Войната в Украйна навлиза в "трета фаза", а Русия се готви да присъедини и Южна Осетия Снимка: © Getty Images

Украинските власти смятат, че руската военна инвазия в страната навлиза в нова фаза - защита на териториалните завоевания до този момент.

Русия встъпва в трета фаза на пълномащабната война и се готви за дълго сражение, според съветника на украинското МВР Виктор Андрусив, цитиран от Униан.

Ако първата фаза е била свързана с опита за окупация на Украйна в рамките на "два дни", тя се провали доста бързо. Вторият етап на войната е опитът за мащабно обкръжаване на украинските въоръжени сили от руска страна на изток.

"Планираха много голямо заобикаляне, искаха да отрежат Павлоград. Второто беше планирано така, че да завземат Краматорск и Славянск. Сега им остана малко обкръжение - Северодонецк и Лисичанск, но те и това не могат да направят", казва Андрусив.

За сметка на настъплението - руската войска сега се готви за отбрана на границите на окупираните територии.

"Това показва, че са решили да удължат много войната. Те разчитат, че кризите, които войната ще предизвика, ще накарат Западът да седне на масата за преговори с тях и че Западът ще се опита да ни размени срещу нещо", казва още той.

Съветникът на Володимир Зеленски Алексей Арестович твърди, че стратегията на Путин за изнудване на Запада няма да успее. Според него истинските проблеми за Русия ще започнат към средата или края на лятото, когато санкциите ще "настигнат икономиката". Той прогнозира, че през юли и август ще се разгърне арена на "много тежки боеве", а тогава ще възникне въпросът дали руската икономика може да осигури нуждите на мобилизацията.

"През септември ги очаква такава изненада, както и с армията. Не може да има здрава икономика в една държава, в която всичко останало е прогнило. Затова там се разпространяват лъжи и се вижда неспособност да се издържи под реален стрес", казва още Арестович.

Докато руската армия буксува на украинския фронт - властите в сепаратистката грузинска област Южна Осетия обявиха, че ще организират референдум за присъединяване към Русия на 17 юли. Тактиката за разширяване на руската територия чрез формални допитвания до населението в окупирани или завладяни от проруски войски територии вече беше приложена в украинския полуостров Крим.

Южна Осетия се отдели от Грузия с помощта на руска инвазия през 2008 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024