Всички пътища водят към "Капитан Андреево" Снимка: © Getty Images

Всички пътища водят към "Капитан Андреево". Особено преди избори.

Опитът за прекратяване на частния монопол на фирма, свързвана с Таки, през 2022 г. беше един от поводите за падането на кабинета на Кирил Петков.

Сега смяната на няколко началници на митнически служби по българо-турската граница детонира такава компроматна бомба в МВР и Агенция "Митници", че ПИК и "Афера" не смогват да опишат всички селфита на голи мъже в сауна или снимки на пудели с пачки евро, които изтичат от прокуратурата и ДАНС.

Главни "герои" в поредния ченгеджийски сериал привидно са баща и син от Хасково (областта, в която попада и "Капитан Андреево"), които демонстрират необяснимо висок стандарт на живот и близки контакти на ниво "министър".

На хартия - бащата Марин Димитров е пенсиониран полицай, бивш агент на 3 Главно управление на ДС (Военното контраразузнаване). Не заема публични позиции от 2009 г. насам. Единственото официално свидетелство за трудовата дейност на сина Стефан Димитров е, че през 2014 г. се е регистрирал като производител на зеленчуци в село Бенковски близо до Чавдар.

Според справка на BIRD в имотния регистър обаче, преди няколко месеца Стефан Димитров е придобил апартамент от 166 кв.м. с гараж от фирмата "Прогресив билд 2016" на Размиг Керопе Чакърян, известен още като Ами.

И тук стрелката на компаса отново се обръща към "Капитан Андреево".

Размиг Чакърян беше посочен от Кирил Петков пред Народното събрание като "човека, реално приватизирал входната точка между Азия и Европа".

  • През май 2023 г. ДАНС и ГДБОП бяха пратени да претърсват едновременно имоти на Размиг Чакърян и Петьо Петров - Еврото, докато Софийската районна прокуратура опитваше да арестува бившия следовател, шеф на "Осемте джуджета".

Ами е бивш бизнес партньор с убития през 2023 г. Красимир Каменов - Къро, като според журналистически разследвания именно той е успял да вземе под свой контрол скъпоструващите договори за преотстъпените от държавата дейности на ГКПП-то.

И двамата се смятат за приближени на Христофорос Аманатидис-Таки, разследван за наркотрафик и познат от времето на престъпната силова групировка ВИС от 90-те години.

Името на Чакърян се появява във всеки актуален скандал, свързан с "Капитан Андреево" - от прословутия фитосанитарен контрол, прехвърлен от БАБХ на първообраза на "Евролаб 2011" по времето на кабинета "Борисов 1", до т.нар. "Златна локва", в която 10 г. друга частна фирма събираше по 5 лева от всяка кола и 25 лева от всеки камион, за да минат през гьол с дезинфектант.

И двете дружества са свързвани в миналото с Къро, а в последните години - с хора, които разследвания на BIRD и "Капитал" идентифицират като приближени на Размиг Чакърян.

Бизнес като този никога не би просъществувал без политическа протекция.

През 2022 г. председателят на Общинския съвет на Свиленград Георги Еленков (ГЕРБ) се оказа адвокат на "Евролаб 2011", като се беше явил лично при разтоварване на камиони на ГКПП "Капитан Андреево" със собственика на фирмата. ГЕРБ е най-голямата политическа сила в Свиленград, на последните избори спечели 15 от общо 21 мандата в ОбС. Еленков отново е председател на Съвета.

А в деня на ареста на Петя Банкова стана ясно, че Министерството на земеделието обяви, че планира да плати 10 млн. лв. на "Евролаб 2011", за да откупи лабораторията на "Капитан Андреево".

Седмица по-рано Банкова отстранява началника на Митнически пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов (управлявал от 2021). На негово място застава Мария Диманова, която е представена като инспектор с 10-годишен опит в същия пункт.

Как се стигна до арестите в МВР и Агенция "Митници"?

Акцията тръгна от ДАНС и старата КПКОНПИ "в условията на неотложност", т.е. без съдебни и прокурорски решения.

Когато прокуратурата все пак се включи, повдигна обвинения на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, баща и син Димитрови и "Н. Н." (Николай Николов-Паскал) за предполагаеми престъпления, извършвани между юни 2022 и април 2024.

  • Периодът обхваща края на кабинета "Петков", двата служебни кабинета на Гълъб Донев и правителството на Николай Денков.
  • През това време се смениха трима шефове на Агенция "Митници": Павел Тонев, Павел Геренски и Петя Банкова, която изкара само два месеца на поста (от август 2023 до февруари 2024 тя е заместник на Тонев).

Интересното е, че в прессъобщението на СГП се твърди, че "четиримата обвиняеми са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа" - но на следващия ден се оказа, че Паскал не е арестуван, а агентите на ДАНС го търсели на хасковския му адрес, на който той не живее от 25 години.

Какво е общото между Паскал и Марин Димитров?

Едно е сигурно: и двамата са бивши агенти на Държавна сигурност. Според разследване на Слави Ангелов ("168 часа") Паскал е продължил да се води сътрудник на службите и след 1989 г. Ето така човекът, когото сега всички описват като тежък контрабандист, се оказва с чисто досие.

Марин Димитров стана известен през 2009 г., когато в краткия си период като директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури при кабинета "Станишев" успя да произведе обвинение срещу зам.-министър от същото правителство.

Раиф Мустафа и бизнесменът Росен Маринов бяха обвинени през 2009 за това, че предложили подкуп на Димитров, за да не спира обществена поръчка за катери, спечелена от фирма на Маринов.

  • Наблюдаващ прокурор по делото е Пламен Георгиев - бъдещият шеф на КПКОНПИ, отстранен в разгара на "Апартаментгейт" заради неузаконеното барбекю над мезонета, и пратен от ГЕРБ в изгнание като генерален консул във Валенсия.
  • Делото срещу Мустафа катастрофира (предсказуемо) на три инстанции, а през 2015 г. той дори успява да осъди прокуратурата за 50 000 лв. обезщетение. Колкото е предполагаемият предложен подкуп.

Още през 2009 става ясно, че Марин Димитров има свои контакти в новосъздадената ДАНС - твърденията му за корупционното предложение са били споделени на негов "приятел" в службата, а службата започнала да следи и записва главните заподозрени.

Адвокатът на Петя Банкова също твърди, че нейното запознанство със семейство Димитрови (обвинените в контрабанда) станало през служител на ДАНС.

Главният секретар на МВР Живко Коцев (в качеството си на т.нар. анонимен свидетел) е обяснявал пред КПКОНПИ, че се запознал с Марин Димитров през "колеги".

Татяна Дончева лансира непотвърдената версия, че Димитров вероятно също е бил агент на ДАНС, използван от службата за подхвърляне на компромати към политици, с които той е търсил връзка - включително със самата нея. Ако това е вярно - цялата акция от последните седмици придобива съвсем различен привкус. Отговорът се дължи от ръководството на ДАНС.

Името на Димитров изчезва от медиите между 2009 и 2021, когато изведнъж със смяната на ГЕРБ във властта той пак се появява в София - този път в кабинета на Бойко Рашков.

През май 2021 г., когато Рашков явно търси инкриминиращи данни срещу Бойко Борисов, Марин Димитров му предоставя страховит сюжет.

"Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е: как му е казано, че има жена и деца, или пък има семейства, които няма да разберат дали не ядат неговото месо", разказва Рашков в качеството си на служебен вътрешен министър пред Сашо Диков в "Евроком".

Предполагаемата заплаха обаче не е спрямо Марин Димитров. И не се е случила сега, а през 2009-2010 г. Обектът ѝ е тогавашният шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов. Първоначално той лично е свидетелствал срещу министъра на земеделието на ГЕРБ Мирослав Найденов за това, че го принуждавал да възстанови незаконно ДДС на на две фирми срещу обещание за подкуп, и че Борисов е направил намека за "месото".

  • През 2010 обаче Симеонов се явява на разпит пред съдия Румяна Ченалова и се отказва от показанията си, а с това разследването приключва. Не е подновено и след срещата на Димитров с Рашков през 2021, като Рашков обвинява прокуратурата в нарочно бездействие.
  • Години по-късно Ченалова беше уволнена дисциплинарно от съдебната система след скандала "Двете каки", а после стана кандидат за депутат от "Възраждане".

Познанството на Димитров и Рашков става неофициално "достояние" на ПИК през април 2022 г., по време на кабинета "Петков". Тогава сайтът на Недялко Недялков уличава Димитров във връзки с Васил Божков и твърди, че синът Стефан бил назначен на работа във фирма на бизнесмена, който по това време още беше в Дубай. Това твърдение нито е потвърдено, нито е отречено до момента.

На 23 май 2022 хасковският сайт "Таран Нюз" пуска своя статия, според която "Ченгета и прокурори от София влязоха в дома на приближени на Рашков хасковлии" - а именно Марин и Стефан Димитрови. Информацията, твърди сайтът, е била пазена в тайна "и от министъра, и от хасковската полиция". Нищо за това разследване не се появява в официални сводки на прокуратурата.

В следващите дни прокуратурата съобщава само за два разкрити опита за незаконен пренос на валута над 1 млн. лв. и контрабандни "препарати за растителна защита" през "Капитан Андреево".

Тук вече започва да тече и хронологията на прокуратурата по делото срещу Банкова.

Ако е вярно, че службите са провеждали акция срещу Димитрови в края на май 2022, не е ясно как така са ги оставили да разгърнат съвсем нова престъпна дейност от юни 2022 до април 2024 (каквото е обвинението).

Независимо дали е имало съмнения преди юни 2022, не е ясно защо ДАНС и прокуратурата са чакали почти 2 години, за да се задействат спрямо предполагаемите контрабандисти "в условия на неотложност".

Това, което бие на очи, е как в този период внезапно се засилва стремежът на Марин и Стефан Димитрови да се наснимат с колкото може повече висши кадри на МВР и ПП - от рожден ден на Бойко Рашков, през предизборните прояви на Кирил Петков в Хасковско, до полуголите снимки от море и спа с Живко Коцев.

А ако се вярва на твърденията на Рашков и Атанас Атанасов - Стефан Димитров е бил приятел и с Калин Стоянов, който пази пълно мълчание по случая.

  • Според "анонимните" показания на Живко Коцев от 3 април 2024, Стефан Димитров поискал от него "съдействие или препоръки за по-близък контакт" с Петя Банкова, която е зам.-директор и директор на Агенция "Митници" в кабинета "Денков".
  • На следващия ден 4 април Коцев променя показанията си и вече казва, че знаел за "много близки и добри отношения" между Стефан Димитров и Петя Банкова.

Неясно кога - Димитров и Банкова са заснети от камери в хотела на Валентин Златев (днес "Hyatt") в Правец.

Косвената следа към бившия шеф на "Лукойл България" в този скандал се появява и през усмихнатото лице на Николина Ангелкова на снимките на Живко Коцев с подарения часовник. От март 2023 г. Ангелкова е член на Съвета на директорите на "Тера Уей Инвестмент Груп" на Златев.

Активирането на ДАНС след 2-годишното разследване става точно в момента на смяната на властта, но и в контекста на серия от кадрови промени, направени от Банкова в края на март 2024 - две от тях на турската граница.

Всички пътища водят до "Капитан Андреево". Недовършеният опит за разчистване на схемите по границата от 2022 г. ражда поредното предизборно "чудовище". Както казват: няма бивши ченгета. Само ченгеджийските сценарии започнаха да се изтъркват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024