Volkswagen оставя отворена вратата към Турция Снимка: © Volkswagen AG
  • Volkswagen даде сигнал, че бъдещият завод в Турция ще стане факт, ако офанзивата в Северна Сирия бъде прекратена.
  • Официалното решение на автомобилния гигант се очаква до края на 2019 г.
  • "Само 4,5% от световното население живее в условия на "пълна демокрация". Трябва да мислим и за възможността за развитие в оставащите 95,5%", пише директорът на VW Херберт Дийс в отворено писмо.

"Въпросът за нов завод в Турция все още е отворен. Само едно нещо е сигурно: Етичното действие не е синоним на лесните отговори. Това се отнася за правителствата. Но се отнася и за нас".

Председателят на борда на директорите на Volkswagen Херберт Дийс маркира дилемата пред автомобилния гигант, пред който предстои да вземе окончателно решение за новата си производствена база до края на годината.

Казусът около изграждането на новия завод на VW в Турция - а не в страна от ЕС като България, чиято кандидатура се разглеждаше до последно - изглеждаше решен към началото на октомври. Тъкмо тогава започна военната офанзива на Ердоган срещу кюрдите в Северна Сирия и всички следващи действия се оказаха замразени до второ нареждане.

Военните действия все още не са прекратени, но Херберт Дийс демонстрира, че плановете за турската инвестиция продължават да стоят на масата.

Директорът на VW публикува отворено писмо в LinkedIn, в което се опитва да обясни аргументите си пред обществеността.

"Напоследък срещам множество публични призиви и лични писма, които засягат вероятността за изграждане на нов завод на Volkswagen в Турция. От една страна, се настоява Volkswagen да действа политически-неутрално и да взема решения на базата на чисто икономически съображения. От друга страна, съществува очакването, че VW ще преразгледа решението си да се позиционира в Турция от морална гледна точка", пише Херберт Дийс.

"Volkswagen отложи решението си до края на тази година. Направихме го въпреки факта, че заводът в Турция е в наш икономически интерес. С мащабния си пазар и добрата си индустриална база Турция е много подходяща производствена локация за нас.

"Въпреки това, ние сме убедени, че ако бизнесите смятат международното право и човешките права за изключителна отговорност на държавните власти, пазарната икономика ще изгуби своята етична основа", казва още директорът на VW.

Той изрично посочва, че Volkswagen споделя оценката на германското правителство и Европейския съюз за военния конфликт в Северна Сирия. В края на миналия месец ЕП прие резолюция, в която призовава за "подходящи и целенасочени икономически мерки" срещу турската страна заради военната интервенция. Германия и Франция обявиха, че ще наложат ембарго върху износа на оръжия за Турция.

"Докато продължават да се избиват хора, ние няма да поставим основополагащ камък в близост до бойно поле", пише още директорът на VW.

Херберт Дийс обаче посочва, че "равностойна част от етичната отговорност" на компания като Volkswagen е задължението да оценява дългосрочните последици от решенията си.

"Убеден съм, че международната търговия и икономическите връзки подкрепят мира, просперитета и свободата. Санкциите не бива да се превръщат в протекционистична политика", пише той.

"Част от нашата корпоративна отговорност е и да вземем предвид влиянието на решенията ни върху специфичните житейски условия за големи групи хора. Целта на изграждането на един автомобилен завод не е защитата на съществуването на дадено правителство. Той осигурява защита за съществуването на хиляди хора. Безопасно работно място със справедливи условия на труд. Доход, който дава възможност на децата ви да имат достъп до добро образование и до светло бъдеще. С право тези хора очакват, че надеждите им няма да се превърнат в игра на политически действия", посочва Херберт Дийс.

Той изтъква, че компанията разполага с производствени бази по цял свят - включително в страни като Китай, Русия, Бразилия, Индия и др.

"Навсякъде се съобразяваме с местното законодателство и собствените си етични стандарти. Подкрепяме общността и сме част от нея. Знаем, че не всички страни споделят нашата визия за свободна демокрация. Според индекса на The Economist - само 4,5% от световното население живее в условия на "пълна демокрация". Трябва да мислим и за възможността за развитие в оставащите 95,5%", пише още Херберт Дийс.

Текстът му носи заглавието "Същността на една глобална корпорация". Аргументите в писмото на Дийс подсказват, че VW все пак може да се реши на изграждане на нов завод в Турция, независимо от всички критики срещу режима на Реджеп Тайип Ердоган и съображенията за нарушенията на човешките права в отговор на неуспешния опит за военен преврат през юли 2016.

Сега остава един въпрос, коментира германското издание Welt: ще успее ли концернът да убеди политическите си акционери (правителството на провинция Долна Саксония притежава 11,8% от собствеността, докато Катарският държавен инвестиционен фонд притежава 14,6 на сто) в уместността на подобно решение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован на разпит днес

Все още не ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение или само ще даде показания.

07:42 - 17.04.2024