Военните ще могат да прилагат мерки по време на извънредното положение

Военнослужещите ще могат да участват в прилагането на мерките срещу новия коронавирус, стана ясно след гласуването на депутатите в пленарна зала. Такъв текст първоначално не фигурираше в Закона за действията по време на извънредно положение, но ГЕРБ предложи включването на армията.

Текстът бе приет на второ четене – „за“ гласуваха 89 народни представители, „против“ бяха 55, а двама се въздържаха.

По този начин военнослужещите придобиха правомощия да могат да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването на лице до пристигането на органите на МВР, както и на превозните средства. Според текстовете включването на военнослужещите ще става по ред, определен от Министерски съвет.

Могат да прилагат физическа сила и помощни средства, но само ако това е „абсолютно необходимо“.

Министерски съвет запазва правото си да налага нови условия и задачи на военните.

Принудителен платен отпуск

Освен това, на второ четене бяха приети текстове, които позволяват на работодателите да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си без тяхно съгласие. Става въпрос за не повече от половината от техния платен годишен отпуск, което в повечето случаи е 10 дни.

От БСП посочиха, че текстът за половината платен отпуск засяга само военните и държавните служители. Надя Клисурска каза, че това не кореспондира с новите текстове в Кодекса на труда за предприятията, сред които може да се предостави целият платен отпуск.

При извънредно положение, когато има заповед на работодателя или на държавен орган, работодателят може да задължи работника или служителя да ползва целия си платен годишен отпуск, поясни Хасан Адемов от ДПС, цитиран от „24 часа“. Ако предприятието попадне в списъка на Министерския съвет, тогава ще може да се възползва от фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване, допълни той.

В текстовете от законопроекта се регламентира още, че полицаите и пожарникарите ще полагат извънреден труд над ограниченията по Закона за МВР. Това ще става след изрично писмено съгласие на държавните служители, а липсата на такова няма да бъде основание за търсене на дисциплинарна отговорност.

Липса на консенсус за името на закона

Денят в пленарна зала започна със спор между БСП и ГЕРБ. Дебатът бе за заглавието на законопроекта, в което думата "мерки" се заменя с "действия". Социалистите казаха, че Законът за извънредното полжение е изцяло обменен в сравнение с предложения на първо четене и не желаеха да подкрепят дори заглавието му. След спор, продължил около час, депутатите все пак продължиха с точките от дневния ред.

Спират да текат срокове по съдебни и други производства

При гласуването на закона депутатите приеха текстове, според които спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и други производства. Изключение от правилото са част от наказателните производства.

По време на извънредното положение публичните продани и запорите на физически лица и лечебни заведения спират. Нотариусите ще могат да работят в ограничен режим - когато е неотложно, и при спазване на строги изисквания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024