Всички носят.. Crocs - Каква е историята на световната марка, която 20 години е на върха Снимка: © Getty Images

Приходи за милиарди, повече от 720 милиона продадени чифта по цял свят, над 2 000 000 последовaтели в Tiktok и още повече в Instagram - световната марка Crocs продължава абсолютния си възход 20 години след създаването си. И по всичко изглежда, че това е само началото.

Защото нека си признаем - всички харесваме Crocs, особено известните.

Поредното доказателство за това е визията на Брук Шийлд на церемонията по връчване на театралните награди "Тони" миналия месец.

Aмериканската актриса и бивш модел закачливо повдигна яркожълтата си рокля Monique Lhuillie, за да разкрие пред десетките светкавици на фотографите практичните си Crocs-ове. И не само не се посвени от нестандартния си избор, но и го издигна в култ.

Оказа се, че само няколко дни преди ефектната си поява на събитието, Шийлдс е претърпяла операция на крака.

Бродуей ми даде тези счупени крака и сега ги поправям“, каза тя, защитавайки решението си.

Шийлдс обаче не е единствената знаменитост, която публично демонстрира симпатията си към емблематичната обувка.

Певецът Джъстин Бийбър облече костюм на Balenciaga с платформа Crocs на церемонията по връчването на наградите "Грами" през 2022 г., а през 2015 г. актьорът Алън Къминг носеше тоалет на Вивиан Уестууд с черни Crocs на наградите "Еми".

През последните години Crocs си партнира и с Пост Малоун, Дипло, Дрю Баромор, Прианка Чопра, Ариана Гранде, Ники Минаж и много други.

Но как започва всичко?

Родените в американския щат Колорадо Скот Симанс, Линдън "Дюк" Хансън и Джордж Будекер-младши основават Crocs през 2001 г. Това се случва след като тримата правят нововъведения в обувките от пяна на канадската марка Foam Creations, която Crocs по-късно придобива.

Първият модел на Crocs, наречен "Beach", е представен през 2002 г. на изложението Fort Lauderdale Boat Show във Флорида. И веднага става тотален хит.

Първоначално обувките са създадени за лодкари, като приоритет са били подметките с фокус върху сцеплението, водоустойчивите материали и защитата на краката. Заимствайки от дизайна на дървените обувки, Crocs са проектирани и така, че да се обуват и събуват лесно - екстра удобство, ако сме на море или планина.

Crocs са изработени от патентована ексклузивна пяна, наречена Croslite. Всъщност загадъчното име представлява смола със затворени клетки, а не пластмаса или гума.

През 2005 г. компанията предприема и първата си инициатива - "Грозното може да бъде красиво". Тя е толкова успешна, че популярността на марката продължава да расте.

През 2018 г. Crocs направи и допълнителни нововъведения в Croslite, създавайки LiteRide - материал, който е "с 25% по-лек и 40% по-мек, като същевременно осигурява абсорбиране при удари и опора.

Независимо дали разглеждате детски Crocs или такива, предназначени за мъже, всеки чифт има 13 дупки в горната част на обувката. Вероятно се досещате, че замисълът не е вдъхновен единствено от естетически цели - дупките служат за вентилация и изпускат излишната влага.

Украшенията Jibbitz са запазена марка на бранда.

Считаните за талисмани Jibbitz представляват забавни изображения, букви, поговорки, герои от попкултурата, които се поставят в дупките на Crocs Classics. С 13 дупки на всеки чифт бихте могли да използвате до 26 едновременно.

В средата на месец юни се състоя и първото събитие на Crocs, проведено във физическия им магазин на ниво +1, в мол Paradise center в София. Известни инфлуенсъри, малки и големи деца бяха на място, за да разгледат от близо популярната в цял свят обувка и да си вземат по един чифт, разбира се, украсявайки ги със символични за тях Jibbitz.

Точната локация на магазина е бул. „Черни връх“ 100, Хладилника 1407, като до място може да се стигне както с градски транспорт, така и с личен автомобил.

На какво се дължи възходът на Crocs?

Валери Стийл, директор на музея в Института за модни технологии, смята, че удобството е само част от обяснението. Експерт по мода с докторска степен от Йейл, сега тя е съкуратор на изложба, посветена на обувките и техните социални функции. Последният експонат, който добавят, е именно чифт Crocs. „Те са толкова грозни, но в Ню Йорк са масови“, отбелязва Стийл пред "Spiegel".

Според модния експерт „привлекателността на грозотата“ има различни обяснения. Понякога традиционните естетически стандарти изведнъж биват поставяни под въпрос – като високите обувки на ток, които принуждават крака да заеме неестествена позиция например, за които мнозина започват да се питат дали не е ирационален идеал за красота. Особено сред младите хора пък има елемент на бунтарство, точно както в пънк културата, дава пример Стийл.

Толкова съм развълнувана от възрастта си и от тази период от живота, защото (сега) съм по-малко несигурна, по-малко егоистична и се фокусирам именно върху това“, казва 59-годишната Шийлд в интервю за Vogue наскоро.

Краткото ѝ изречение сякаш обобщава и философията на Crocs - чупене на клишета и абсолютен отказ от спазване на общоприетите норми. Но най-вече възприемане на практичността като начин на живот - независимо какво мислят другите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024