„Все по-несигурен свят“: Глобалните военни разходи достигнаха нов рекорд Снимка: © Getty Images

Световните военни разходи нараснаха рекордно през миналата година, стимулирани от политическия обрат в Европа. Правителствата на Стария континент увеличиха целевите си бюджети с най-големия тласък от края на Студената война насам след руската инвазия в Украйна.

Разходите за отбрана са скочили с 3,7 % в реално изражение, достигайки рекордните 2,24 трилиона долара през 2022 г., съобщи в понеделник Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI). Около половината от годишното увеличение се дължи на раздутия военен бюджет на Украйна, според данните за източноевропейската страна, които изключват чуждестранната помощ.

Бюджетите за въоръжение се увеличават в цяла Европа в отговор на агресията на Русия, като в същото време напрежението в Източна Азия предизвиква по-големи разходи и в тази част на света.

„Непрекъснатото нарастване на световните военни разходи през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят“, заяви в изявление старши изследователят на SIPRI Нан Тиан, цитиран от Bloomberg. „Държавите увеличават военната си мощ в отговор на влошаващата се среда за сигурност, която те не предвиждат да се подобри в близко бъдеще.“

Друг знак, че светът се връща към ситуация, наблюдавана за последен път по време на Студената война, е това, че военните разходи в страните от Централна и Западна Европа за първи път надхвърлиха нивото от 1989 г. Финландия и Швеция са сред държавите, които са увеличили тези разходи най-много. Закупуването на изтребители F-35 от Финландия допринесе за скока от 36% в съседката на Русия, която се присъедини към отбранителния блок на НАТО този месец като негов 31-ви член. Швеция все още е в очакване да се присъедини към алианса.

Междувременно бюджетите за отбрана на съществуващите членове на НАТО се увеличиха с 0,9% спрямо 2021 г., тъй като разходите намаляха в страни като Италия, Турция и Гърция. В Близкия изток Саудитска Арабия увеличи разходите си с приблизително 16% и така вече заема пета позиция в света по размер на военния бюджет. Катар, който разшири въоръжените си сили и модернизира оръжейните си запаси, увеличи разходите си с 27%.

САЩ остават номер едно по в света с голяма разлика пред останалите. Според SIPRI военният бюджет на страната е по-голям от този на всички останали държави, които влизат в списъка на 10-те най-големи купувачи на оръжие, взети заедно.

През 2014 г. анексирането на Крим от страна на Русия сложи край на краткия период на свиване на бюджетите за отбрана, като оттогава глобалните разходи растат в продължение на осем поредни години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024