Снимка: © Getty Images

Украинските власти смятат, че руската военна инвазия в страната навлиза в нова фаза - защита на териториалните завоевания до този момент.

Русия встъпва в трета фаза на пълномащабната война и се готви за дълго сражение, според съветника на украинското МВР Виктор Андрусив, цитиран от Униан.

Ако първата фаза е била свързана с опита за окупация на Украйна в рамките на "два дни", тя се провали доста бързо. Вторият етап на войната е опитът за мащабно обкръжаване на украинските въоръжени сили от руска страна на изток.

"Планираха много голямо заобикаляне, искаха да отрежат Павлоград. Второто беше планирано така, че да завземат Краматорск и Славянск. Сега им остана малко обкръжение - Северодонецк и Лисичанск, но те и това не могат да направят", казва Андрусив.

За сметка на настъплението - руската войска сега се готви за отбрана на границите на окупираните територии.

"Това показва, че са решили да удължат много войната. Те разчитат, че кризите, които войната ще предизвика, ще накарат Западът да седне на масата за преговори с тях и че Западът ще се опита да ни размени срещу нещо", казва още той.

Съветникът на Володимир Зеленски Алексей Арестович твърди, че стратегията на Путин за изнудване на Запада няма да успее. Според него истинските проблеми за Русия ще започнат към средата или края на лятото, когато санкциите ще "настигнат икономиката". Той прогнозира, че през юли и август ще се разгърне арена на "много тежки боеве", а тогава ще възникне въпросът дали руската икономика може да осигури нуждите на мобилизацията.

"През септември ги очаква такава изненада, както и с армията. Не може да има здрава икономика в една държава, в която всичко останало е прогнило. Затова там се разпространяват лъжи и се вижда неспособност да се издържи под реален стрес", казва още Арестович.

Докато руската армия буксува на украинския фронт - властите в сепаратистката грузинска област Южна Осетия обявиха, че ще организират референдум за присъединяване към Русия на 17 юли. Тактиката за разширяване на руската територия чрез формални допитвания до населението в окупирани или завладяни от проруски войски територии вече беше приложена в украинския полуостров Крим.

Южна Осетия се отдели от Грузия с помощта на руска инвазия през 2008 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем