Снимка: © Getty Images

Финландия ще сложи край на десетилетната си политика на военен неутралитет, като официално подаде искане за членство в НАТО.

"Тази пролет се случи важен дебат за евентуалното бъдещо членство на Финландия в НАТО. Нужно беше време, за да може парламентът и цялата общественост да установи позициите си по този въпрос. Нужно беше време и за тесни международни контакти с НАТО и държавите членки, както и с Швеция. Искахме да дадем достатъчно пространство за дискусията. Сега, когато времето за вземане на решения наближава, заявяваме единна позиция. Членството в НАТО ще засили сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще засили целия отбранителен съюз. Финландия трябва да кандидатства в НАТО незабавно", се казва в обща позиция на президента Саули Ниинистьо и премиера Санна Марин

Очаква се Швеция да последва решението на съседната страна и да започне паралелен процес по присъединяване към отбранителния съюз.

В сряда Саули Ниинистьо посрещна премиера на Великобритания Борис Джонсън, който публично заяви готовността на страната да предостави гаранции за сигурността на Финландия и Швеция по време на процеса по кандидатстване в Северноатлантическия пакт.

Финландия споделя около 1340 км граница с Русия, а Москва вече заплаши съседната страна, че евентуалното кандидатстване в НАТО няма да остане без "последствия".

В навечерието на историческото решение Саули Ниинистьо отправи ясен сигнал към Русия: "Присъединяването ни към НАТО не е действие против когото и да е. Това не е игра с нулев резултат".

Ако Финландия действително стане член на НАТО, казва още финландският президент, отговорът към Русия би бил "Вие го причинихте. Погледнете се в огледалото".

"Финландия вече е в статут на усилено партньорство с НАТО. Няма никакво съмнение, че Финландия е част от Запада", казва още президентът на страната.

Reuters съобщава, че ръководството на НАТО очаква, че и Швеция, и Финландия ще подадат кандидатурите си в близките дни, като членството ще бъде предоставено "бързо", макар че ратификационният процес отнема една година.

Финландия и Швеция няма да могат да се възползват от клаузата за задължителна колективна отбрана по чл. 5 от договора за НАТО, докато присъединяването им не бъде одобрено от всички държави членки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия "наблюдава много внимателно всичко, свързано с действия, които може да променят по някакъв начин конфигурацията на алианса край нашите граници".

"Това е тема на много, много внимателен анализ. Засега не можем да кажем нищо друго", казва още той.

В края на юни правителствените ръководители от НАТО ще се съберат на среща в Мадрид, на която одобряването на кандидатурите на двете държави може да бъде обявено официално. Американският президент Джо Байдън също ще присъства на срещата на върха.


Да бъдеш "неутрален" съсед на Русия, или защо дори Финландия вече иска членство в НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години