Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни Снимка: © Getty Images

Всички проби, изследвани за новия коронавирус към този момент в България, са отрицателни, съобщи BTV.

В Националната референтна лаборатория са изследвани 17 проби на болни граждани, настанени в лечебни заведения в София, Бургас, Плевен, Шумен, Варна, Хасково, Стара Загора и Русе. Отрицателни са и всички 19 теста, изследвани във Военномедицинска академия в столицата.

В същото време обаче броят на хората, които попадат под карантина в болниците, се увеличава в цялата страна. Общо 40 са под медицинско наблюдение в 9 области в България, като най-много от тях – 14, са във Военномедицинска академия.

В Хасково под домашна карантина са 10 души, които са се върнали от Италия, а в Кърджали има осем ученици и двама преподаватели, пътували от Северна Италия. Те също са поставени под домашна карантина.

В Инфекциозното отделение в Бургас се намираха трима пациенти, които бяха изследвани за новия коронавирус, но пробите им са отрицателни. Те нямат симптоми на вируса.

В същото време стана ясно, че на нефтеното пристанище в Бургас е пристигнал кораб от Северна Италия. Той е поставен под карантина, като на борда има около 25 граждани на Филипините, съобщи Регионалната здравна инспекция в града.

Междувременно тримата българи, блокирани от дни в изолирания от света хотел на остров Тенерифе, са получили разрешение да си тръгнат. Това съобщи пред "По света и у нас" по БНТ1 Виктория Захариева, която бе под карантина в хотела заедно със съпруга си и дъщеря си.

Виктория и семейството ѝ са пристигнали в хотела два-три часа, след като заразеният италианец го е напуснал. Разрешение да си заминат са получили около 130 души.

От кризисния щаб, който бе създаден преди дни у нас, информираха, че внасянето на заразата на територията на България е неизбежно.

„В историята няма случай някой да е спрял разпространението на въздушно-капкова инфекция с мерки за контрол“, каза, цитиран от BTV, Ангел Кунчев, който е главен държавен здравен инспектор.

„Съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемането и лекуването на тези болни, за да намалим щетите и загубите“.

В случай, че у нас бъде установен заразен, лечението ще се извършва в болницата, в която той се намира. Ако е извън София, няма да бъде транспортиран до ВМА или Инфекциозна болница.

Връщащите се от Италия са много и на Терминал 1 на Летище София вече са предприети специални мерки.

„Въпреки че има термокамери и на двата терминала, нашите екипи използват и безконтактни термометри, за да може нещата да стават по-бързо и по-точно. Направихме организация от Терминал 1 полетите от Италия да кацат на различен коридор от общия с оглед да няма смесване на потоците“, каза Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024