Абсурдите от щурма на Капитолия: Via Getty не е име на човек Снимка: © Getty Images

Всички вече познават лицето на човека, който вдигна един от подиумите в залата на Конгреса и помаха на камерите с усмивка на лице по време на щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Журналистът от Politico и CNN Райън Лица бе един от първите, които споделиха снимката му в социалните медии и като изискват добрите практики за авторски права, той прибави към нея „Via Getty“, с което цитира източника, от който я ползва – „Getty Images“.

Няколко човека в социалните мрежи обаче помислиха, че това е името на поддръжника на Тръмп от снимката и призоваха Via Getty да бъде съден.

„Името му е Via Getty. Нека хванем този човек и да го изправим пред закона“, пише един от потребителите в Twitter. Това вкара Лица в обяснителен режим бързо да уточнява какво е имал предвид.

6 януари ще бъде запомнен и като деня, в който супермоделът Карли Клос опитала да убеди Доналд Тръмп и семейството му да приемат загубата на изборите и да признаят победата на Джо Байдън. Съпругата на бизнесмена Джош Къшнър, който е брат на Джаред Къшнър (съветник на президента и съпруг на Иванка Тръмп), е „опитала“ да вразуми фамилията, пише Vice подигравателно. Дали заради нея, или не, в крайна сметка Тръмп обяви, че предава щафетата само че няколко дни по-късно.

Зълвата на Иванка Тръмп стига и по-далеч като поздравява новоизбраната двойка Джо Байдън и Камала Харис и дори добавя "Вашето лидерство ми вдъхва надежда."

Друг от абсурдите по време на протеста е снимка на един от полицаите в Капитолия който позира за селфи на поддръжник на Тръмп. Докато отвън колегите му използват лютив спрей, за да спрат разбунтувалите се граждани, които чупята врати и прозорци, служителят на реда бива увековечен за социалните медии.

Още една снимките от 6 януари показва как протестиращ лепи жълт стикер на един от прозорците, на който има обвинение срещу антифашисткото движение „Антифа“, заклеймявайки членовете му като „терористи“ и „престъпници“.

„Антифа“ е ляво антифашистко политическо движение в САЩ. То включва редица автономни групи, които искат да постигнат целите си чрез използване както на ненасилствени, така и на насилствени преки действия. Междувременно доста "анализатори" по света и у нас вече лансират версията, че щурмът е провокация срещу Тръмп, организирана от "Антифа".

Докато привържениците на Републиканската партия нахлуваха в парламента, личният адвокат на Доналд Тръмп – Руди Джулиани прави пореден гаф в графата "телефонни разговори". Руди се питва да се свърже с републиканския сенатор Томи Тъбървил, за да го помоли да възрази срещу гласовете от изборите в 10 щата и така да спечели повече време на президента, но без да иска, оставя гласово съобщение на номера на друг сенатор.

The Dispatch разполага с аудиото, в което Джулиани казва: „Искам да обсъдя с теб как опитват да прокарат по-бързо изслушването и колко много ни трябваш, за да опитаме да забавим процеса и да дадем повече доказателства“. Адвокатът и съветник на Тръмп има предвид доказателства за изборни измами, които така и не бяха показани по време на обжалването на резултатите от страна на държавния глава.

„Единствената стратегия, която можем да следваме, е да възразим срещу резултатите от няколко щата и да повдигнем спорни въпроси, за да си спечелим и утрешния ден“, добавя Джулиани. „Знам, че Мич МакКонъл (ръководителят на републиканците в Сената, който застана открито срещу Тръмп) прави всичко възможно да забърза процедурата, което е удар по нас, защото първо ни се противопоставя и, второ, не ни дава справедлива възможност за оспорване“.

След този разговор резултатите от изборите бяха сертифицирани и Байдън бе определен за новия президент на САЩ, а на 7 януари Тръмп за първи път публично призна победата на демократа и каза, че е готов за „плавно предаване на властта“.

Пак от снимките в социалните медии разбираме със сигурност, че протестът във Вашингтон в организиран седмици преди 6 януари. Няма как иначе до обясним еднаквите облекла на част от протестиращите.

Само службите за сигурност очевидно не са били достатъчно подготвени за случилото се.

Кадрите от „бунта“ показват привърженик на Тръмп с черна блуза, на която пише „Гражданска война – 6 януари, 2021“. Добавен е и надпис MAGA – абревиатура за „Make America Great Again“ („Да направим Америка отново велика“) – слоганът, използван от Доналд Тръмп.

Колкото и да революционно настроен обаче, човек има своите нужди, а на опашката за тоалетната всички са равни. Няколко снимки в социалните мрежи показват десетки протестиращи наредени на дълга опашка пред портативна тоалетна на открито в близост до сградата.


Прочетете още:

"Българската следа" на протеста на Тръмп: Вафли, лютеница и "Калитко"

Шаманът на QAnon: Кой е човекът с рогата от бунта в Капитолия

"Баща ми избяга от комунистическа България заради свободата на Америка. Но това не е неговата Америка"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024