Америка трудно ще забрави нощта на щурма в Капитолия - а с него и лицето на Джейк Анджели. Няма начин да не го разпознаете. Това беше полуголият татуиран мъж, който носеше впечатляваща кожена "ушанка" с рога, а лицето му беше изрисувано с цветовете на американския флаг. 

32-годишният Анджели е поддръжник на конспиративния култ QAnon и редовно участва в крайно-десните протести в щата Аризона през изминалата година. 

Фоторепортерите го заснеха в центъра на размириците в сградата на Конгреса. Анджели беше сред първата група от протестиращи, които си пробиха път във фоайето, а по-късно и в заседателната зала на американския парламент. В един момент мъжът с рогата беше заел почетното място на председателстващия заседанията, като позираше пред журналистите с копие, на което висеше знамето на САЩ. 

"Шаманът на QAnon", както беше наречен след нощта на щурма, Джейк Анджели посочва, че носи странната си униформа именно за да привлече вниманието на медиите и да "разкрие" истините за конспирацията срещу Америка, в която вярва. 

QAnon се зароди в първите години от мандата на Тръмп като анонимна онлайн мистификация, в която неизвестен автор (твърдящ, че е високопоставен държавен служител) развива идеята, че Америка е управлявана от групировка педофили и сатанисти, заробили стотици хиляди деца. Единственият човек, който може да ги спре, е Доналд Тръмп. 

Оттам нататък, конспирацията обрасва с всевъзможни комбинации от стари и нови теории за "дълбоката държава", омраза срещу евреите, организирана съпротива срещу Covid-мерките за безопасност и др. Колкото и налудничави твърдения да се появят от името на Q онлайн, доверието на вярващите в "бранда" е толкова голямо, че са готови да го приемат за чиста истина. 

През февруари 2020 г. Джейк Анджели е засечен на предизборен митинг на Тръмп във Финикс, Аризона, когато носи табелка "Q ме изпрати". 

Мъжът участва и в локални протести срещу ограничителните мерки, въведени заради разпространението на Covid-19. Присъствал е и на протести, оспорващи легитимността на резултата от президентските избори в Аризона.

Джо Байдън спечели вота в щата, който се смята за Републиканска крепост. Резултатът беше оспорен от щаба на Тръмп, но изборите бяха сертифицирани от местния щатски секретар Кейти Хобс (Демократическа партия) и губернатора Дъг Дюси (Републиканска партия).

Джейк Анджели разказва пред журналистите, че е открил "истината" за заговора на илюминатите, билдербергите и т.н., със собствени проучвания в интернет. Сред четивата му е конспиративният наръчник на Уилям Купър "Behold a Pale Horse" ("И ето, бял кон..." - част от библейския текст, описващ апокалипсиса). 

"В един момент всичко се навърза", казва той в едно от интервютата си, цитирани от Arizona Republic.

Преди месец той е организирал онлайн-кампания за събиране на дарения, чиято цел е била да получи общо 800 долара за кола под наем, гориво, нощувка и други разходи" за пътуване до митинг на Тръмп във Вашингтон. Мъжът успява да получи само една вноска от доброжелател - 50 долара.


Евангелистите, които вярват на Тръмп като на Бог

Как чалгата и културизмът прегърнаха QAnon в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"