Всички 17 районни съдии от Стара Загора се отказаха от делото за нападението срещу Дебора Снимка: © Screenshot

Всички 17 съдии от районния съд в Стара Загора официално отказаха да гледат делото за нападението срещу 18-годишната Дебора. И последният съдия, който може да разгледа случая, си е направил отвод. Това съобщава изданието "Сега" , като се позовава на своя проверка в регистъра на съда.

Сега Върховният касационен съд (ВКС) ще трябва да определи съдебен район, който да разгледа делото. БНТ пише, че това вероятно ще бъде Районният съд в Пловдив.

Съдиите в Стара Загора масово се отказаха да се заемат с него, като мотивите им са свързани с гарантиране на правото на честен и прозрачен процес от независим и безпристрастен съд, става ясно от публично достъпните данни.

Една част от съдебните състави са си направили отвод поради произнасяне по въпроса за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство.

Делото се води за бруталното нападение срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора, като обвиняем по случая е 26-годишният Георги Георгиев, който все още е в ареста. Той е неин бивш приятели и е изправен пред три обвинения:

  • с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото е причинил на Дебора Михайлова средна телесна повреда
  • остригал част от косата ѝ с електрическа машинка, като употребил за това сила - удар с юмрук в областта на лицето
  • Георгиев е заплашил общо 6 пъти Дебора с убийство

Случаят с 18-годишното момиче предизвика широк обществен отзвук - предвид че в началото прокуратурата и съдът се отнесоха пренебрежително към случая. Първоначално Георгиев беше пуснат от ареста, след като магистратите се позоваха на медицинско заключение, в което 400-те шева на Дебора са определени като лека телесна повреда.

Казусът породи вълна от протести в цялата страна и доведе до спешни законови промени в Закона за домашно насилие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024