Снимка: © bTV

Бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев публикува отворено писмо до медиите, в което нарича "тотални глупости" твърденията за посредничество между лидера на БСП Корнелия Нинова и Васил Божков. 

"С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати", казва Златев. 

Енергийният бизнесмен беше посочен неколкократно от Валери Симеонов като "следващия в битката срещу олигарсите". Депутати от ГЕРБ вкараха името му и в мотивацията за нуждата от анкетна комисия, която да разследва финансовите схеми от прехода - вкл. "койо създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Костов и всички кредитни милионери, подплатени от кадрите на Държавна сигурност". 

В писмото си Златев се разграничава от "опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“

"В течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони. Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика", пише той. 

Златев "декларира, че винаги е спазвал нормите на закона" по повод новината, че е призован да се яви като свидетел по наказателно производство. 

"Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред", пише той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни