Военната помощ за Украйна: Кой какви оръжия предоставя на Киев Снимка: © Getty Images

1,5 млрд. долара - това е оценката, която Украйна дава на военната помощ, получена в страната от западните партньори. Въпреки че Германия отказва да доставя оръжия в Киев и блокира други страни, които искат да изпратят стара германска техника, Украйна разполага с достъп до ресурси, с които да подсили отбраната си при евентуално руско нападение.

Част от военните пратки за страната са ракети от типа Javelin и NLAW. В рамките на започналите украински маневри "Снежна буря 2022" повечето от войниците вероятно ще използват за първи път доставките от противотанкови оръжия. Javelin са преносими комплекси за поразяване на бронирана техника и нисколетящи мишени с по-малка скорост като хеликоптери или дронове.

Могат да се изстрелват с пускова тръба от рамо и да се насочват сами към предварително зададена цел. Заради компактния си размер и лекото тегло тези оръжия са лесно преносими.

Още от 2019 г. САЩ доставя ракети Javelin за ползване от Украйна. Точният брой на поръчките не е известен, но само през есента на 2021 г. би трябвало да са изпратени стотици ракети в страната. Американското правителство разрешава и на балтийските републики да прехвърлят този тип оръжия от запасите си към Украйна.

Javelin се смята за най-модерното противотанково оръжие в света. Способни са да ударят цели като бронирани машини или бункери от разстояние над 2000 метра. Javelin може да поразява и тежки танкове, като удря по-слабо бронираните им горни части. Същото се отнася и за сходно функциониращите британски ракети NLAW, които все пак имат по-ограничен обхват. Лондон е доставил на Украйна около 2000 от тях.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев посочва, че тези системи са необходими в най-спешен порядък за отбраната на Украйна.

"Те могат много лесно да се интегрират в нашия армейски арсенал, войниците биха могли да се научат бързо как да ги използват. При евентуална руска офанзива тяхното масово приложение би било много ефективно, затова са ни необходими още много от тях", казва той, цитиран от "Дойче веле".

Руската армия превъзхожда украинската най-вече във военновъздушните си сили.

"В случай на нападение руснаците биха могли да наложат въздушен контрол в рамките на 2-3 дни, при което изцяло да изключат украинските ВВС и да преодолеят противовъздушната отбрана", казва Густав Гресел, експерт по сигурността в Европейския съюз за международни отношения в Берлин.

Русия не само има много повече бойни самолети от Украйна, но и са способни да проследяват радиокомуникацията на украинските изтребители и ПВО, които са съветско производство. Украинските пилоти имат по-малък нальот от руските, тъй като много от машините са приземени поради липса на резервни части.

Това дава превъзходство на руските ВВС, а надмощието им дава свобода на сухопътните сили, казва Гресел. Русия би могла да използва безпилотни самолети, за да локализира украинските подразделения и да открие огън по тях.

По този начин противникът може да бъде неутрализиран още преди да се стигне до сблъсък с него.

Модернизацията на ВВС на Украйна е от ключово значение, но няма как да се случи в краткосрочен план заради нуждата от по-продължително обучение за ползване на по-сложните ПВО-комплекси като Patriot или германските IRIS-T SL. А Украйна не разполага с време.

Затова фокусът е върху преносимите ракети. Литва вече се готви да изнесе в Украйна и ракети Stinger, докато Полша пренасочва GROM - сходно оръжие с топлинно насочване, което може да поразява самолети до 3 км разстояние. Украинската армия вече разполага с подобни оръжия в арсенала си, поради което обучението за GROM и Stinger би трябвало да стане по-бързо.

Ракетите, които могат да се изстрелват от един човек, биха снижили ефективността на руските ВВС, дори да не са способни да елиминират всеки изтребител или хеликоптер.

През 2021 г. Украйна е поръчала и най-малко 20 дронове от типа "Байрактар ТВ2" от Турция - страна член на НАТО. Безпилотните самолети могат да се оборудват и с украински двигатели, а Киев вече има лиценз за самостоятелно производство на апаратите. Предстои да бъде изграден завод за тази продукция.

Турските "Байрактар" могат да се ползват за разузнаване, но и биха могли да носят бомби и ракети с лазерно насочване. В края на октомври 2021 един от тях унищожи артилерийна установка на проруски сепаратисти от Източна Украйна.

Дроновете дават възможност на по-слабо оборудваните армии да нанасят значителни поражения на по-силен противник. Във войната между Азербайджан и Армения през 2020 г. се видя, че ПВО-системите от съветската епоха са почти безполезни срещу модерни безпилотни самолети. Не е ясно дали "Байрактар" биха били също толкова ефективни срещу по-новите системи за отбрана "земя-въздух" като Panzir S1 на Русия.

Чехия и Полша са доставчиците на големи количества боеприпаси, които в последните седмици пристигат в Украйна. Канада и Франция също доставят оръжия на страната от 2014 г. насам по данни на стокхолмския институт за мир SIPRI.

В последно време най-значително са се увеличили пратките от Великобритания и САЩ. Само Вашингтон вече е предоставил 1300 тона оръжия на Киев.

Германия отказва да се включи в групата на западните страни, предоставящи военна помощ на Украйна, и не позволи на Естония да изпрати девет гаубици от запасите на ГДР. Политиката на Берлин се възприема като "нелогична" в Киев и "ще бъде запомнена", казва експертът Белесков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023