"Войнолюбци" ли са хората, които подкрепят съпротивата на Украйна срещу Путин? Снимка: © Getty Images - Майкъл Макфол (петият отляво на дясно) по време на среща на Барак Обама и Владимир Путин

Опорната точка срещу "войнолюбците", които подкрепят съпротивата на Украйна и едва ли не удължават военната агресия на Путин, стана един от основните аргументи на проруските говорители на Запад.

Румен Радев залепи този етикет върху мнозинството от народните представители заради гласуваната военна помощ за Украйна. Същото твърдение се повтаря и от леви интелектуалци в Европа, които побързаха да прехвърлят върху НАТО отговорността за агресията на Путин, както и от политици от американската крайна консервативна фракция в Републиканската партия, които използват конфликта за вътрешнополитическа атака срещу администрацията на Джо Байдън.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол обаче развенчава аргумента, че инвазията на Русия в Украйна ще спре, ако Западът прекрати помощта си.

Дипломатът, който оглавява мисията в Москва между 2012-2014 г., познава поведението, целите и средствата на Владимир Путин. Познава и настроенията в самата Русия.

Макфол публикува есе в своя блог, озаглавено "Войнолюбец ли съм?", в което мотивира позицията си в подкрепа на допълнителните доставки на оръжия за Киев и засилването на санкциите срещу Русия.

Той посочва, че няма световен лидер - извън самия Путин - който да не иска войната в Украйна да приключи незабавно.

Това важи както за американския президент Джо Байдън и неговия екип, така и за лидерите от държавите от НАТО, но и за всички останали ръководители на световни сили. Макфол отхвърля като грешка твърдението, че САЩ използва "прокси война", за да отслаби Русия, или че Китай се възползва от "изчерпването на американските военни доставки".

  • "Никой друг не иска по-силно от Володимир Зеленски тази война да свърши. Няма нищо по-тежко в персонален план за него от всекидневните сводки за броя на загиналите украински граждани, които той смята, че не е успял да защити.
  • "Съмнявам се, че са останали и много руснаци, които поддържат удължаването на войната. Последните социологически проучвания - колкото и несъвършено да са проведени те - показват, че руското общество иска мир, а не война. Повечето представители на бизнес елита в Русия пазят мълчание, но всъщност мразят войната от самото ѝ начало. Колкото повече се увеличават човешките и икономическите жертви, толкова повече сигнали се появяват, че някои хора във вътрешния кръг около Путин също искат да се сложи край на тази варварска инвазия. Един човек обаче явно държи войната да продължи - и това е Владимир Путин", казва Макфол.

Има два възможни изхода от войната - или Путин да бъде убеден да сложи край на инвазията, или да бъде принуден да спре бойните действия. Очевидно е, че дипломатическите средства са безсилни. Това, което може да принуди Кремъл да сложи край на бойните действия, е снабдяването на Украйна с повече и по-добри оръжия, и засилването на санкциите срещу руската икономика - по-специално срещу най-близкото обкръжение на Путин.

"Критиците ме наричат войнолюбец и русофоб. Казват, че "не може да искаш мир, а в същото време да призоваваш за повече оръжейни доставки за Украйна". Казват, че "не може да харесваш руснаците и в същото време да настояваш за санкции, които ще навредят на редовите руски граждани, включително на противниците на войната", казва Макфол.

Той твърди, че приема сериозно тези аргументи, защото самият той е професионално отдаден на мирното разрешаване на конфликти. Реалистични или морални алтернативи на подкрепата за Украйна обаче няма - поне за момента.

  • "Ще спре ли войната, ако спрат военните доставки за Украйна? Разбира се, че не. Украинците няма да спрат да се борят. Ще продължават да защитават своята родина, дори да нямат HIMARS и гаубици.
  • "Ще спре ли Путин своята инвазия, ако НАТО спре да въоръжава Украйна? Разбира се, че не. Напротив. Подобен ход от Запада ще изпрати сигнал, че неговите цели - денацификация, демилитаризация и анексиране на територии от Украйна - са постижими. Спирането на военната подкрепа, в крайна сметка, ще доведе до повече война.
  • "Призивите за спиране на американската военна помощ за Украйна като начин за оказване на натиск срещу Зеленски, за да седне на масата за преговори, са нечовечни. Украинците имат право на самозащита. Неморално е да допускаме Путин да избива все повече украински войници и цивилни граждани и да смятаме това за стратегия за спиране на войната", казва още той.

Майкъл Макфол цитира силните думи на Олександра Матвийчук - украинската правозащитничка, която спечели Нобелова награда за мир през 2022 г. със своя Център за граждански свободи. Ето какво казва тя в речта си при получаването на отличието:

  • "Хората на Украйна искат мир повече от всеки друг на света. Но мирът не може да бъде постигнат от една държава, която сваля оръжие, докато е подложена на атака. Това не би било мир, а окупация. След освобождаването на Буча открихме множество цивилни хора, избити по улиците и в дворовете на своите къщи. Тези хора не бяха въоръжени.
  • "Трябва да спрем да се преструваме, че отложените военни заплахи са "политически компромиси". Демократичният свят свикна да прави отстъпки пред диктатурите. Затова волята на украинския народ да се съпротивлява срещу руския империализъм е толкова важна. Ние няма да оставим хората в окупираните територии да бъдат избивани и измъчвани. Животът на хората не може да бъде "политически компромис". Да се бориш за мир не означава да се поддаваш на натиск от агресора, а да защитаваш хората от неговата жестокост".

Ще помогне ли вдигането на санкциите за спирането на войната? Не, смята Майкъл Макфол. Той посочва, че Зеленски и неговите международни партньори може да успеят да използват санкциите като разменна монета в даден етап от преговорите, но не и преди края на войната.

"Това означава, че руснаците ще страдат - включително някои руснаци, които се противопоставят на войната. Но както ми каза един мой руски приятел, който живее в Русия, а не в изгнание - "Ние трябва да платим определена цена, преди да бъдем пуснати отново в цивилизования свят". Съгласен съм", казва той.

Накрая, Майкъл Макфол напомня на опонентите на военната помощ за Украйна, че антивоенното движение и пацифизмът винаги са се свързвали със съпротива срещу империализма и с подкрепа за деколонизацията, суверенитета и правото на самоопределение.

"Би трябвало да се върнем към тези принципи. Настояването, че украинците трябва да заменят територия срещу мир, е имперско. Препоръките Байдън да говори директно с Путин за бъдещето на Украйна е върховна степен на американската хегемонистична арогантност. Това ми звучи като Берлинската конференция от 1884-1885 г., при която е поделена Африка. Навява ми спомени за Конференцията от Ялта от 1945 г. Да твърдиш, че малките държави трябва да умиротворяват големите държави, не ми звучи много миролюбиво", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Правната комисия се зае със съдебната реформа. Нищо, че тя е обречена

Правната комисия в парламента се събра извънредно заради съдебната реформа, въпреки че време за нея едва ли ще има

11:06 - 31.01.2023

Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Демонстрациите ще засегнат произовдството на електроенергия, обществения транспорт и училищата

10:29 - 31.01.2023

Племенникът на Майкъл Джексън влиза в неговия образ във филма "Майкъл"

Режисьор на биографичната продукция е Антоан Фукуа

09:35 - 31.01.2023

Възможна следа от мъжа, изчезнал на "Сурва". Издирването продължава

Братът на 25-годишния Емил твърди, че той е засечен на видеокамера

09:20 - 31.01.2023

Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги

Едно е да не четете книги или да не го правите толкова често, съвсем друго е да презирате четенето по принцип

09:00 - 31.01.2023

Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест

Протестите в Русия са на практика забранени, но не и когато става дума за "недоволство" срещу САЩ

08:04 - 31.01.2023

Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли

Президентът на САЩ последва примера на Олаф Шолц и отказа искането за изтребители на Украйна.

07:34 - 31.01.2023

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка

18:20 - 30.01.2023

Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП

"Зелено движение" последва примера на "Да, България" и ДСБ и подкрепи преговори за общо яваване с ПП на изборите

17:05 - 30.01.2023