Александър Везенков изигра най-силния си мач, откакто стана част от NBA, и за първи път бе ключовият играч на отбора си "Сакраменто Кингс”.

Българският баскетболист се появи в игра едва в края на третата четвърт срещу “Голдън Стейт”, но направи най-добрите си минути.

Така благодарение на огромното му влияние, тимът му направи драматичен обрат.

“Кралете” победиха със 124:123, след като изоставаха с 24 точки.

Везенков се включи на паркета 3:29 минути преди края на третата четвърт, когато тимът му изоставаше с 15 точки. Той остана на игрището до края на мача, а в четвъртата част отбеляза 8 точки, две от които от тройката, като добави и 3 борби и 2 чадъра.

"Сакраменто" стопи разликата, а в края стигна до успеха, с който завърши груповата фаза на “In-Season” турнира без загуба и си осигури място на четвъртфиналите.

Елиминациите на новия турнир ще са през декември, а всички мачове, с изключение на финала, важат и за редовния сезон на NBA.

Силното представяне на Везенков, който засега има повече роля на периферен играч, идва на фона на спекулации в последните дни, че българинът може да бъде трансфериран в друг отбор.

Той обаче отправи ясно послание към треньора на “Сакраменто” Майк Браун - а именно, че на него може да се разчита в най-напечените моменти.

Всички обичат... Саша ВезенковOткакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си.

Саша, както го наричат американците, пристигна в “Кингс” с репутацията на най-добрия стрелец в Европа.

Той спечели наградата за най-полезен играч (MVP) на сезона в Евролигата през май, когато все още бе баскетболист на “Олимпиакос”.

А междувременно вече имаше във витрината си и приза "Алфонсо Форд" за най-добър реализатор в европейското първенство и попадна в идеалния отбор за сезона. Оглави и класациите по коефициент на ефективност със средно 21.2 и по резултатност със средно 17.2 точки.

На една от първите си тренировки за “Сакраменто” направи нещо, за което съотборниците му говореха с дни - от 150 стрелби от линията за три точки, пропусна по-малко от 10.

В “лигата на извънземните”, какъвто етикет има NBA, обаче има талантливи играчи зад всеки ъгъл. И за да не наложиш там, трябва нещо по-специално.

Въпреки голямото му баскетболно IQ, около Везенков имаше съмнения дали ще успее да се справя достатъчно добре в защита срещу най-атлетичните баскетболисти в лигата. Без да дава много коментари по темата и въпреки че определено имаше какво да подобри, той само запретна ръкави.

„Той е като товарен кон. Ще работи, докато не подобри това, което иска. Радвам се, че се вписа в отбора", заяви един от най-силните играчи на "Кралете" Де'Арън Фокс.

„Той е боец, винаги е работил сериозно и знае, че всеки връх е тежък за изкачване. Пътят му е да остави голяма следа в българския баскетбол. Това е неговата мисия. Той бе фар в последните пет-шест години на всички млади българи как се работи, как се постигат резултати - с постоянство, с труд, с талант”, разказваше във всичките си интервюта Георги Глушков, първият българин в NBA.

Но дори и тези качества не бяха най-силният аргумент всички да обикнат Везенков. Направиха го заради личността му.

“Скромният милионер” - така в баскетболните среди наричат Саша, като се възхищават се на неговия характер. Той пристигна в NBA не като представител на друг континент, а на друга планета.

В лигата, в която грандоманията, парите и славата властват, а преди всеки мач баскетболистите слизат от клубните автобуси винаги с различен и нестандартен тоалет, създавайки модно шоу, Везенков се усмихва на камерата, облечен в суичъра на "Сакраменто Кингс”.

Не защото не се чувства на мястото си или защото е притеснен от нещо, а защото винаги е бил такъв, дори и като най-голямата баскетболна звезда на Европа.

Дисциплина и трудолюбие - това са качествата, по отношение на които малцина биха могли да надминат Саша.

Неслучайно треньорът на “Сакраменто” Майк Браун сравни българина с легендата Ману Джинобили.

„Говорих си с него за това, че имах честта и удоволствието да бъда треньор на Ману Джинобили в първата му година NBA. Той беше страхотен в Европа, но когато дойде тук, първо се опитахме да му дадем титулярна роля, но нещата не се получаваха и го оставяхме на скамейката.", разказва Браун.

„Имаше някои мачове, в които той не играеше заради треньорски решения. Ману не се дореди до титулярно място в “Сан Антонио” за поне една година. Това е процес, при който треньорският щаб трябва да намери най-точния начин да разчита на някого, за да помага на отбора. Казах на Саша: „Ей, ти знаеш как да играеш, имаш страхотно чувство към играта, няма да има случай, в който да ти кажа, че си взел лоша стрелба. Ти ще се превърнеш в един от най-добрите стрелци и трябва да стреляш. Ако играеш - супер, ако не - трябва да бъдеш готов и съм сигурен, че ще дадеш най-доброто от себе си”, допълни Браун.

Александър Везенков, "Сакраменто Кингс", NBA

В едно нещо наставникът със сигурност вече е уверен - Везенков е търпелив и знае, че последната дума може да е негова.

Последният мач на българина е символичен и по още една причина.

Преди малко повече от месец дебютът на Саша в NBA беше именно срещу “Голдън Стейт”. Легендарният треньор на “Уориърс” Стив Кър дори не знаеше кой е този играч, а камерите го уловиха да пита треньорския си щаб: „Кой е този с номер 7”?

Същият номер 7 сега се превърна неговия кошмар и донесе паметен обрат на "Кингс”.

Следващият мач на "Сакраменто" е в четвъртък от 5:00 часа българско време срещу "Лос Анджелис Клипърс”, а там Везенков ще има и възможността да затвърди впечатлението, че все по-добре се адаптира в САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024