Война срещу електронните цигари. Тийнейджърите ги харесват, но страните искат да ги забранят Снимка: © Getty Images

Те са лесни за използване, идват в цветни опаковки и се предлагат с привлекателни аромати като ванилия, плодове и дори шоколад. Но докато електронните цигари или т.нар. вейпове стават все по-популярни сред младите хора, те започват да се превръщат в проблем за редица правителства по света.

В сряда френският министър на здравеопазването Франсоа Браун заяви пред радио "France Inter", че електронните цигари за еднократна употреба трябва да бъдат забранени въпреки (или особено заради) популярността им сред младите.

Според проучване на Алианса за борба с тютюнопушенето, публикувано през октомври миналата година, във Франция всеки десети тийнейджър вече е опитвал т.нар. puff - вид електронна цигара или по-скоро наргиле, станала много популярна чрез социалните мрежи.

"Подкрепям забраната на подобни електронните цигари, защото те насърчават младата част от нашето население към тютюнопушенето, което е проблем", казва Браун.

Всяка година във Франция 75 хил. души умират от тютюнопушене. Сред младежите, които пушат, 28% са започнали да консумират никотин чрез точно това изделие, а 17% след това са се насочили към друга форма на никотин или тютюнев продукт.

Браун иска пушенето на подобни цигари да бъде забранено във Франция и обяви желанието си да работи с представителите в парламента по законопроект за забрана на продажбата им - план, който може да бъде част от бъдещия план на правителството за борба с тютюнопушенето за периода 2023-2028 г.

В понеделник Алиансът срещу тютюнопушенето (Surfrider Foundation Europe) и около двадесет лекарски и екологични асоциации също призоваха за забрана на пушенето във Франция.

"Електронната цигара за еднократна употреба "puff" е проблем за околната среда и здравето и трябва да бъде спешно забранена", пишат те в свой призив, публикуван в Le Monde.

Освен за въздействието върху здравето, асоциациите предупреждават и за последиците за околната среда. Според проучване, проведено във Великобритания през юли миналата година, всяка седмица се изхвърлят повече от един милион "фасове" от този тип изделие.

Друго проучване, публикувано през март от Френската обсерватория за наркотици и тенденции в областта на пристрастяването (OFDT), посочва, че към 2022 г. юношите консумират тройно повече електронни цигари в сравнение с 2017 г.

Намеренията на Франция следват тези в други европейски страни, включително в Германия, Белгия и Ирландия, които също се борят с проблема тютюнопушене, в това число и на електронни цигари.

Междувременно и друга държава предприе мащабни реформи в тази област. Преди дни Австралия обяви, че ще забрани електронните цигари чрез строг контрол върху вноса и опаковките, за да откаже потребителите от тях, особено тийнейджърите.

Във вторник австралийският министър на здравеопазването Марк Бътлър заяви, че електронните цигари са се превърнали в поведенчески проблем в гимназиите и нарастващ проблем в началните училища.

"Вейпингът беше рекламиран на правителствата и обществата по света като терапевтичен продукт, който да помогне на дългогодишните пушачи да се откажат от тютюнопушенето. То не се продаваше като продукт за развлечение - и по-специално не и като продукт за нашите деца. Но именно в това се превърна - в най-голямата дупка в австралийската история", каза Бътлър.

Обявявайки новите разпоредби, здравният министър изтъкна, че вече продуктите за вейп ще се предлагат в нова опакова - подобна на фармацевтичната, и ярките цветни опаковки, които привличат по-младите потребители, ще бъдат ограничени.

"Край на ароматите с дъвка. Няма повече розови еднорози. Край на вейповете, умишлено направени във формата на химикалки, за да могат децата да ги крият в моливниците си", добави здравният министър.

Изследователите са открили връзки между никотиновата зависимост сред подрастващите и децата и повишените навици на употреба на електронни цигари. При прекомерна употреба тя може да доведе до психологически проблеми, главоболие, стомашни болки и значителна зависимост от никотин.

Някои твърдят, че електронните цигари са добър заместител на обикновените цигари, а в някои страни се рекламират като устройства за отказване от тютюнопушенето. Но американският Център за контрол и превенция на заболяванията твърди, че "електронните цигари не са безопасни за младежи, млади хора и бременни жени, както и за възрастни, които в момента не употребяват тютюневи изделия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024