Войната промени всичко: Президентът на Финландия обясни на Путин защо избра НАТО Снимка: © Среща на Путин и Ниинистьо през 2019 г., Getty Images

Президентът на Финландия Саули Ниинистьо е разговарял по телефона с Владимир Путин, за да го информира за причините за решението на властите да се присъединят към НАТО - исторически обрат в политиката на Хелзинки след края на Втората световна война.

"Президентът Ниинистьо каза на президента Путин колко фундаментално се промени ситуацията със сигурността на Финландия след руските искания от края на 2021 г., които целяха недопускане на други държави от членство в НАТО, и след мащабната руска инвазия в Украйна през 2022 г.", се казва в съобщение на администрацията в Хелзинки.

Саули Ниинистьо е посочил пред Путин, че още при първата им среща през 2012 г. той е заявил възгледа си, че "всяка независима държава се стреми да максимизира своята сигурност - това се случва и сега".

"Влизайки в НАТО Финландия ще засили своята собствена безопасност и ще поеме своята отговорност. В бъдеще Финландия иска да решава практическите въпроси, възникващи от съседството с Русия, по коректен и професионален начин", се казва още в съобщението.

Президентът на Финландия описва разговора си с Путин като "директен и прям, проведен без усложнения".

"Избягването на напрежението се смяташе за нещо важно", казва още той.

Телефонният разговор е проведен по негова инициатива.

От Кремъл обявиха своя прочит на резултатите от диалога.

"Владимир Путин подчерта, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил грешен, доколкото не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Такава промяна на външнополитическия курс на страната може да се отрази негативно на руско-финландските отношения, които в продължение на дълги години се основаваха на дух на добросъседство и партньорско сътрудничество, с взаимоизгоден характер", се казва в руското официално съобщение.

Саули Нийнистьо беше един от малкото лидери в ЕС, които поддържат открит диалог с Путин по време на различни кризи - включително спешните преговори между Русия и Германия през 2021 г. след отравянето на Алексей Навални с новичок и превозването му в Берлин за лечение.

Хелзинки беше "неутралният терен", на който се проведе срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин през юли 2018 г.

В събота Ниинистьо даде интервю за финландската телевизия YLE TV1, в което омаловажава коментарите на Реджеп Тайип Ердоган против евентуалното присъединяване на страната в НАТО.

"Съвсем не бих спекулирал, че това би довело до окончателно блокиране от страна на Турция. Досега посланието на Турция към нас беше напълно противоположно", казва той.

Да бъдеш "неутрален" съсед на Русия, или защо дори Финландия вече иска членство в НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024