Втори играч с Covid-19: Вълна от критики срещу турнира на Джокович Снимка: © Getty Images

Хърватският тенисист Борна Чорич, с когото Григор Димитров игра в събота на демонстративния турнир Adria Tour, също е с коронавирусна инфекция. Новината потвърди самият той часове след като стана ясно, че най-добрият български тенисист е дал положителна проба за вируса.

Турнирът, организиран от Новак Джокович в Сърбия и Хърватия, беше подложен на сериозни критики в тенис средите заради липсата на нормални мерки за безопасност в условията на Covid.

Междувременно стана ясно, че в Хасково ще бъде проведена кампания по масово изследване на всички хора, които са били в пряк контакт с Григор Димитров по време на посещението му в града на 15 и 16 юни. Всички те ще бъдат поставени под карантина.

Борна Чорич съобщава, че няма симптоми на болестта и се намира е в добро състояние. Въпреки това той призова всички, които са контактували с него през последните няколко дни, да се изследват за евентуална зараза с Covid-19 и се извини за причиненото безпокойство.

Всички тестове на контактните лица в Хасково ще бъдат проведени безплатно от местната РЗИ, каза директорът на Александровска болница проф. Константин Ангелов в Нова ТВ.

"Най-важното е в самото начало да се издирят хората със симптоми. Те са най-важните, които трябва да бъдат тествани в самото начало. РЗИ е активната страна, която провежда интервютата с контактните лица. Григор Димитров ще подаде списък с имена на хора, с които с общувал по време на гостуването си. Тестовете ще бъдат платени от държавата. Винаги тестът е безплатен за контактните лица", каза той.

Журналистите, присъствали на интервюто с Григор, също ще бъдат изследвани. Очаква се провеждането на тестове и на децата, които са дошли на кортовете, за да се срещнат и да се снимат с него.

Проф. Ангелов призова всички хора, които са контактували с Димитров, да се изолират, за да се ограничи евентуално безсимптомно предаване на вируса в общността.

Турнирният директор на Adria Tour Джордже Джокович лансира предположение, че Григор може да е прихванал Covid-19 по време на краткото си посещение в България.

„Преди да дойде в Задар, Григор беше в страната, където е роден. Не знаем дали е хванал вируса там. Всички, които са били в близък контакт с него ще бъдат тествани.“, казва той.

Според данните на Националния оперативен щаб - положителните проби в Хасково от началото на епидемията са само 38.

През последното денонощие няма нови случаи на коронавирус в областта. Това прави Хасково една от най-слабо засегнатите от Covid-19 от март насам. В съседната област Ямбол броят на заболелите досега е 173.

Хърватският "Ютарни лист" и сръбските медии съобщават, че положителни проби са дали треньорът на Григор - Кристиан Гро, и фитнес-помощникът на Новак Джокович - Марко Паники. Хърватският тенисист Марин Чилич е с негативна проба за Covid-19, но е решил да се самоизолира доброволно за 14 дни.

"Важно е да ограничим вероятността от разпространение на евентуална инфекция", казва Чилич.

Организаторите на Adria Tour бяха подложение на сериозни критики в средите на професионалния тенис заради неспазването на основни мерки за безопасност в условията на инфекциозното заболяване.

"Оказа се, че имало пандемия", коментира с ирония Анди Родик по повод необходимостта от тестване на всички тенисисти, които взеха участие в турнира на Джокович.

Бившата No.1 в женския тенис Крис Евърт пожела възстановяване на Григор, но изрази недоволството спрямо видимите нарушения на препоръките за ограничаване на пандемията.

"Не разбирам. Няма безопасна дистанция, пълен физически контакт, няма предпазни маски, дори феновете не носят маски. Не разбирам, не е умно", написа тя в Twitter.

"Глупаво решение да се организира "демонстрацията". Пожелавам ви бързо възстановяване, момчета, но точно това се случва, когато не спазвате никакви протоколи за сигурност", коментира от своя страна Ник Кирьос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024