Вярно ли е, че "няма юристи" в 48 Народно събрание? Снимка: © Getty Images

"В Народното събрание юристите се броят на пръстите на едната ръка" - това беше коментарът на главния прокурор Иван Гешев в първия ден на новия парламент.

Същата "тъжна констатация" за липсата на депутати с юридическо образование той повтори и в края на седмицата, за да иронизира един от внесените законопроекти на "Демократична България" за въвеждане на процедура по разследване на главния прокурор и неговите заместници през НПК.

Справка в публичните източници за 240-те нови народни представители обаче опровергава впечатлението на Гешев, че 48 Народно събрание е лишено от специалисти в сферата на правото.

В него членуват общо 54 души с образование от юридически факултети, или 22,5% от всички избрани депутати - от Радомир Чолаков и Младен Маринов до Явор Божанков и Елисавета Белобрадова.

Юристите в 48 Народно събрание са с 25 души повече от "комплекта" техни колеги в 44 Народно събрание (2017-2021), което избра парламентарната квота в действащия състав на Висшия съдебен съвет. Същият ВСС, на свой ред, излъчи Иван Гешев за главен прокурор в края на 2019 г.

Сред хората с юридическо образование в новия парламент са трима от седемте председатели на парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова и Христо Иванов.

В групата попадат и четирима от новоизбраните зам.-председатели на парламента - Росен Желязков, Никола Минчев, Атанас Атанасов и Надежда Самарджиева.

10 от депутатите в новия парламент с диплома по право вече имат опит и като министри. Сред тях са и Екатерина Захариева, Христо Иванов и Надежда Йорданова, които оглавяваха Министерството на правосъдието в различни периоди между 2015 и 2022 г.

Други двама от юристите в новия парламент са преподаватели по право - Бойко Рашков в УНСС и Атанас Славов (ДБ) в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Естествено, сред юристите в парламента е и Делян Пеевски - човек, който натрупа внушителен стаж като следовател, без да е завършил поне едно дело.

Има и бивши полицаи, бивши общински съветници или юридически сътрудници към местната власт. Мнозинството от останалите са станали депутати, след като първо са работили като адвокати, например Рая Назарян и Бранимир Балачев от ГЕРБ, Хамид Хамид от ДПС или Иво Атанасов (ПП, екс ИТН).

Количеството или качеството?

Квалификацията на юристите-депутати в последните няколко парламента, част от които се радват на дипломи от ЮЗУ или Академията на МВР (какъвто е случаят с Иван Гешев), очевидно трудно може да се сравнява с миналото, когато професори от Юридическия факултет на СУ формираха гръбнака на повечето големи парламентарни групи.

Липсата на подготвени кадри лъсна още около 2009-2011 г., когато нотариусът от Монтана Искра Фидосова диктуваше законодателния дневен ред като председател на ПГ на ГЕРБ, Цецка Цачева оглавяваше 41 Народно събрание, а от председател на Районния съд в Ямбол Анастас Анастасов беше повишен до конституционен съдия.

Защо юристите с висока компетентност се отказват - или в някои случаи са принуждавани да се откажат - от политиката, е въпрос на цялостна оценка за отровната публична среда, лидерството и нивото на "елита" във всяка от трите власти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022