Евангелистите, които вярват на Тръмп като на Бог Снимка: © Getty Images

Всичко сме виждали по време на избори, но тази сцена счупи всички класации за политически сюрреализъм: група от жени - симпатизантки на Доналд Тръмп - са коленичили пред входната врата на избирателната комисия в Лас Вегас и ревностно се молят на Бог за "справедливост", т.е. победа.

Щатът Невада, където се развива действието, е едно от местата, които могат да решат изхода от оспорваните президентски избори. Броенето на бюлетините все още не е приключило, а по-голямата част от тях се обработват именно в сградата, пред която е организиран молебенът в подкрепа на Тръмп.

Само няколко часа по-рано социалните мрежи бяха "превзети" от клип, в който евангелисткият пастор Пола Уайт се моли на Бог и в несвързаната си реч пред камерите призовава "ангелите" от Африка и Южна Америка на помощ на Доналд Тръмп в битката срещу "демоничните заговори срещу демокрацията и Америка".

54-годишната Уайт е член на съвета по религиозните въпроси в администрацията на Тръмп, известна е с масовите си телевизионни проповеди.

Във видеото се вижда как повтаря като в транс "За всеки враг, който се изправи пред теб, ще удряме земята, за да ни дадеш победа, Господи", "Чувам шума на обилния дъжд, чувам звука на победата", "Господ каза, че ще се случи", "Сега изпращат ангелите", след което започва да нарежда думи на неразбираем език.

Подкрепата на Доналд Тръмп сред средите на евангелистите е една от причините за победата му на миналите президентски избори през 2016 г.

По данни на Pew Research от този период - 81% от белите евангелисти са гласували за него, а само 16% от общността са предпочели да пуснат бюлетина за Хилари Клинтън.

Белите протестанти и белите католици в САЩ също са гласували с мнозинство за Доналд Тръмп, макар и с по-малка разлика (58% за протестантите и 60% за католиците).

Четири години по-късно Pew прави ново изследване за настроенията сред християнската общност в Съединените щати, като показва, че подкрепата за Тръмп почти не е помръднала от нивото си през 2016, независимо от всички скандали около Белия дом и въпреки критиките срещу изпускането на Covid-19 от контрол.

78% от белите евангелисти в проучването потвърждават, че предпочитат Тръмп пред Джо Байдън. Същото казват и 53% от белите протестанти и 52% от католиците.

За сравнение - Байдън е фаворитът на американските граждани - евреи (70%), испаноговорящите католици (67%) и чернокожите протестанти (90%).

Джош Руус, изследовател в Университета Дийкин, обяснява тази фанатична политическа лоялност сред евангелистите с това, че интерпретират Библията буквално и че гледат на политическата власт като на ключов инструмент за формиране на обществото според собствените им принципи.

В САЩ много християнски групи твърдо вярват, че са изправени пред екзистенциална битка за бъдещето на религията.

За тях Америка е преди всичко нация на белите християни. "Врагът", с който евангелистите се борят, не е ислямът или католицизмът, а секуларизмът - разбирането, че държавното управление и общественият живот трябва да се отделят от институциите на религията.

Превръщането на християнската десница в организирана фракция на Републиканската партия започва още през втората половина на 20 век, като постига зенита си при управлението на Тръмп - вицепрезидентът му Майк Пенс е евангелист, който се самоопределя като "християнин, консерватор и републиканец, в тази последователност".

Независимо от всички лични недостатъци и характеропатии на Доналд Тръмп, симпатизантите му сред консервативните християнски среди остават лоялни, докато изпълнява политическите им очаквания. Номинирането на съдии с консервативни възгледи във федералните съдилища и Върховния съд (например, католичката Ейми Кони Барет) е едно от тях.

Контролът върху имиграцията в САЩ, който Тръмп превърна в централна тема на първата си предизборна кампания, също се възприема от евангелистите като ключов политически проблем - дори по-голям от легализирането на абортите и еднополовите бракове.

Джо Байдън е католик по вероизповедание - само Джон Ф. Кенеди е успявал да спечели президентските избори, преодолявайки скептичното отношение на масовите американски избиратели към католическата църква.

Парадоксално, Байдън явно не успява да мобилизира собствената си група срещу Тръмп. Действащият президент се ползва с по-голямо доверие сред белите католици от бившия вицепрезидент на Барак Обама. Обяснението вероятно може да се свърже с недоволството сред най-консервативните групи срещу позицията му в подкрепа на "злините, диаметрално противоположни на църковните учения", като абортите и гей браковете.

Демократите не са напълно изоставени от евангелистите, но едно е сигурно: едва ли някога ще видим групов публичен молебен за Джо Байдън като този в Лас Вегас, посветен на Доналд Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024