Войната между Корнелия Нинова и новия министър на икономиката Никола Стоянов започна да придобива трагикомични форми, след като кадър на новия служебен министър провали пресконференция на заварената директорка на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова-Кръстева, назначена от Нинова.

Кръстева свика медиите в ДКК, за да обвини Никола Стоянов в опит за оказване на неправомерен натиск върху нея и подопечните ѝ дружества - въпреки че министърът е принципал и на ДКК, и на компаниите, които тя управлява.

Тя даде два примера за напрежението със Стоянов от началото на мандата - решението му да изиска документи от военното предприятие "Кинтекс" по спешност в 17:30 ч. в понеделник, малко след като е подписан нов голям договор, "който гарантира работата на дружеството за поне 5 години напред".

Вторият скандал е около опита на Стоянов да впише трима нови членове на борда на директорите на ДКК, който се управлява от Кръстева. Първоначално той я е убедил да подпише пълномощно и декларация "във връзка с дейността на ДКК", но едва по-късно когато тя го попитала за какво точно се отнасят документите, министърът я информирал, че ще промени управлението на компанията.

В този момент Кръстева е внесла документ в Агенцията по вписванията, че оттегля пълномощното и не се съгласява с промените в борда. Съответно - те не са влезли в сила.

Изненадващо - един от невписаните кандидат-директори на ДКК Венцислав Димитров се оказа сред журналистите в залата за пресконференции. След като разкритикува Кръстева, че не е изпълнила волята на принципала на ДКК, блокирайки вписванията, той реши да седне до нея пред микрофоните и продължи да обвинява и нея, и Корнелия Нинова за това, че вредят на имиджа на държавните компании с "медийния шум".

След като видя, че няма да може да вземе думата от Димитров, директорът на ДКК прекрати пресконференцията.

Преди дни Кръстева беше обвинена от министъра на икономиката Никола Стоянов за това, че докато формално управлява държавно предприятие, ще се кандидатира като водач на партийната листа на БСП в Хасково (определена с решение на Националния съвет на БСП на 5 август).

Това е поредният публичен скандал между старото и новото ръководство на Министерството на икономиката от предаването на властта на 2 август.

Само преди ден шефът на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев (също кадър на БСП) свика пресконференция, за да се оплаче от натиск от страна на ръководството на МИИ, а министерството на свой ред обвини шефа на КЗП, че е провеждал масови уволнения и назначения без конкурс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двата руски газопровода "Северен поток" аварираха едновременно

Дания ограничи движението на корабите заради изтичане на газ край остров Борнхолм

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол