Америка трудно ще забрави нощта на щурма в Капитолия - а с него и лицето на Джейк Анджели. Няма начин да не го разпознаете. Това беше полуголият татуиран мъж, който носеше впечатляваща кожена "ушанка" с рога, а лицето му беше изрисувано с цветовете на американския флаг.

32-годишният Анджели е поддръжник на конспиративния култ QAnon и редовно участва в крайно-десните протести в щата Аризона през изминалата година.

Фоторепортерите го заснеха в центъра на размириците в сградата на Конгреса. Анджели беше сред първата група от протестиращи, които си пробиха път във фоайето, а по-късно и в заседателната зала на американския парламент. В един момент мъжът с рогата беше заел почетното място на председателстващия заседанията, като позираше пред журналистите с копие, на което висеше знамето на САЩ.

"Шаманът на QAnon", както беше наречен след нощта на щурма, Джейк Анджели посочва, че носи странната си униформа именно за да привлече вниманието на медиите и да "разкрие" истините за конспирацията срещу Америка, в която вярва.

QAnon се зароди в първите години от мандата на Тръмп като анонимна онлайн мистификация, в която неизвестен автор (твърдящ, че е високопоставен държавен служител) развива идеята, че Америка е управлявана от групировка педофили и сатанисти, заробили стотици хиляди деца. Единственият човек, който може да ги спре, е Доналд Тръмп.

Оттам нататък, конспирацията обрасва с всевъзможни комбинации от стари и нови теории за "дълбоката държава", омраза срещу евреите, организирана съпротива срещу Covid-мерките за безопасност и др. Колкото и налудничави твърдения да се появят от името на Q онлайн, доверието на вярващите в "бранда" е толкова голямо, че са готови да го приемат за чиста истина.

През февруари 2020 г. Джейк Анджели е засечен на предизборен митинг на Тръмп във Финикс, Аризона, когато носи табелка "Q ме изпрати".

Мъжът участва и в локални протести срещу ограничителните мерки, въведени заради разпространението на Covid-19. Присъствал е и на протести, оспорващи легитимността на резултата от президентските избори в Аризона.

Джо Байдън спечели вота в щата, който се смята за Републиканска крепост. Резултатът беше оспорен от щаба на Тръмп, но изборите бяха сертифицирани от местния щатски секретар Кейти Хобс (Демократическа партия) и губернатора Дъг Дюси (Републиканска партия).

Джейк Анджели разказва пред журналистите, че е открил "истината" за заговора на илюминатите, билдербергите и т.н., със собствени проучвания в интернет. Сред четивата му е конспиративният наръчник на Уилям Купър "Behold a Pale Horse" ("И ето, бял кон..." - част от библейския текст, описващ апокалипсиса).

"В един момент всичко се навърза", казва той в едно от интервютата си, цитирани от Arizona Republic.

Преди месец той е организирал онлайн-кампания за събиране на дарения, чиято цел е била да получи общо 800 долара за кола под наем, гориво, нощувка и други разходи" за пътуване до митинг на Тръмп във Вашингтон. Мъжът успява да получи само една вноска от доброжелател - 50 долара.


Евангелистите, които вярват на Тръмп като на Бог

Как чалгата и културизмът прегърнаха QAnon в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът