Washington Post: Лъжите на Тръмп за изборни измами са стрували над половин милиард долара Снимка: © Getty Images

Твърденията на Доналд Тръмп за измами на изборите от страна на демократите подведоха милиони американци, подкопаха вярата в изборната система, породиха смъртоносен бунт и оставиха на данъкоплатците огромна сметка, която продължава да расте.

По този начин Washington Post описва нанесените от републиканеца щети и отбелязва, че „обвиненията му за изборни измами са стрували на американските граждани 519 млн. долара“.

Цената се е увеличавала ежедневно от 3 ноември 2020 насам. Правителствените агенции на всички нива са били принудени да отделят огромни суми, за да реагират на действията, предприети от Тръмп и привържениците му. Washington Post се позовава на данни от разходите на местно, щатско и федерално ниво, както и на интервюта с членове на правителството.

В похарчените суми влизат съдебните разноски по десетките съдебни искове на републиканеца, с които оспорва резултатите от президентските избори. В това число попада още затягането на мерките за сигурност в отговор на заплахите за смърт, отправяни срещу представители на избирателните органи, както и скъпите ремонтни дейности заради щетите, нанесени от щурма в Капитолия.

"Земята е кръгла, а две плюс две е равно на четири": Fox News отива на съд за 2,7 млрд. долара

Изданието се фокусира най-вече върху разходите, свързани с бунта на 6 януари, в който привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на парламента. При масовите сблъсъци загинаха петима души, а бившият президент бе обвинен, че е застанал зад демонстрацията и е подкладил напрежението. Именно поради тази причина той е изправен пред втора процедура по импийчмънт.

Около 480 милиона долара е струвало разполагането на хиляди военни от Националната гвардия по улиците на Вашингтон, за да бъде избегната повторна атака от републиканските привърженици. В навечерието на встъпване в длъжност на Джо Байдън американските щати са похарчили 28 млн. долара за гарантиране на безопасността на всички присъстващи. За охрана на избирателните власти са били изразходвани още над 2 млн.

Според доклада на Washington Post – финансовите щети след отказа на Тръмп да признае победата на Байдън и последвалите събития може би са много по-големи, отколкото документираните до момента.

„Мисля, че всеки път, в който видите събитие като това, случило се на 6 януари, вашата перспектива се променя“, казва Майкъл Рапич, който е директор на полицията в Юта. Той казва, че щатът е похарчил 227 хиляди долара само на 17 януари, за да разположи 300 военни около сградата на Капитолия заради заплаха от обсада на републикански поддръжници. „Това е огромна сума пари“.

Около 25 хиляди военни са били изпратени във Вашингтон, за да въдворят ред и да запазят сигурността на гражданите. Те са пристигнали с военни самолети и са нощували в местни хотели, като и тези разходи влизат в сумата от над половин милиард.

Няколко щати продължават да изчисляват щетите, нанесени върху американските данъкоплатци след 3 ноември. Властите в Калифорния казват, че са похарчили 19 млн. долара, разполагайки 1000 военни от Националната гвардия по улиците между 14 и 21 януари - заради масови протести.

„Това са много пари за една седмица, дори за стандартите на щата“, казва говорителят на Департамента по финанси. „Беше обаче нужно да ги похарчим за гарантиране на сигурността“.

В Охайо изразходваната сума е 1,2 млн., а в Ню Мексико отбраната е струвала 1,5 млн. В седмицата след щурма на Капитолия властите във Вашингтон са отпуснали близо 9 млн. за затягане на мерките за сигурност.

„Щетите след бунта – и от човешка, и от финансова гледна точка – са огромни“, казва директорът на полицията в столицата Робърт Конти. „Разходите продължават да растат“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024