше конкретна военна продукция, която Украйна може да получи, но правеше уговорка, че тя не бива да засяга "основни отбранителни платформи и въоръжения". 

От ГЕРБ няколко пъти укориха кабинета, че за разлика от Полша, Чехия и Словакия не се възползва от случая да се отърве старата съветска бойна техника в замяна на НАТО-вско въоръжение като компенсация за подкрепата за Украйна. "За" този вариант гласуваха само ГЕРБ, ДБ и ДПС (общо 100 гласа). 

Проектът на "Демократична България" беше сходен с този на ГЕРБ по уточнението, че военните доставки за Украйна трябва да са съобразени с "възможностите на нашата страна". От ДБ уточняваха и откъде трябва да дойде финансирането на помощта - държавния бюджет и фондовете на ЕС и НАТО.Само 4 гласа от "Продължаваме промяната" застанаха зад предложението на коалиционния партньор, а проектът отпадна със само 79 гласа "за". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"