Снимка: © Getty Images

Всички проби, изследвани за новия коронавирус към този момент в България, са отрицателни, съобщи BTV. 

В Националната референтна лаборатория са изследвани 17 проби на болни граждани, настанени в лечебни заведения в София, Бургас, Плевен, Шумен, Варна, Хасково, Стара Загора и Русе. Отрицателни са и всички 19 теста, изследвани във Военномедицинска академия в столицата.

В същото време обаче броят на хората, които попадат под карантина в болниците, се увеличава в цялата страна. Общо 40 са под медицинско наблюдение в 9 области в България, като най-много от тях – 14, са във Военномедицинска академия.

В Хасково под домашна карантина са 10 души, които са се върнали от Италия, а в Кърджали има осем ученици и двама преподаватели, пътували от Северна Италия. Те също са поставени под домашна карантина.

В Инфекциозното отделение в Бургас се намираха трима пациенти, които бяха изследвани за новия коронавирус, но пробите им са отрицателни. Те нямат симптоми на вируса.

В същото време стана ясно, че на нефтеното пристанище в Бургас е пристигнал кораб от Северна Италия. Той е поставен под карантина, като на борда има около 25 граждани на Филипините, съобщи Регионалната здравна инспекция в града.

Междувременно тримата българи, блокирани от дни в изолирания от света хотел на остров Тенерифе, са получили разрешение да си тръгнат. Това съобщи пред "По света и у нас" по БНТ1 Виктория Захариева, която бе под карантина в хотела заедно със съпруга си и дъщеря си.

Виктория и семейството ѝ са пристигнали в хотела два-три часа, след като заразеният италианец го е напуснал. Разрешение да си заминат са получили около 130 души.

От кризисния щаб, който бе създаден преди дни у нас, информираха, че внасянето на заразата на територията на България е неизбежно.

„В историята няма случай някой да е спрял разпространението на въздушно-капкова инфекция с мерки за контрол“, каза, цитиран от BTV, Ангел Кунчев, който е главен държавен здравен инспектор.

„Съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемането и лекуването на тези болни, за да намалим щетите и загубите“.

В случай, че у нас бъде установен заразен, лечението ще се извършва в болницата, в която той се намира. Ако е извън София, няма да бъде транспортиран до ВМА или Инфекциозна болница.

Връщащите се от Италия са много и на Терминал 1 на Летище София вече са предприети специални мерки.

„Въпреки че има термокамери и на двата терминала, нашите екипи използват и безконтактни термометри, за да може нещата да стават по-бързо и по-точно. Направихме организация от Терминал 1 полетите от Италия да кацат на различен коридор от общия с оглед да няма смесване на потоците“, каза Кунчев.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени