Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции Снимка: © Getty Images

Близо 35 популярни личности получават специални преференции в Twitter, като публикациите им имат имат по-голям обхват в социалната мрежа, отколкото тези на останалите потребители. Това съобщава германският вестник "Шпигел", като се позовава на вътрешен списък на компанията, видян от Platformer - новинарски бюлетин на технологичния журналист Кейси Нютън.

В списъка влизат президентът на САЩ Джо Байдън, баскетболната звезда Леброн Джеймс, конгресменката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, комикът Джабуки Йънг-Уайт и самият собственик на Twitter Илон Мъск. Освен това видни коментатори - както консервативни така и либерални, също получават специално отношение.

Публикациите на включените в списъка лица на практика могат да се показват на по-видно място в Twitter и да достигат до повече потребители. Правилото, че в хронологията на Twitter не могат да се виждат твърде много туитове от един акаунт, също е отменено за няколко VIP акаунта.

"Platformer" съобщава, че през декември Мъск е бил загрижен, че собствените му туитове няма да имат достатъчно голям обхват заради промените в алгоритъма за препоръки на Twitter.

Тогава той е възложил на свой служител да създаде списък, който може да се използва за наблюдение на това как се променя обхватът на публикациите на VIP потребителите. Ако постовете на отделни личности се препоръчват по-рядко, служителите могат да променят кода, така че те да бъдат винаги видими, твърди "Platformer".

Мъск обаче така и не бил доволен, затова през февруари е въведена система, която показва неговите постове преди тези на всички останали потребители. За това съобщиха репортери от "Платформата" още в средата на февруари. Новината беше съобщена по-рано от други издания, включително "The Verge" и "The Guardian".

В петък собственикът на технологичният гигант каза, че ще публикува алгоритъма за препоръки на компанията си. Подобни съобщения за прозрачност в миналото обаче останаха само обещания. Но дори и Мъск да публикува алгоритъма, потребителите няма да могат да разберат напълно защо някои публикации на известни личности, които са в "тайния" списък, се показват по-често.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024