„Връщаме се към времето от СССР“. Как санкциите удариха обикновените руснаци Снимка: © Getty Images

Все по-високи цени и дефицит на основни продукти в Русия. Притеснения сред местните хора, че се връщат във времената на СССР, към миналия век, а това ще означава бедност и отчаяние за обикновените хора в страната.

Така изглежда ситуацията в Русия точно месец, след като руският президент Владимир Путин започна военната инвазия в Украйна на 24 февруари сутринта. Стартът на войната доведе до безпрецедентни досега икономически санкции срещу Москва, наложени от ЕС, САЩ, Великобритания, от целия Западен свят.

Само седмица след началото на руската инвазия, рафтовете със захар и елда в хранителните магазини започнаха да се изпразват. Опашките, които се извиват, досущ приличат на тези от времето на СССР, разказва британският вестник „The Guardian“. .

„Преди месец всичко беше наред, а сега все едно говорим за 90-те години на миналия век и купуваме продукти от страх да не свършат“, казва руснакът Виктор Назаров през изданието. Той е от град Саратово. За да се справи с нарастващото търсене, кметството е открило специални пазари, на които хората да могат да се снабдят с основни продукти.

Резултатът - опашки от стотици хора. Назаров споделя, че миналия уикенд е прекарал час и половина в чакане, за да може да купи захар, но успява да вземе само един 5-килограмов пакет.

В социалните мрежи (въпреки ограничения достъп до канали като Facebook, Twitter, Instagram и т.н за руските граждани – б.а.) се разпространяват клипове, показващи хаоса по пазари в различни градове в Русия.

Официалните руски власти твърдят, че недостиг на продукти в страната няма и това е част от изкуствено създадена криза.

„Както и през 2020 г., искам да уверя нашите граждани, че ще им предоставяме захар и елда. Няма нужда от паника и изкупуване на тези стоки. Има достатъчно за всички“, каза руският вицепремиер Виктория Абрамченко.

Магазините в някои големи градове обаче съобщават за недостиг на основни продукти – например тампони. В аптеките в страната за започнали да се изчерпват лекарства - като жизненоважния за хората с диабет инсулин. Проучвания показват, че лекарите и аптеките в Русия са изправени пред недостиг на повече от 80 различни медикамента. Според властите причината е в паническото купуване и уверяват как повечето западни фармацевтични компании няма да ограничават доставките на основни лекарства за Русия.

Внезапният недостиг на стоки е само един от проблемите, които предстоят за Русия заради наложените санкции заради войната. Според нови данни, разходите за живот в Русия нарастват, заедно с цените на основни домакински продукти като захар, лук, пелени, черен чай и тоалетна хартия.

Данни на Федералната служба за държавна статистика показват, че захарта е поскъпнала с цели 14% през последната седмица, а в някои региони повишението е стигнало 37,1%. Засегнати са и цените на вносни стоки като перилни препарати, дрехи и паста за зъби.

Очаква се инфлацията да продължи да расте в Русия. Рублата падна до исторически ниски нива, като валутата е загубила 22% от стойността си на годишна база, показват данни, цитирани от BBC.

Според Наталия Зубаревич, експерт по икономика на руските региони, основната причина за недостига на продукти не са само щетите от санкциите, но и неуспехът на веригите за доставки и колебанието да се правят по-големи поръчки заради нестабилността на рублата.

По-рано президентът Владимир Путин обяви, че Русия ще започне да продава природен газ на "недружелюбни" страни в рубли. Ходът цели да укрепи стойността на руската валута. Европейският съюз внася 40% от природния си газ от Русия. Според клаузите в повечето от съществуващите договори обаче плащанията са фиксирани в евро или долари и не е ясно дали Русия ще може да ги промени.

От началото на войната на Русия в Украйна големи чуждестранни компании, след които „Икеа“, „Макдоналдс“, „Кока-кола“ и др., се оттеглиха от руския пазар. И отливът в знак на солидарност с Украйна продължава. Местни фабрики и други руски фирми започнаха да спират производството си, а това засяга хиляди работещи в тези предприятия хора.

Снимка от 1987 г. по време на икономическата криза в СССР

В дългосрочен план цели сектори на руската икономика ще бъдат изложени на риск - липсата на достъп до стоки, внасяни от Запада, може да засегне всички отрасли - от въздушния транспорт до производството на стоки от бита.

„Мисля, че се връщаме към времето от СССР“, казва Елина Рибакова, заместник-главен икономист на Института за международни финанси. Тя посочва, че руското правителство ще продължи да се затваря за световната икономика. И вижда бедност и отчаяние за обикновените хора в резултат.

„Не виждам случващото се като нещо временно. Ще се върнем обратно към либерална демокрация и реинтеграция в света, освен ако правителството не се смени“, допълва Рибакова.

*Снимка от 1987 г. по време на икономическата криза в СССР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова за номинацията на Елена Йончева: Рано или късно зависимостите лъсват

ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024