Всички искат якето на Бърни: "Принцът на пролетариата" е любимият модел на Burton Снимка: © Getty Images

"Това яке ще ви даде безплатен достъп до здравеопазване. Това яке ще увеличи минималната работна заплата. Това яке ще реши проблема с глобалното затопляне"...

Тези смели обещания са част от описанието на оферта в eBay за 1 брой мъжко зимно яке, втора употреба. Супергеройските му способности се дължат на човека, който превърна сиво-кафеникавата непромокаема шуба в моден фетиш - това е "принцът на пролетариата", 79-годишният Бърни Сандърс.

Плетените ръкавици на сенатора от Върмонт спечелиха симпатиите на всички зрители по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън, но якето на Бърни има още по-интересна предистория.

Произведено е от бранда за сноуборд екипировка Burton, който е основан в щатa, от който Сандърс служи в Сената - Върмонт, през 1977 г.

Връзките между компанията и близкия кръг на Бърни са много тесни. Съпругата му Джейн О'Мийра Сандърс разказва каква е причината за привързаността му към това облекло. Нейният син - Дейв Дрискол - е бивш мениджър в Burton, като напуска компанията, за да се присъедини към екипа на политическата организация "Институт Сандърс".

През 2018 г. един от приятелите на Дрискол създава специален модел от якето и бяла блуза, щамповани с лицето на Бърни Сандърс и надпис "Best Ever" ("най-добрият на всички времена). Дрехите стават част от специална колекция, а приходите от продажбите отиват за дарения в полза на института на сенатора.

Оказва се, че Бърни Сандърс е харесал якето толкова много, че Дрискол решава да му подари изчистения вариант за Коледа - най-вероятно носеше него и по време на клетвата на Байдън.

Маркетинг съветникът на президентската кампания на Бърни Сандърс - Еван Роуз - е дългогодишен мениджър в Burton, като последната му позиция в сноуборд компанията е вицепрезидент по креативния маркетинг.

Външната част на модела е изработена от олекотена GORE-TEX непромокаема материя, и може да се използва самостоятелно като дъждобран. Достатъчно компактна е, за да се събере в обикновена раница. Отвътре якето e с топла подплата, която може да се сваля или заменя.

Единственият проблем е, че няма как да се поръча. Сайтът на Burton показва, че всички разцветки на този модел са изчерпани, а форумът им е пълен с коментари на потребители, които се молят на компанията да презареди: "Щом Бърни го харесва, значи става и за мен".

Екипът на сенатора също се възползва от интереса към облеклото му, като пусна в продажба специален модел на блуза с дълъг ръкав и щампа с иконичния образ на Бърни с ръкавиците от 20 януари. Моделът от 100% органичен памук (произведен в САЩ) се продаваше за 45 долара през сайта на предизборния щаб на Сандърс и за броени часове беше изкупен във всички размери.

Снимката на фотографа Брендън Смиаловски за Getty Images вече влезе в историята на meme-културата.

Всички приходи от продажбите на дрехата ще бъдат дарени за програмата "Meals on Wheels", която предоставя безплатна топла храна на жители на Върмонт с хронични заболявания или увреждания.

И за да е сигурно, че Бърни Сандърс е отдаден фен на Burton, може да върнем ленатата назад до 2017 г., до церемонията по клетвата на Доналд Тръмп - сенаторът отново се появи на сцената със зимно яке от компанията.


Прочетете още:

Бърни е Кралят на Севера: Най-забавните колажи с хитовите ръкавици на Сандърс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024