Снимка: © bTV

Бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев публикува отворено писмо до медиите, в което нарича "тотални глупости" твърденията за посредничество между лидера на БСП Корнелия Нинова и Васил Божков. 

"С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати", казва Златев. 

Енергийният бизнесмен беше посочен неколкократно от Валери Симеонов като "следващия в битката срещу олигарсите". Депутати от ГЕРБ вкараха името му и в мотивацията за нуждата от анкетна комисия, която да разследва финансовите схеми от прехода - вкл. "койо създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Костов и всички кредитни милионери, подплатени от кадрите на Държавна сигурност". 

В писмото си Златев се разграничава от "опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“

"В течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони. Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика", пише той. 

Златев "декларира, че винаги е спазвал нормите на закона" по повод новината, че е призован да се яви като свидетел по наказателно производство. 

"Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред", пише той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена