Войната в Украйна: Драматична ситуация в Мариупол, "много добри новини" от Чернобил

След като близо осемседмичната инвазия на Русия в Украйна не успя да превземе нито един от най-големите градове страната, от вчера Москва пренасочи усилията си в и около сепаратистки региони.

Русия продължава атаките си в Източна Украйна. Според собствените им изявления групировките на „Луганската народна република“ напълно са превзели малкия град Кремина в Луганска област. На видеозапис се вижда руско знаме, окачено на входната врата на градската администрация.

Около 18 000 души са живели в Кремина преди началото на войната. Твърди се, че около 4000 от тях остават в града. Според последния анализ на американския "Институтът за изследване на войната", напредването към Кремина е единствената руска сухопътна офанзива в рамките на 24 часа, която постига "значителен напредък".

Западни военни експерти са на мнение, че офанзивата на Русия в Източна Украйна е опит на президента Владимир Путин да си осигури някаква победа, с която да се похвали на вoенния парад за 9 май.

Според Guardian, във втората фаза на войната Москва има 4 цели - завземане на Донбас, осигуряване на сухопътен коридор към Крим, заради което и Мариупол е ключов, превземане на област Херсон, за да се осигури достъпът до вода за Крим и овладяване на всяка допълнителна територия, която може да бъде използвана като буфер или разменна монета в преговорите.

"Ситуацията в южния украински пристанищен град Мариупол не може да бъде по-тежка", каза Зеленски тази нощ.

Руските военни блокират всички опити за организиране на хуманитарни коридори и спасяване на украински граждани. Сътрудник на президента каза, че Русия е използвала бомби за разбиване на бункери, за да атакува обсадената стоманодобивна фабрика "Азовстомана" в Мариупол.

„Светът гледа онлайн убийството на деца и мълчи“, написа съветникът Михаил Подоляк в Twitter.

Украинския град Николаев в южната част на страната отново съобщи за обстрел. „Нови експлозии в Николаев“, написа кметът на града Александър Сенкевич в Telegram рано сутринта в сряда. Той призова жителите на града да стоят далеч от прозорците и да потърсят максимално безопасни места.

Междувременно от Чернобил има положителни новини: след повече от месец прекъсване, директната комуникация между изведената от експлоатация атомна електроцентрала и украинския регулаторен орган за ядрена енергия беше възстановена. Това съобщи директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Той се позова на украинския орган за ядрено регулиране. Това развитие е "много добра новина", казва Гроси.

Той ще оцени състоянието на централата на място с екип от експерти в края на този месец.

Руските сили окупираха Чернобил малко след нахлуването си в Украйна, а на 31 март те се оттеглиха от съоръжението.

Руското министерство на отбраната обяви в сряда прекратяване на огъня в района около обсадения завод за стомана "Азовстомана" в Мариупол и обяви срок за украинските войски да предадат оръжието си. Във вторник офертата не беше приета от нито един украински войник.

Въпреки че атаките по демаркационната линия към Донбас в Източна Украйна се увеличават, засега Украйна успява да отблъсква многобройните настъпления на руските войски, съобщи във вторник вечерта британското министерство на отбраната, позовавайки се на информация от разузнаването.

Междувременно руският напредък продължава да бъде възпрепятстван от терена, логистични и технически трудности. Към това се добавя и устойчивостта на силно мотивираната украинска армия. Неуспехът на Русия да смаже съпротивата в Мариупол – както и безразборните руски атаки, които удариха цивилни – са допълнителни индикации, че Москва не постига целите си толкова бързо, колкото се надява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024