Военна помощ, но не с оръжия: Компромисът на 47 НС за подкрепата за Украйна Снимка: © Getty Images

Комромисът е налице с 200 гласа "за", и коалицията, и опозицията изглеждат доволни.

Това е резултатът от 6-часовите дебати около дълго отлаганото предложение за разрешаване на военно-техническа помощ от България за Украйна.

Два проекта на ГЕРБ и "Демократична България" отлежаваха в Комисията по външна политика от края на март до края на април, когато министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пристигна в България и поиска помощ от кабинета, а Кирил Петков се срещна с Володимир Зеленски в Киев.

Писмото с шест искания от Зеленски стана база за крайното решение на 47 НС. В нито едно от тях не се поставяше изрично настояване за износ на оръжия или боеприпаси. Украйна моли само за ремонт на военна техника в български заводи ("Терем" и "Авионамс").

Писмото с 6 точки от Зеленски отвори коридор, по който БСП да мине, като "запази лице" пред русофилския си електорат, без да самосвали собственото си правителство насред кризата, рискувайки да изгуби още повече избиратели по посока "Възраждане".

Трите гласувания в пленарната зала подсказват, че социалистите може би не са единственият партньор в коалицията с колебания за износа на боеприпаси и оръжия.

"Има такъв народ" не подкрепят нито едно от предложенията на ГЕРБ и ДБ, в които изрично се предлага да се достави въоръжение за Украйна. Групата гласува или "против", или "въздържал се". Лидерите на "Продължаваме промяната" също даваха заявки, че са готови да одобрят военна помощ за отбраната на Украйна, но са предпочели да действат в тактически интерес на коалиционното единство, възползвайки се от ограничените искания в писмото на украинския президент.

Кой гласува "против" ремонта на военна техника от Украйна в България

Ето как изглежда разпределението на силите в 47 Народно събрание по трите точки.

Компромисното предложение на "Продължаваме промяната" беше подкрепено с 200 гласа, с няколко отклонения - трима души от ПП, ИТН и БСП гласуваха "против" независимо от това, че става дума само за ремонт на военна техника от български заводи.

С гласуваното решение парламентът дава мандат на кабинета "Петков" да окаже хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна съобразно възможностите на България, както следва:

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС;

б) помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;

в) осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

г) засилване на енергийното сътрудничество - в частност достаквите на електроенергия и природен газ;

д) ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на Република България;

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ - дрехи, лекарства и хранителни стоки.

Проектът на ГЕРБ не указваше конкретна военна продукция, която Украйна може да получи, но правеше уговорка, че тя не бива да засяга "основни отбранителни платформи и въоръжения".

От ГЕРБ няколко пъти укориха кабинета, че за разлика от Полша, Чехия и Словакия не се възползва от случая да се отърве старата съветска бойна техника в замяна на НАТО-вско въоръжение като компенсация за подкрепата за Украйна. "За" този вариант гласуваха само ГЕРБ, ДБ и ДПС (общо 100 гласа).

Проектът на "Демократична България" беше сходен с този на ГЕРБ по уточнението, че военните доставки за Украйна трябва да са съобразени с "възможностите на нашата страна". От ДБ уточняваха и откъде трябва да дойде финансирането на помощта - държавния бюджет и фондовете на ЕС и НАТО.Само 4 гласа от "Продължаваме промяната" застанаха зад предложението на коалиционния партньор, а проектът отпадна със само 79 гласа "за".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023

Дългоочакваните германски танкове Leopard 2 стигнаха в Украйна

Освен първите 18 Leopard-a, Украйна получи и 40 бойни машини Marder и танкове Challenger 2

07:56 - 28.03.2023