Шварценегер сравни бунта в Капитолия с Кристалната нощ: Тръмп е най-лошият президент в историята Снимка: © twitter.com/Schwarzenegger

„Тръмп е лидер, който се провали. Ще остане в историята като най-лошия президент. Байдън, ние заставаме до теб днес, утре и завинаги, в защита на нашата демокрация от тези, които представляват заплаха за нея“. Този призив отправи бившият губернатор на Калифорния от Републиканската партия Арнолд Шварценегер.

73-годишният актьор, роден в Австрия, се обърна към американската нация с емоционални думи след бунта в Капитолия, при който загинаха петима души, а десетки други бяха ранени. Той сравни щурма с Кристалната нощ от 1938, в която Германия и Австрия осъществяват погром над евреите, и обяви, че тези, които искат да нарушат американската Конституция „никога няма да спечелят“.

„Като имигрант в тази страна, бих искал да кажа няколко думи на своите американски съграждани и на нашите приятели по света. Да поговоря относно събитията, които се случиха през последните дни. Израснах в Австрия. Наясно съм какво се е случило по време на Кристалната нощ. Това е нощ на погром срещу евреите през 1938, извършена от нацисткия еквивалент на „Proud Boys“, сподели Шварценегер в 7-минутно видео в своя профил в Twitter.

„В сряда бе Кристалната нощ тук, в САЩ, когато бяха счупени прозорците на Капитолия. Но тълпата не само счупи прозорците, а разби идеите, които бяхме възприели като даденост. Не само събори вратите на сградата, в която се помещава американската демокрация, а потъпка принципите, на които е основана нашата страна.

Израснах сред руините на държава, която страдаше от загубата на своята демокрация. Роден съм през 1947, две години след края на Втората световна война. Докато прекарвах детството си там, бях заобиколен от разрушени мъже, които изпиваха вината си от своето участие в най-злия режим в историята. Не всички бяха антисемити или нацисти. Много от тях обаче тръгнаха по този път, стъпка по стъпка.

Никога не съм споделял това толкова публично, защото е болезнен спомен. Но баща ми се прибираше у дома пиян един или два пъти в седмицата. Крещеше, удряше ни, плашеше майка ми. Не го определях като отговорен за това, тъй като съседът ни правеше същото с неговото семейство. Това правеше и неговият собствен съсед от другата страна. Чувах го с ушите си, виждах го с очите си. Те бяха наранени физически от шрапнелите в техните тела и от емоционалната болка, предизвикана от това, което са видели или сторили.

Всичко е започнало с лъжи, лъжи, лъжи и непоносимост. Аз съм от Европа и съм видял от първо лице как нещата могат да се изплъзнат от контрол. Знам, че в тази страна, а и по света, съществува страх, че нещо подобно може някой ден да се случи тук. Не вярвам, че се случва, но смятам, че трябва да сме наясно със страшните последици на алчността и цинизма.

Президентът Тръмп искаше да преобърне резултатите от изборите. Търсеше преврат, заблуждавайки хората с лъжи. И моят баща, и моите съседи също бяха подведени от лъжи и знам до какво водят те. Тръмп е лидер, който се провали. Ще остане в историята като най-лошия президент. Хубавото нещо е, че скоро той ще бъде неуместен като стар „туит“.

Но какво правим с тези избрани хора във властта, които му позволиха да лъже и да осъществи предателство? Бих им припомнил какво казваше Теодор Рузвелт: „Патриотизъм значи да застанеш зад държавата, а не зад президента“. Джон Ф. Кенеди написа книга, наречена „Образи на смелостта“. Някои членове на моята партия, заради своята безгръбначност, никога няма да видят имената си в такава книга. Гарантирам ви го. Те са съучастници на хората, които осъществиха бунта в Капитолия. Но това не сработи.

Конгресът след атаката: Белезите от насилието остават

Нашата демокрация оцеля. Часове след това Сенатът и Камарата на представителите сертифицираха изборите и утвърдиха победата на Джо Байдън. Каква страхотна проява на демокрация.

Аз израснах като католик, ходех на църква, посещавах католическо училище, научих Библията. Още оттогава помня нещо, което е много актуално днес: трябва да служиш на нещо, което е много по-значимо от самия теб. Това, от което се нуждаем сега, е нашите избраници да сторят същото. Нуждаем се от държавни служители, които да работят за нещо повече от собствената си власт или собствената си партия. Нуждаем се от хора, които ще работят за по-големи идеали. Идеалите, с които тази страна е била основана и които другите държави вземат за пример.

През последните няколко дни ми се обаждат мои приятели от целия свят. Объркани са, разтревожени са за нас като нация. Една жена се разплака заради Америка – прекрасни сълзи на идеализъм, за това как трябва да изглежда страната. Тези сълзи трябва да ни напомнят какво означава Америка за света. Казах на всички, които ми се обадиха, че колкото и сърцераздирателно да е всичко това, САЩ ще излезе от тези тъмни дни и нашата светлина отново ще заблести.

Виждате ли този меч? Ще ви кажа нещо за мечовете. Колкото повече ги каляваш, толкова по-силни стават. Колкото повече ги удряш с чука, а после ги поставяш в огъня, преди да ги пуснеш в студената вода и да ги удариш отново, толкова по-здрави стават. Не ви казвам всичко това, защото съм експерт по изработката на мечове. А защото нашата демокрация е като стоманата на този меч. Пред колкото повече изпитания е поставена, толкова по-силна става. Тя е била тествана във войни, несправедливост и бунтове. Вярвам, че колкото и да сме разтърсени от събитията през изминалите дни, ще излезем от това по-силни, защото вече осъзнаваме какво можем да загубим.

Нуждаем се, разбира се, от реформи, така че това да не се случи отново. Трябва да потърсим отговорността от тези хора, които ни докараха до този етап. Трябва да погледнем отвъд себе си, отвъд своите партии, по-надалеч от нещата, с които не сме съгласни, и да поставим нашата демокрация на първо място. Трябва да се излекуваме – заедно. Нуждаем се да се излекуваме - не като Републиканци или Демократи, а като американци.

За да започнем този процес, без да ви питам за вашата партийна принадлежност, ви моля да се присъедините към мен в обръщение към новия президент Джо Байдън: Пожелаваме ти огромен успех като наш президент. Ако успееш, и нацията ще успее. Подкрепяме те с целите си сърца, докато ти се опитваш да ни обединиш отново заедно.

А за тези, които смятат, че могат да нарушат Конституцията на САЩ, знайте едно: Никога няма да спечелите.

Байдън, ние заставаме до теб днес, утре и завинаги, в защита на нашата демокрация от тези, които представляват заплаха за нея. Нека Господ благослови всички вас. Нека Господ благослови Америка".


"Баща ми избяга от комунистическа България заради свободата на Америка. Но това не е неговата Америка"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023