ВСС избра единодушно Галина Захарова за председател на ВКС Снимка: © БНТ

Галина Захарова беше избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя бе единственият кандидат, след като нито ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури. Захарова получи 20 гласа при вота във Висшия съдебен съвет.

С днешното решение ВСС изпрати и предложение до президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Захарова. Ако държавният глава не върне номинацията и издаде указ, Захарова ще поеме поста след 10 януари, когато изтича мандатът на Лозан Панов. Бившият кандидат-президент на изборите на 14 ноември заяви, че подкрепя кандидатурата ѝ.

Захарова до момента беше зам.-председател на касационния съд и беше издигната от съдиите.

Главният прокурор Иван Гешев първи от членовете на ВСС поиска думата и й пожела успех в процедурата. Той поиска да чуе мнението на Захарова за мястото на прокуратурата - дали да остане в съдебната власт, или да бъде извадена от нея, като уточни, че отговорът ѝ нямало да се отрази на решението му как да гласува.

Според Захарова към настоящия момент мястото на прокуратурата е в съдебната власт. "Дискутира се широко този въпрос. За преценката за мястото на прокуратурата трябва да се вземе под внимание състоянието на обществото. Към настоящия момент мястото й е в съдебната власт, защото това е силна гаранция за възможността да се провежда качествено разследване на лица, спрямо които съществуват съмнения за извършени противообществени прояви и за повдигане на обвинение спрямо тях. В нашето общество все още не е изградена в пълна степен култура на независимост, поради което прокуратурата не следва да бъде изключвана от останалите елементи, формиращи съдебната власт", коментира тя.

Заседанието на съвета продължи близо 8 часа, в които Захарова изложи концепцията си и отговаряше на въпроси, а освен това се проведе виртуална среща на кадровиците с вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Най-големи защитници на Захарова се оказаха от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с Гешев. Прокурорите използваха повода да обясняват как изборът с един кандидат, какъвто беше и този на Иван Гешев за главен прокурор, не бил лош вариант.

Гешев обяви, че още откакто пленумът на върховния съд е издигнал Захарова, той е бил сигурен, че ще гласува за нея. "Тя има безупречна професионална репутация в цялата съдебна власт. Бях сигурен, че няма да има проблем, нито с концепцията си, нито с представянето си. Блестяща концепция", каза той.

Захарова е родена през 1964 г. в София и е завършила право в Софийския университет. Започва кариерата си като младши съдия в Софийския градски съд, след което е зам.-председател на Пети районен съд.

В Софийския апелативен съд е от 1999 до 2004, както и от 2004 до 2007, когато е зам.-председател. От 2007 до 2011 е член на ВСС.

От 2013 г. насам правораздава във ВКС, като четири години по-късно става председател на Второ наказателно отделение.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието.

Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург, била е и част от проучвания на ЕК за правната рамка в държавите членки.

На 13 ноември 2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за зам.-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024