Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров ще издаде заповед за възстановяването на присъственото обучение за всички ученици от 1. до 12. клас от понеделник, 6 декември.

Той обяви решението си пред журналисти малко след като образователният министър Николай Денков призова за преразглеждане на ограничителните мерки, а ГЕРБ обвиниха служебния кабинет в създаване на "безпрецедентен хаос" в училищната система.

За да се изпълни това изискване, учениците ще трябва да се тестват само веднъж седмично в общините, в които заболеваемостта от Covid-19 е по-висока от 250 на 100 000 души население.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", казва Стойчо Кацаров.

Проблемът досега беше в липсата на достатъчен брой тестове, за да може да се гарантира двукратно седмично изследване на всички деца. Според данните на МЗ, поръчаните комплекти би трябвало да са достатъчни за период до средата на януари.

Ако по-малко от 50% от родителите са съгласни учениците в съответния клас да се тестват, то обучението ще продължи само онлайн.

Очаква се до края на деня да бъде публикувана новата заповед с повече детайли.

От МОН отговориха, че 150 хиляди теста не достигат, за да се върнат всички ученици в клас на 6 декември, ако се тестват веднъж седмично.

Всички ученици в страната са 678 111 – без област Кърджали, където заболеваемостта е под 250 на 100 хил. души, което не налага тестване. В момента МОН разполагат с 520 260 теста, като 430 660 от тях са разпределени в училищата и още не са използвани. В министерството са получени общо 1 597 460 теста до момента от МЗ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024