Правосъдният министър Иван Демерджиев е поискал от прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор и една от заместничките му заради отказа им да предоставят достъп до информация за случайното разпределение на делата в структурата на държавното обвинение.

Новината дойде часове след като Демерджиев и Иван Гешев присъстваха заедно на дискусия за специализираното правосъдие, на която министърът разкритикува ефективността му  и призова за изграждане на "изцяло нов модел и структури" за неговото съществуване в бъдеще.

Министърът на правосъдието се готви и да внесе искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор по сигнали за нарушения - втори опит след този на Янаки Стоилов, париран от ВСС през лятото. В четвъртък Иван Гешев също коментира въпроса с исканата му оставка, като обяви, че ще я подаде "когато преценя, че не съм полезен за прокуратурата, и във всички тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно".  

В последния си сигнал до ВСС за дисциплинарно нарушение Иван Демерджиев е посочил, че през август и септември 2021 г. е изискана информация за това как административните ръководители в прокуратурата са уредили правилата за формиране на разследващи екипи.

Случайното разпределение е принцип, който цели да се гарантира, че няма да се стигне до манипулации при разглеждането на случаите или до неравномерно натоварване на определени магистрати. 

Същите искания са отправени и до ръководителите на висшите съдилища ВКС и ВАС, апелативните съдилища, както и до ръководителите на апелативни прокуратури. 

От МП посочват, че са поискали тази информация по повод становище на прокуратурата за това, че съществуват сериозни съмнения за нередности в ползваната от съдилищата система. 

Единственият отговор в тази кореспонденция е дошъл от зам.-главния прокурор към ВКП Пламена Цветанова, която е поискала министърът на правосъдието да уточни на база на кои свои правомощия иска достъп до тези данни. 

На 7 декември Иван Демерджиев е представил резултата от анализа на системата за случайно разпределение, като е посочил, че единствено прокуратурата не се е отзовала на двете покани

"Едва тогава с писмо от 09.12.2021 г., подписано от Пламена Цветанова – за Главен прокурор, на министерството на правосъдието са представени действащите към момента Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в Прокуратурата на Република България. Информацията не е пълна, тъй като не са представени заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се създава организация за приложението на принципа за случайно разпределение на преписките и досъдебните производства. Няма и изтъкната обоснована причина, поради която правилата се представят едва през месец декември, като същите са изискани с писмо от месец август", казват от пресцентъра на Правосъдното министерство. 

Иван Демерджиев се позовава на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и на Закона за съдебната власт, като твърди, че Иван Гешев и Пламена Цветанова са допуснали нарушения, подлежащи на дисциплинарни санкции. 

В случая с Гешев - Демерджиев смята, че главният прокурор е нарушил изискването към административните ръководители в съдебната власт да гарантират независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата. 

Констатираните дисциплинарни нарушения на правилата на професионалната етика по своята същност имат за последица и накърняване престижа на съдебната власт, се казва още в становището.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция