ВСС избра единодушно Галина Захарова за председател на ВКС Снимка: © БНТ

Галина Захарова беше избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд. Тя бе единственият кандидат, след като нито ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури. Захарова получи 20 гласа при вота във Висшия съдебен съвет.

С днешното решение ВСС изпрати и предложение до президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Захарова. Ако държавният глава не върне номинацията и издаде указ, Захарова ще поеме поста след 10 януари, когато изтича мандатът на Лозан Панов. Бившият кандидат-президент на изборите на 14 ноември заяви, че подкрепя кандидатурата ѝ.

Захарова до момента беше зам.-председател на касационния съд и беше издигната от съдиите.

Главният прокурор Иван Гешев първи от членовете на ВСС поиска думата и й пожела успех в процедурата. Той поиска да чуе мнението на Захарова за мястото на прокуратурата - дали да остане в съдебната власт, или да бъде извадена от нея, като уточни, че отговорът ѝ нямало да се отрази на решението му как да гласува.

Според Захарова към настоящия момент мястото на прокуратурата е в съдебната власт. "Дискутира се широко този въпрос. За преценката за мястото на прокуратурата трябва да се вземе под внимание състоянието на обществото. Към настоящия момент мястото й е в съдебната власт, защото това е силна гаранция за възможността да се провежда качествено разследване на лица, спрямо които съществуват съмнения за извършени противообществени прояви и за повдигане на обвинение спрямо тях. В нашето общество все още не е изградена в пълна степен култура на независимост, поради което прокуратурата не следва да бъде изключвана от останалите елементи, формиращи съдебната власт", коментира тя.

Заседанието на съвета продължи близо 8 часа, в които Захарова изложи концепцията си и отговаряше на въпроси, а освен това се проведе виртуална среща на кадровиците с вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Най-големи защитници на Захарова се оказаха от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с Гешев. Прокурорите използваха повода да обясняват как изборът с един кандидат, какъвто беше и този на Иван Гешев за главен прокурор, не бил лош вариант.

Гешев обяви, че още откакто пленумът на върховния съд е издигнал Захарова, той е бил сигурен, че ще гласува за нея. "Тя има безупречна професионална репутация в цялата съдебна власт. Бях сигурен, че няма да има проблем, нито с концепцията си, нито с представянето си. Блестяща концепция", каза той.

Захарова е родена през 1964 г. в София и е завършила право в Софийския университет. Започва кариерата си като младши съдия в Софийския градски съд, след което е зам.-председател на Пети районен съд.

В Софийския апелативен съд е от 1999 до 2004, както и от 2004 до 2007, когато е зам.-председател. От 2007 до 2011 е член на ВСС.

От 2013 г. насам правораздава във ВКС, като четири години по-късно става председател на Второ наказателно отделение.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието.

Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург, била е и част от проучвания на ЕК за правната рамка в държавите членки.

На 13 ноември 2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за зам.-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023