Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб съобщи, че общият брой на случаите на Covid-19 в България вече е 498. За изминалото денонощие новите болни са 21 случая, от които в болница са настанени 17. Изследвани са над 350 лица.

По градове:

Нова област: Враца - мъж на 57 години с лека симптоматика.  8 случая в София, 2 в Бургас, 2 в Пазарджик, бебе на 1 година в Добрич (и двамата родители с Covid-19), 1 във Варна, 1 в Благоевград, 1 във Видин, 1 в Кюстендил, 1 в Ловеч, 1 в Сливен, 1 в Стара Загора. 

Има четирима нови излекувани, което прави общо 34 оздравели със средна възраст 47 години. Двама души са починали - мъж на 83 години в Кюстендил и жена на 83 години в София. Има още един нов смъртен случай на мъж на 49 години, за който още се чака да бъде доказано наличието на коронавирус, но е силно съмнителен. Към момента обаче официалният брой на жертвите е 14.

Професор Кантарджиев добави, че се мисли сериозно по въпроса с детските ваксини и това как да се имунизират без риск от заразяване с Covid-19 за тях или родителите им. Планира се обособяването на "зелени зони", където този процес да се проведе. На 02.04 обаче от СЗО е излязла препоръка да се изчака до момент, в който е възможна пълната безопасност на ваксинираните. Към този момент няма риск за децата от ваксинопредотвратимите заболявания, "защото забавянето не е дълго."

Ген. Мутафчийски призова също "Великденските празници и Цветница да не се възприемат като празиници":

"Не е време за празници. Не си правете никакви резервации във хотели, защото ще имате сериозен проблем - там ще се заразите. Не ходете  на църковни служби, защото там ще се заразите. 5 хиляди души се заразиха в Сеул на църковна служба. Останете вкъщи и отбележете празника със своето семейство - с тези, които живеете, не се събирайте. Останате вкъщи."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат