Ердоган не подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО Снимка: © Getty Images

Турция не гледа положително на плановете Швеция и Финландия да станат членове на НАТО. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Асошиейтед прес". И посочи, че страната може да използва статута си на член на Алианса, за да наложи вето върху приемането на двете страни.

"Ние следим внимателно развитието на Швеция и Финландия, но не сме на добро мнение по въпроса", каза Ердоган пред репортери.

Президентът каза, че Швеция и Финландия са "дом на много терористични организации". Той се аргументира, като посочи предполагаемата подкрепа от страна на Швеция и други скандинавски страни за кюрдските екстремисти, които Турция смята за терористи.

Ердоган заяви, че не иска да повтаря грешките от миналото, като посочи за такава "грешка" приемането на Гърция в съюза.

Анкара официално подкрепя разширяването, откакто се присъедини към НАТО преди 70 години. Всяко решение за разширяване трябва да бъде взето с единодушие на членовете.

Финландия вече обяви, че ще кандидатства за членство в НАТО. Очаква се, че Швеция да последва примера ѝ, като това ще доведе до разширяване на западния военен алианс - нещо, което руският президент Владимир Путин искаше да предотврати.

Финландия поиска членство в НАТО: Ще кандидатстваме незабавно

Междувременно в доклад на шведското правителство за променената среда за сигурност, пред която е изправена скандинавската страна заради руската инвазия в Украйна, се казва, че Москва ще реагира негативно на присъединяването на страната към НАТО и ще предприеме контрамерки. Анализът ще бъде използван като основа за кабинета на премиера Магдалена Андерсон, за да реши дали да поиска членство в западния военен съюз. Очаква се решението на управляващата Социалдемократическа партия в Швеция да стане ясно в неделя.

Докладът посочва още, че членството в НАТО носи редица предимства за Швеция - преди всичко колективна сигурност. Документът посочва, че руската война в Украйна ограничава възможностите за атаки срещу други страни, но Русия все още има капацитет за ограничен брой враждебни мерки срещу страни като Швеция.

Шведският външен министър Ан Линде каза пред депутати, че „не може да се изключи въоръжена атака срещу Швеция“. И посочи гаранцията за сигурност, която ще предложи членството в НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024