Всички туристически дейности се забраняват до 13 април Снимка: © Getty Images

Всички туристически дейности - и вътрешни, и външни, се забраняват до 13 април. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг, подчертавайки, че е издала заповед мярката да влезе в сила от днес. Причината е пандемията от новия коронавирус.

Към момента 483 български граждани са на екскурзия в чужбина. Те са предимно в Турция, Египет и Мароко, съобщи Ангелкова. „Те са заминали през март и тези дни им предстои завръщане. Това е много безотговорно“, каза тя.

Тя призна, че се очакват фалити в туристическия сектор, защото не е ясно колко време ще продължи ограничителната мярка. Ситуацията може да се подобри през юли или август, но ресорният министър съобщи, че е възможно да няма летен туристически сезон. За момента няма да се отказват резервации за лятот, а всеки месец положението се обсъжда с големите туроператори.

Предстои отмяна на чл. 89 от Закона за туризма, според който в 14-дневен срок туроператорът е длъжен да плати на потребителите при отмяна на почивка. Две мерки се обсъждат, за да няма фалити и разочаровани клиенти, каза Ангелкова. Едната е разсрочено връщане на пари, а другата - презаверяване в рамките на 24 месеца.

МВнР ще помогне на още наши сънародници зад граница да се приберат

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че откакто страната ни е въвела извънредно положение, МВнР е спомогнало за прибирането на над 200 български граждани, които са се намирали зад граница. Тя обяви, че страната ни е готова да помогне на още наши сънародници, които искат да се върнат, чрез отваряне на транспортни коридори.

Тя сподели, че всички български граждани, които искат съдействие, могат да се обадят на телефона на МВнР по всяко време: +359 2 948 24 04.

А Министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че България няма да затваря изцяло въздушното си пространство за сънародници, които искат да се приберат.

„Въздушното ни пространство е затворено за Италия и за Испания, не се допускат и пътници, идващи от рискови държави, сред които Нидерландия, Германия, Франция и други. Пристигащите от тези държави няма да бъдат допускани. Но не можем да затворим въздушното си пространство, тъй като има много българи, които искат да се приберат. Тези, които го сторят, ще се подложат на 14-дневна карантина“, каза Желязков на извънредния брифинг.

Една от основните задачи на МВнР, освен да следи международната ситуация, е да призове българите да не пътуват в чужбина, когато се намираме в извънредно положение.

Екатерина Захариева: Не пътувайте в чужбина

„Искам да призова нашите сънародници да не пътуват. , каза Екатерина Захариева. Въпреки призивите, които правим всеки ден, все още има пътувания зад граница. Те не попадат под определението неотложен случай, а са екскурзии и почивки. И то в тази извънредна ситуация, в която всяка мярка на съответните държави се променя с всеки изминал час“.

„Полагаме усилия към този момент. Още от 13 март сме прибрали над 200 български граждани в България, включително и от дестинации, за които се считаше невъзможно“.

„Тези, които живеят в чужбина, спазвайте мерките на съответната държава“, призова тя.

„Имам указания на всеки 3 часа да актуализираме информацията за това какво се предприема като мерки във всяка държава. На сайта на министерството има таблица, където хората могат да направят справка за всяка страна, за затварянето на нейните граници и други предприети мерки“, съобщи Захариева.

Ситуацията на границата между Унгария и Австрия е напрегната, тъй като в момента около 30 км е опашката от автомобили и автобуси с наши български сънародници в Австрия. „Още вчера вечерта говорих с външния министър на Унгария, както и днес. Тази вечер в 9 ч. ще бъдат пуснати автомобили и автобуси от границата, в които има наши съграждани“.

В Мароко има група от 29 българи. „В постоянна връзка сме с туроператора на място. Правим всичко възможно да приберем тези наши сънародници. Turkish Airlines ще изпрати самолети, след като се чух с турския си колега. Тези българи ще бъдат качени на втори самолет тази вечер, макар Мароко да затвори въздушното си пространство“, каза министър Захариева.

„Там има наши граждани, които са на екскурзия. Те са 49, но ще осигурим и тяхното прибиране. Помогнахме на граждани от Италия и Египет да се приберат у нас. Ще продължим да помагаме“, сподели тя.

Външният министър призова да се преустановят организираните екскурзии. „Нека бъдем отговорни. Българската държава не може да гарантира дали някоя друга държава няма да затвори границите си“.

Росен Желязков: Ще осигурим свободното движение на стоки през граница

Транспортният министър Росен Желязков съобщи, че утре ще се проведе извънреден съвет на министрите на транспорта на ЕС чрез конферентен разговор. Темата му ще е как да се гарантира свободното придвижване на стоки във времена на криза, дори това да значи ограничение на свободното движение на хора.

„Трябва да осигурим свободното движение на стоки, тъй като има особено значими стоки от първа необходимост – храни, лекарства. Трябва да осигурим пазара да работи на еднакви нива навсякъде в Европа – в момента в сърцето на континента пазарът работи по-добре, отколкото в „периферията“, каза Желязков.

„България, освен ангажимента си да осигури транспортен коридор към Турция, а оттам към Азия, има ангажимент да осигури придвижването на стоки от първа необходимост“.

„Когато шофьори от държави в рисковия списък се прибират у нас, те трябва да се поставят под самоизолация“, каза транспортният министър.

ЕС трябва да бъде единен организъм, а не отделни държави, предприели отделни мерки – към това призова Желязков.

Той каза, че Европейската комисия е твърдо решена да осигури функционирането на транзитни коридори. България ще изпълнява този ангажимент. „Имах разговори с колегите ми от Сърбия и Румъния. Ще направим инспекция на ГКПП“, сподели министърът.

„Призивът да не се пътува става все по-актуален. Не е време за пътешествия, туризъм и приключения, сега е време за отговорност“, каза Желязков.

Той сподели, че ако Turkish Airlines не успее да се справи с връщането на нашите сънародници в България, министерството ще съдейства.

„Ще направим логистика за английски туристи, които пребивават в нашите зимни курорти, ако искат да се приберат. Знаете какви са проблемите, свързани с тях. Ще направим всичко, ако искат да се върнат в страната си и да не натоварват нашата здравна система. Ще създадем възможност на българи в Обединеното кралство също да се приберат“, сподели транспортният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024