Америка трудно ще забрави нощта на щурма в Капитолия - а с него и лицето на Джейк Анджели. Няма начин да не го разпознаете. Това беше полуголият татуиран мъж, който носеше впечатляваща кожена "ушанка" с рога, а лицето му беше изрисувано с цветовете на американския флаг.

32-годишният Анджели е поддръжник на конспиративния култ QAnon и редовно участва в крайно-десните протести в щата Аризона през изминалата година.

Фоторепортерите го заснеха в центъра на размириците в сградата на Конгреса. Анджели беше сред първата група от протестиращи, които си пробиха път във фоайето, а по-късно и в заседателната зала на американския парламент. В един момент мъжът с рогата беше заел почетното място на председателстващия заседанията, като позираше пред журналистите с копие, на което висеше знамето на САЩ.

"Шаманът на QAnon", както беше наречен след нощта на щурма, Джейк Анджели посочва, че носи странната си униформа именно за да привлече вниманието на медиите и да "разкрие" истините за конспирацията срещу Америка, в която вярва.

QAnon се зароди в първите години от мандата на Тръмп като анонимна онлайн мистификация, в която неизвестен автор (твърдящ, че е високопоставен държавен служител) развива идеята, че Америка е управлявана от групировка педофили и сатанисти, заробили стотици хиляди деца. Единственият човек, който може да ги спре, е Доналд Тръмп.

Оттам нататък, конспирацията обрасва с всевъзможни комбинации от стари и нови теории за "дълбоката държава", омраза срещу евреите, организирана съпротива срещу Covid-мерките за безопасност и др. Колкото и налудничави твърдения да се появят от името на Q онлайн, доверието на вярващите в "бранда" е толкова голямо, че са готови да го приемат за чиста истина.

През февруари 2020 г. Джейк Анджели е засечен на предизборен митинг на Тръмп във Финикс, Аризона, когато носи табелка "Q ме изпрати".

Мъжът участва и в локални протести срещу ограничителните мерки, въведени заради разпространението на Covid-19. Присъствал е и на протести, оспорващи легитимността на резултата от президентските избори в Аризона.

Джо Байдън спечели вота в щата, който се смята за Републиканска крепост. Резултатът беше оспорен от щаба на Тръмп, но изборите бяха сертифицирани от местния щатски секретар Кейти Хобс (Демократическа партия) и губернатора Дъг Дюси (Републиканска партия).

Джейк Анджели разказва пред журналистите, че е открил "истината" за заговора на илюминатите, билдербергите и т.н., със собствени проучвания в интернет. Сред четивата му е конспиративният наръчник на Уилям Купър "Behold a Pale Horse" ("И ето, бял кон..." - част от библейския текст, описващ апокалипсиса).

"В един момент всичко се навърза", казва той в едно от интервютата си, цитирани от Arizona Republic.

Преди месец той е организирал онлайн-кампания за събиране на дарения, чиято цел е била да получи общо 800 долара за кола под наем, гориво, нощувка и други разходи" за пътуване до митинг на Тръмп във Вашингтон. Мъжът успява да получи само една вноска от доброжелател - 50 долара.


Евангелистите, които вярват на Тръмп като на Бог

Как чалгата и културизмът прегърнаха QAnon в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024