Взривове в Донецк, сепаратистите започнаха евакуация на гражданите към Русия

Два взрива са избухнали в Донецк в следобедните часове на петък - при един от тях е експлодирала кола в рамките на града, а вторият взрив вероятно е станал извън града, по данни на местните медии.

Автомобилът е избухнал на паркинга от сградата на правителството на т.нра. Донецка народна република, което се управлява от проруски сепаратисти.

"Униан" съобщава, че властите на ДНР са обявили евакуация на цивилното население, като се готвят да извозват първо жени, деца и пенсионери. Руският президент Владимир Путин е обявил, че ще се изплащат по 10 000 рубли (около 130 долара) на хората, които пристигат от Донецката област на територията на Русия в Ростов.

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний се обърна към жителите на Донецк и Луганск с призив да не се поддават на опитите на сепаратистите да провокират ескалация на конфликта.

"Твърденията на окупационната администрация за предполагаемо настъпление на армията на Украйна и за силови сценарии за освобождение на временно окупираните територии не отговарят на действителността", казва той.

Залужний заявява, че не се планира и няма да се провежда каквато и да е настъпателна операция от Киев към Източна Украйна.

"Дори в тези дни, когато бойците (от ДНР) извършват многобройни нарушения на режима за прекратяване на огъня, ние отговаряме единствено в случай на заплаха за личния състав или за цивилните жители. Не се поддаваме на провокации. Не стреляме по жилищни райони, където бойците цинично са разположили позициите си. Обръщам се към жителите на временно окупираните територии - не вярвайте на лъжите на окупационните власти. Използват ви за ескалация на ситуацията с цел поредно кръвопролитие", казва той.

От няколко дни НАТО и украинското правителство предупреждават за опасност от провеждането на операция под фалшив флаг от руска страна, с което да се даде формално оправдание за начало на преки военни действия.

От месеци руската армия струпва мащабни сили и техника около границата на Украйна, както по суша, така и по море.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023