Все още има блокирани хора заради наводненията в Карловско Снимка: © Министерство на отбраната

Частичното бедствено положение, което беше обявено вчера в няколко села в община Карлово, остава в сила. То беше наложено заради продължителния интензивен дъжд, който се изля в района и доведе до покачването на нивото на река Стряма.

Съобщава се за надоднени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, разушени мостове и други поражения върху инфраструктурата на селата, като все още има блокирани хора. През денонощието експерти наблюдаваха критичните участъци по течението на реката, като днес се очаква решение как ще продължат спасителните операции за извеждане на бедстващи хора.

Сред най-сериозно пострадалите са селата Каравелово и Богдан, тъй като жителите на тези села се оказаха изолирани и трябваше да бъдат спасени с хеликоптер заради образувала се климатична супер клетка. Силен дъжд и скъсана дига на р. Стряма наводниха шест села край Карлово

Сред най-сериозно пострадалите са селата Каравелово и Богдан, тъй като жителите на тези села се оказаха изолирани и трябваше да бъдат спасени с хеликоптер заради образувала се климатична супер клетка, която е предизвикала повторно падане на огромно количество дъжд, съобщава БНТ. Тежка остава обстановката и в селата Розино, Столетово и Московец.

Очаква се тази сутрин военни и сапьори да проверят и какво е състоянието около скъсания мост между селата Богдан и Каравелово.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов каза пред БНР, че водата в района вече намалява, но операциите по евакуация на хората в селата са продължили до късно снощи.

"В село Богдан наводнените къщи са поне 120 - 150, в различна степен. В Каравелово са около 60, а в Слатина - също има. Не по-малко от 200 са наводнените къщи", посочи Кабаиванов.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира кризисната ситуация пред "Нова телевизия" и посочи, че към момента няма данни за скъсана дига на река Стряма. Министърът съобщи, че ще бъдат извършени проверки дали извършената сеч в района може също да е причина за наводнението.

Демерджиев каза още, че при бедствието няма загинали или сериозно пострадали. По думите на министъра в засегнатия от дъждовете район все още има къщи, които не са проверени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023