"Баща ми избяга от комунистическа България заради свободата на Америка. Но това не е неговата Америка" Снимка: © Getty Images

"Моят баща рискува живота си, за да дойде в Америка. Избягал е от трудов лагер в комунистическа България заради свободата, която Америка предлага. Поради тази причина имам късмета да се родя в тази велика държава".

Това е част от силното послание на съпругата на Том Ханкс Рита Уилсън, в което тя разказва за историята на своя баща - български имигрант в САЩ - и осъжда размириците във Вашингтон, като споделя, че "това не е Америка, за която баща ми мечтаеше".

64-годишната актриса е родена в Лос Анджелис с името Маргарита Ибрахимова, а нейният баща е Хасан Ибрахимов (по-късно приел името Алън Уилсън). Затворен е в лагера "Куциян" край Перник в първите години след деветосептемврийския преврат. Той бяга от България през 1949 г и се установява в Съединените щати. От 1960 г. е американски гражданин.

Бащата на Уилсън умира малко преди да навърши 89 години, на 6 март 2009 г.

Именно неговата история кара Рита Уилсън да покаже контраста между "американската мечта" за свобода и достоен живот, и атаката срещу символа на законодателната власт на Съединените щати, организирана под претекста на патриотизма.

"Моят баща рискува живота си, за да дойде в Америка. Избягал е от трудов лагер в комунистическа България заради свободата, която Америка предлага. Поради тази причина имам късмета да се родя в тази велика държава.

Това, което аз, другите американци и целият свят, наблюдавахме вчера (6 януари), приличаше на нещо, което се случва в държавите като онази, от която моят баща избяга. Това не е Америка. Това не е Америка, за която той мечтаеше.

Баща ми си представяше и вярваше в онази Америка, показана в образите, които той познаваше като млад мъж. Той знаеше, че свободата е извоювана по труден начин и че Демокрацията е правилният начин на живот. Моят баща беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си той казваше "Бог да благослови Америка". Изпитваше дълбока гордост от това, че е американец. Може би това беше най-голямата му гордост", пише Рита Уилсън.

Тя споделя, че случилото се в Капитолия я е поразило и заради разликата в отношението на силите за сигурност спрямо привържениците на Тръмп в сравнение с по-ранните масови протести на чернокожи американци, като коментира, че това е пример за "структурен расизъм".

"Това трябва да престане. Баща ми нямаше да го приеме. А аз също не мога да го приема", пише Рита Уилсън.

Трудовият лагер "Куциян", в който е въдворен нейният баща, е създаден през 1945 г. в рамките на едноименния рудник край Перник. В него са вкарвани "врагове на народа" и "политически-опасни лица", които са принуждавани да работят в мината при нечовешки условия. Един от хората, затворени в лагера, е писателят Димитър Талев, автор на "Железният светилник".


Прочетете още

"Българската следа" на протеста на Тръмп: Вафли, лютеница и "Калитко"

Макс, Стефан и Жени: Двама мъже в лодката и една жена на брега

Абсурдите от щурма на Капитолия: Via Getty не е име на човек


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023