Втора хакерска атака срещу института "Роберт Кох" Снимка: © Getty Images

Водещият германски научен институт "Роберт Кох" е атакуван от хакери, а централата му беше повредена след замеряне с коктейл "Молотов" през уикенда.

Това е вторият опит за пробив в информационната система на институцията от 22 октомври насам, когато сайтът с актуална информация за Covid-19 на "Роберт Кох" беше недостъпен в продължение на два часа.

Атаката срещу института става часове преди федералното правителство и властите на 16-те германски провинции да вземат решение за ограничаването на социалните контакти заради новата вълна на епидемията.

"Ройтерс" цитира данни на германското Министерство на вътрешните работи, според което здравната инфраструктура на страната е подложена на все по-растяща заплаха от кибератаки. Служители на лечебни заведения в страната са обект на опити за phishing-измами чрез мейли, които целят да откраднат данните им за достъп до вътрешните бази данни на болниците.

През септември болница в Дюселдорф не успя да приеме пациентка заради срив на IT-системата след кибератака; по-късно жената е починала, а прокуратурата започна криминално разследване по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024