Втори опит за отстраняването на Гешев: този път от правосъдния министър

Правосъдният министър Иван Демерджиев е поискал от прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор и една от заместничките му заради отказа им да предоставят достъп до информация за случайното разпределение на делата в структурата на държавното обвинение.

Новината дойде часове след като Демерджиев и Иван Гешев присъстваха заедно на дискусия за специализираното правосъдие, на която министърът разкритикува ефективността му и призова за изграждане на "изцяло нов модел и структури" за неговото съществуване в бъдеще.

Министърът на правосъдието се готви и да внесе искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор по сигнали за нарушения - втори опит след този на Янаки Стоилов, париран от ВСС през лятото. В четвъртък Иван Гешев също коментира въпроса с исканата му оставка, като обяви, че ще я подаде "когато преценя, че не съм полезен за прокуратурата, и във всички тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно".

В последния си сигнал до ВСС за дисциплинарно нарушение Иван Демерджиев е посочил, че през август и септември 2021 г. е изискана информация за това как административните ръководители в прокуратурата са уредили правилата за формиране на разследващи екипи.

Случайното разпределение е принцип, който цели да се гарантира, че няма да се стигне до манипулации при разглеждането на случаите или до неравномерно натоварване на определени магистрати.

Същите искания са отправени и до ръководителите на висшите съдилища ВКС и ВАС, апелативните съдилища, както и до ръководителите на апелативни прокуратури.

От МП посочват, че са поискали тази информация по повод становище на прокуратурата за това, че съществуват сериозни съмнения за нередности в ползваната от съдилищата система.

Единственият отговор в тази кореспонденция е дошъл от зам.-главния прокурор към ВКП Пламена Цветанова, която е поискала министърът на правосъдието да уточни на база на кои свои правомощия иска достъп до тези данни.

На 7 декември Иван Демерджиев е представил резултата от анализа на системата за случайно разпределение, като е посочил, че единствено прокуратурата не се е отзовала на двете покани.

"Едва тогава с писмо от 09.12.2021 г., подписано от Пламена Цветанова – за Главен прокурор, на министерството на правосъдието са представени действащите към момента Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в Прокуратурата на Република България. Информацията не е пълна, тъй като не са представени заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се създава организация за приложението на принципа за случайно разпределение на преписките и досъдебните производства. Няма и изтъкната обоснована причина, поради която правилата се представят едва през месец декември, като същите са изискани с писмо от месец август", казват от пресцентъра на Правосъдното министерство.

Иван Демерджиев се позовава на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и на Закона за съдебната власт, като твърди, че Иван Гешев и Пламена Цветанова са допуснали нарушения, подлежащи на дисциплинарни санкции.

В случая с Гешев - Демерджиев смята, че главният прокурор е нарушил изискването към административните ръководители в съдебната власт да гарантират независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата.

Констатираните дисциплинарни нарушения на правилата на професионалната етика по своята същност имат за последица и накърняване престижа на съдебната власт, се казва още в становището.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022