Снимка: © Getty Images

"Земята е кръгла. Две плюс две е равно на четири. Джо Байдън и Камала Харис спечелиха изборите за президент и вицепрезидент на САЩ. Изборите не бяха откраднати, фалшифицирани или нагласени. Това са фактите. Те са доказуеми и неопровержими"...

Така започва едно от най-интересните дела за клевета в новата история на САЩ. Жалбоподателят е Smartmatic - компанията, която отговаря за машинното гласуване в Лос Анджелис.

Ответниците са най-известните имена от консервативната медийна империя в Америка - Fox Corp., Fox News, водещите журналисти Лу Добс, Мария Бартиромо и Джанийн Пиро, както и юристите Руди Джулиани и Сидни Пауъл.

Fox News реагираха на обвиненията сдържано - пред NPR говорител на медията казва, че компанията "се ангажира с представянето на пълния контекст на всяка тема с дълбочинна репортерска работа и ясни коментари. Горди сме с отразяването на изборите през 2020 г. и твърдо ще се защитаваме срещу тази неоснователна жалба в съда".

На 6 февруари обаче стана ясно, че Fox Business Network е свалила от ефир предаването на Лу Добс - един от поименно посочените журналисти в иска срещу корпорацията.

75-годишният Добс води предаването си от 2011 г., а Доналд Тръмп го е смятал за една от най-важните програми в ефир - според "Гардиън" дори е давал достъп на водещия до срещи на администрацията по ключови политически теми.

Добс е смятан за най-рейтинговия водещ във Fox Business Network и договорът му няма да бъде прекратен, независимо че вече няма да се появява пред камера.

Залогът по делото е 2,7 милиарда долара - това е минималната сума, която Smartmatic очаква да получи като обезщетение заради поредицата от "фалшиви твърдения и внушения в новинарски емисии, онлайн публикации и постове в социалните медии, според които изборната технология и софтуерът на компанията са създадени и използвани за манипулация на вота".

По-голямата част от документа, с който Smartmatic предявява претенциите си е стандартното юридическо съдържание по дела за клевета и уронване на престижа.

Уводът обаче ще влезе в историята с праволинейния си тон и с напомнянето, че някои факти от обкръжаващата среда не подлежат на промяна според нечия гледна точка, лично мнение или партийни пристрастия. Като формата на Земята. Или като сборът между две реални числа.

Именно това е тезата на адвокатите: ответниците от Fox News и близкото обкръжение на Тръмп, които внушаваха съмнения в целия изборен процес, не са го правили поради непознаване на фактите. Правили са го, защото "са видели шанс да спечелят от популярността на президента Тръмп, като си измислят история".

"Ответниците имат един очевиден проблем с историята си. Нужен им беше злодей. Трябваше да намерят на кого да прехвърлят вината. Трябваше им някой, когото другите да могат да мразят. История за доброто срещу злото - онзи тип разкази, които биха провокирали гневната тълпа - работи само ако разказвачът покаже на публиката си онзи, който олицетворява злото", пише в документа, внесен в съда.

И понеже реален злодей не се намира, той бива "изобретен", казват адвокатите на Smartmatic.

Компанията е описвана като "венецуелско дружество под контрола на корумпирани диктатори от социалистически режими".

Технологията, която е ползвана само в една община в Калифорния, е представена като причината за изборния обрат в няколко от ключовите щати, благодарение на който Байдън стана президент.

През ноември и декември 2020 г. Fox News е публикувал 13 репортажа с твърдения или внушения, че фирмата е виновна за фалшифицирането на изборите, се казва в документа. В тези публикации се повтарят едни и същи "опорни точки", които карат зрителите да се усъмнят в достоверността на вота и в евентуална външна намеса в изборния процес.

"Историята на ответниците е лъжа. Всичко в нея е лъжа. И те го знаят. Но тя е история, която продава. Милиони души, които са гледали или прочели тези твърдения, повярваха, че са истина", казват авторите на жалбата.

Докато служителите на компанията започват да получават заплахи за живота си, Fox News "използва историята, за да запази интереса на зрителите си и да получи услуги от администрацията, чийто мандат изтичаше - една от техните водещи дори успя да договори помилване за бившия си съпруг (б.р., Албърт Пиро е бивш бизнес партньор на Тръмп, осъден за данъчни измами)", се казва в документа.

"Историята, разбира се, не просто спечели пари за ответниците и застраши оцеляването на Smartmatic. Историята подкопа вярата на хората в демокрацията. Тя настрои съсед срещу съседа. Тя поведе тълпата в атака срещу Капитолия. Ответниците направиха пожар заради себични и финансови подбуди, без да се интересуват какви вреди ще нанесе историята им както върху Smartmatic, ръководителите и служителите й, така и върху цялата държава", пишат авторите на жалбата, която завършва с думите:

"Стига толкова. Фактите имат значение. Истината има значение".


Parler се завърна: Руснаци "съживиха" любимата мрежа на последователите на Тръмп

Шварценегер сравни бунта в Капитолия с Кристалната нощ: Тръмп е най-лошият президент в историята

"Баща ми избяга от комунистическа България заради свободата на Америка. Но това не е неговата Америка"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker