Всички говорят за Меси: Кой печели от решението му да остане в "Барселона"? Снимка: © Getty Images

Драмата с Лионел Меси приключи и аржентинецът официално обяви, че ще остане в „Барселона“ и през следващия сезон. През последните две седмици феновете на каталунците таяха надежди, че носителят на шест „Златни топки“ ще промени първоначалното си решение да напусне „Камп Ноу“. Именно това се случи, но кой печели от цялата ситуация?

Официално: Меси остава в "Барселона"

Футболните експерти са разделени в мнението си по темата, но признават, че тимът е облагодетелстван от случилото се. 33-годишният нападател разбра, че може да напусне „Камп Ноу“ това лято само ако въпросът между него и шефовете на клуба бъде разрешен в съда, тъй като според тях аржентинецът нарушава договора. Меси пожела да не се стига дотам, защото „Барселона“ е „отборът на живота му“.

„Тази ситуация е 1:0 в полза на „Барселона“, смята анализаторът на „Скай Спортс“ Каве Солекол. „Той искаше да напусне по неговите условия и опитваше да го стори максимално бързо, активирайки клаузата в контракта, която му позволява да напусне, когато пожелае. Както и да го погледнем, президентът на „Барселона“ е победителят на този етап“.

Именно Джосеп Мария Бартомеу успя да запази Меси в отбора си, след като проведе разговори с баща му Хорхе и каза, че аржентинецът не е предупредил навреме директорите, че иска да се оттегли. Феновете дълго време протестират срещу президента, а и самият Лионел призна в петък, че „мениджмънтът на клуба, воден от Бартомеу, е катастрофален“.

"Барсагейт": Президентът на "Барселона" е обвинен в корупция

„Мисля, че той опита късмета си да се махне от „Барселона“ като свободен агент, но това не проработи“, смята Солекол. „Накрая се оказва, че всичко е пари. Меси не се чувстваше достатъчно уверен, че може да спечели делото в съда“.

Дармеш Шет от „Скай Спортс“ обаче е на съвсем друго мнение. „Не съм съгласен. Не може да се твърди, че „Барселона“ печели от тази ситуация. Да, те го запазиха, но искаха да вземат пари. Сега имат Лионел Меси, който не е щастлив“, казва той.

„Това, което ще се случи сега, е, че Меси ще остане до края на своя договор и отборът няма да получи никакви пари за напускането му след това. Можеше да е различно, ако бяха постигнали сделка с друг клуб“, смята Шет.

Има обаче и опция „Барселона“ да измъкне пари от трансфер през следващия сезон. За целта ръководителите трябва да предложат на Меси нов договор с клауза за напускане през 2021, той да преподпише и след това да си тръгне, но не като свободен агент, а с трансфер. Бартомеу вече е споделил, че ще действа по този начин, съобщиха преди дни испанските издания.

„Тук говорим по въпроса дали желанието на Меси да напусне е решение от футболно естество, или от друго. „Барселона“ ли е мястото, където да спечелиш Шампионската лига и други титли? Меси определено не мисли така“, казва Шет за четирикратния победител в най-престижния европейски клубен турнир.

Анализаторът от „Скай Спортс“ твърди, че нито една от двете страни не може да обяви победа в случая. „Нямаше как съдебното дело да приключи преди края на трансферния прозорец. Сега и двата лагера са в задънена улица – без трансфер за Меси и без пари за „Барселона“.

Експертът по испански футбол Алваро Монтеро смята, че аржентинецът ще направи всичко възможно да се завърне на тренировки при нормални обстоятелства и да направи ситуацията да изглежда така, че нищо съществено не се е случило. „Трябва да знаем, че битката на Меси през последните няколко седмици беше срещу Бартомеу и Борда на директорите, а не пряко срещу клуба и неговите фенове“, казва Монтеро.

„Важно за феновете е едно нещо, което той каза – че не желае да влиза в съдебни спорове с клуба, в който е прекарал последните 20 години от живота си. Това беше правилното решение и той ще иска да го покаже на терена, когато „Ла Лига“ се завърне“, твърди още испанският коментатор.

Според него – Меси е най-важната фигура в историята на „Камп Ноу“. „В момента, в който той вкара гол и заиграе, както го прави по принцип, феновете на „Барселона“ може да му простят. Ако попитате хората по улиците на града за Меси и Бартомеу, бих казал, че 90-95% от тях ще подкрепят Меси, а не президента и неговия борд“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024