Враца с първи случай на Covid-19, общо у нас са 498 Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб съобщи, че общият брой на случаите на Covid-19 в България вече е 498. За изминалото денонощие новите болни са 21 случая, от които в болница са настанени 17. Изследвани са над 350 лица.

По градове:

Нова област: Враца - мъж на 57 години с лека симптоматика. 8 случая в София, 2 в Бургас, 2 в Пазарджик, бебе на 1 година в Добрич (и двамата родители с Covid-19), 1 във Варна, 1 в Благоевград, 1 във Видин, 1 в Кюстендил, 1 в Ловеч, 1 в Сливен, 1 в Стара Загора.

Има четирима нови излекувани, което прави общо 34 оздравели със средна възраст 47 години. Двама души са починали - мъж на 83 години в Кюстендил и жена на 83 години в София. Има още един нов смъртен случай на мъж на 49 години, за който още се чака да бъде доказано наличието на коронавирус, но е силно съмнителен. Към момента обаче официалният брой на жертвите е 14.

Професор Кантарджиев добави, че се мисли сериозно по въпроса с детските ваксини и това как да се имунизират без риск от заразяване с Covid-19 за тях или родителите им. Планира се обособяването на "зелени зони", където този процес да се проведе. На 02.04 обаче от СЗО е излязла препоръка да се изчака до момент, в който е възможна пълната безопасност на ваксинираните. Към този момент няма риск за децата от ваксинопредотвратимите заболявания, "защото забавянето не е дълго."

Ген. Мутафчийски призова също "Великденските празници и Цветница да не се възприемат като празиници":

"Не е време за празници. Не си правете никакви резервации във хотели, защото ще имате сериозен проблем - там ще се заразите. Не ходете на църковни служби, защото там ще се заразите. 5 хиляди души се заразиха в Сеул на църковна служба. Останете вкъщи и отбележете празника със своето семейство - с тези, които живеете, не се събирайте. Останате вкъщи."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022