Финландия поиска членство в НАТО: Ще кандидатстваме незабавно Снимка: © Getty Images

Финландия ще сложи край на десетилетната си политика на военен неутралитет, като официално подаде искане за членство в НАТО.

"Тази пролет се случи важен дебат за евентуалното бъдещо членство на Финландия в НАТО. Нужно беше време, за да може парламентът и цялата общественост да установи позициите си по този въпрос. Нужно беше време и за тесни международни контакти с НАТО и държавите членки, както и с Швеция. Искахме да дадем достатъчно пространство за дискусията. Сега, когато времето за вземане на решения наближава, заявяваме единна позиция. Членството в НАТО ще засили сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще засили целия отбранителен съюз. Финландия трябва да кандидатства в НАТО незабавно", се казва в обща позиция на президента Саули Ниинистьо и премиера Санна Марин

Очаква се Швеция да последва решението на съседната страна и да започне паралелен процес по присъединяване към отбранителния съюз.

В сряда Саули Ниинистьо посрещна премиера на Великобритания Борис Джонсън, който публично заяви готовността на страната да предостави гаранции за сигурността на Финландия и Швеция по време на процеса по кандидатстване в Северноатлантическия пакт.

Финландия споделя около 1340 км граница с Русия, а Москва вече заплаши съседната страна, че евентуалното кандидатстване в НАТО няма да остане без "последствия".

В навечерието на историческото решение Саули Ниинистьо отправи ясен сигнал към Русия: "Присъединяването ни към НАТО не е действие против когото и да е. Това не е игра с нулев резултат".

Ако Финландия действително стане член на НАТО, казва още финландският президент, отговорът към Русия би бил "Вие го причинихте. Погледнете се в огледалото".

"Финландия вече е в статут на усилено партньорство с НАТО. Няма никакво съмнение, че Финландия е част от Запада", казва още президентът на страната.

Reuters съобщава, че ръководството на НАТО очаква, че и Швеция, и Финландия ще подадат кандидатурите си в близките дни, като членството ще бъде предоставено "бързо", макар че ратификационният процес отнема една година.

Финландия и Швеция няма да могат да се възползват от клаузата за задължителна колективна отбрана по чл. 5 от договора за НАТО, докато присъединяването им не бъде одобрено от всички държави членки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия "наблюдава много внимателно всичко, свързано с действия, които може да променят по някакъв начин конфигурацията на алианса край нашите граници".

"Това е тема на много, много внимателен анализ. Засега не можем да кажем нищо друго", казва още той.

В края на юни правителствените ръководители от НАТО ще се съберат на среща в Мадрид, на която одобряването на кандидатурите на двете държави може да бъде обявено официално. Американският президент Джо Байдън също ще присъства на срещата на върха.


Да бъдеш "неутрален" съсед на Русия, или защо дори Финландия вече иска членство в НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024