Взривове в Донецк, сепаратистите започнаха евакуация на гражданите към Русия

Два взрива са избухнали в Донецк в следобедните часове на петък - при един от тях е експлодирала кола в рамките на града, а вторият взрив вероятно е станал извън града, по данни на местните медии.

Автомобилът е избухнал на паркинга от сградата на правителството на т.нра. Донецка народна република, което се управлява от проруски сепаратисти.

"Униан" съобщава, че властите на ДНР са обявили евакуация на цивилното население, като се готвят да извозват първо жени, деца и пенсионери. Руският президент Владимир Путин е обявил, че ще се изплащат по 10 000 рубли (около 130 долара) на хората, които пристигат от Донецката област на територията на Русия в Ростов.

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний се обърна към жителите на Донецк и Луганск с призив да не се поддават на опитите на сепаратистите да провокират ескалация на конфликта.

"Твърденията на окупационната администрация за предполагаемо настъпление на армията на Украйна и за силови сценарии за освобождение на временно окупираните територии не отговарят на действителността", казва той.

Залужний заявява, че не се планира и няма да се провежда каквато и да е настъпателна операция от Киев към Източна Украйна.

"Дори в тези дни, когато бойците (от ДНР) извършват многобройни нарушения на режима за прекратяване на огъня, ние отговаряме единствено в случай на заплаха за личния състав или за цивилните жители. Не се поддаваме на провокации. Не стреляме по жилищни райони, където бойците цинично са разположили позициите си. Обръщам се към жителите на временно окупираните територии - не вярвайте на лъжите на окупационните власти. Използват ви за ескалация на ситуацията с цел поредно кръвопролитие", казва той.

От няколко дни НАТО и украинското правителство предупреждават за опасност от провеждането на операция под фалшив флаг от руска страна, с което да се даде формално оправдание за начало на преки военни действия.

От месеци руската армия струпва мащабни сили и техника около границата на Украйна, както по суша, така и по море.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024