Войната се измества в Донбас, след като Путин "не постигна абсолютно нищо" Снимка: © Getty Images

Пентагонът очаква военните действия в Украйна да продължат, а насилието в Донбас - да се усили, заради прехвърлянето на руските военни действия в източната част на страната и изтеглянето на войските от Киев и Чернигов.

Тази оценка беше дадена от говорителя на американското Министерство на отбраната Джон Кърби.

Той посочи, че Владимир Путин може да сложи край на военните действия веднага, ако реши да оттегли армията си и да преговаря с Киев. Дотук обаче Москва не е постигнала нито една от стратегическите си цели, заради които започна войната.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се обърна към западните лидери и призова за по-бързи и решителни санкции срещу енергийния и банковия сектор на Русия.

"Някои политици още не могат да решат как да спрат потока от долари и евро към Русия от петролната търговия, без да увредят икономиките си. Но затова хората влизат в политиката - да разрешават проблеми, сложни проблеми. Да ги разрешават бързо и принципно. Ако не сте способни, значи не е трябвало да се занимавате с политика", казва Зеленски.

Анализът на Пентагона показва, че над 24 000 руски войници вече са изтеглени от района на Киев към Беларус и Русия, но не е изключено това да е само временна мярка, а офанзивата да се повтори.

Засега обаче Путин премества фокуса на военните действия в източната част на страната, казва Кърби, напомняйки, че от 8 години руската армия и наемниците ѝ нарушават украинския суверенитет в Донбас.

"Фактът, че се концентрира върху по-малка географска зона, определено създава възможността за удължаване на насилието. То дори може да се усили в тази част на Украйна. Очакваме, че украинците ще продължат да се бият за земите, които им принадлежат, както го правят от 8 години, затова конфликтът може би ще се удължи повече", казва той.

На въпроса може ли Украйна да спечели войната, ако тя продължава още повече, той каза:

"Разбира се, че могат да спечелят войната. Г-н Путин не постигна абсолютно нищо от стратегическите си цели в Украйна. Не превзе Киев, не свали правителството, не премахна Украйна като национална държава. А получи контрол само върху малка част от населените центрове - това дори не бяха местата, които той всъщност целеше. Мариупол все още не е превзет. Путин изтегли войските си от Киев, изтегли войските си от Чернигов. Не превзеха Харков. Не превзеха Николаев на юг. Мисля, че доказателството е в резултатите, които виждаме днес", каза още той.

Стратегическата цел на САЩ е Украйна да може да продължи да се защитава, докато работи по дипломатическо решение, а втората цел е да се засили източният фланг на НАТО, така че да не се допусне каквато и да е потенциална агресия от страна на Русия и Путин, каза Джон Кърби.

В новото си обръщение Володимир Зеленски призова западните лидери да "заимстват малко решителност" и да не забавят повече ембаргото върху руските нефтени доставки.

"Единственият въпрос е колко време ще има руската армия, за да убива още украински мъже и жени", каза той. Липсата на ембарго върху руския петрол ще се приеме от Путин "като разрешение за продължаване, разрешение за атака, разрешение за нова кървава вълна в Донбас", предупреди Зеленски.

В сряда ЕС не успя да постигне финално споразумение по друга потенциална санкция срещу руската енергетика - вноса на въглища.

Междувременно САЩ наложи пълни санкции върху дъщерите на Путин, семейството на Сергей Лавров, както и върху най-големите банки в страната - Сбербанк и Алфа Банк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху определи удара в Рафах като "трагична грешка"

По думите му компетентните органи вече разследват инцидента.

11:10 - 28.05.2024
Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024