"Биг Брадър" в Белия дом: Тръмп снимал всичко в последните дни на мандата си Снимка: © Getty Images

Като на кино - този път буквално - се развиват изслушванията в комисията на Конгреса на САЩ, която разследва бунта и щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г., след като президенът Доналд Тръмп загуби изборите от Джо Байдън, но не призна резултатите.

Изслушванията в комисията започнаха в началото на юни. Воденият от демократа от Мисисипи Бени Томпсън парламентарен орган, обединяващ представители и на Демократическата, и на Републиканската партия, обвинява бившия държавен глава в "опит за преврат", след като повече от година разследва нападението над сградата на американския Конгрес от привърженици на Тръмп. Сцените на насилие доведоха до 9 жертви и много ранени, а комисията смята, че събитията в деня, в който Байдън бе признат за победител и новия президент на САЩ, не са били спонтанни, а провокирани от Тръмп.

Най-новите доказателства в ръцете на комисията са документални кадри, в това число и необработен, суров материал, с Доналд Тръмп, вицепрезидента му Майк Пенс, семейството на бившия държавен глава и най-близкото му обкръжение, заснети в последните седмици от престоя им в Белия дом. Кадрите съдържат интервюта с бившия президент и най-близките му преди и след кървавия бунт. А най-голямата изненада е, че хората от екипа на Тръмп не са и подозирали, че той е наел екип, който да направи специален филм за тези последни месеци от единствения му мандат.

"What the f**k is that" е реакцията на един от високопоставените служители в администрацията на бившия държавен глава пред списание Rolling Stone, когато разбира, че комисията в Конгреса е получила целия сниман материал от британския режисьор Алекс Холдър. Той е бил нает и е работил по проект за кампанията за преизбиране на Тръмп през 2020 г. Проектът е документален филм, за който обаче сътрудниците в Белия дом не са и подозирали. Холдър и и екипът му са имали постоянен и неограничен достъп до тогавашния президент, неговите деца, които му бяха съветници, съпругата му Мелания, Майк Пенс.

Стефани Гришам, която е била началник на кабинета на първата дама Мелания Тръмп, преди ден заяви пред Rolling Stone, че също не е подозирала за документалния филм. Друг бивш високопоставен служител в Белия дом, пожелал анонимност, също потвърди пред списанието, че разкритията за наличие на подобни кадри е огромна изненада, в това число и за двама души, които са продължили да работят за администрацията във Вашингтон и след щурма на Капитолия.

Конгресът на САЩ е изискал и получил от режисьора и монтираните вече, и необработените кадри от всичко, свързано с нападението над Капитолия. В това число интервюта с бившия президент, бившия вицепрезидент, Иванка Тръмп, Джаред Къшнер, Ерик Тръмп и Доналд Тръмп-младши.

Холдър публикува изявление, в което се казва, че е оказал пълно съдействие и е предал кадрите. Самият той ще се срещне комисията и ще участва в изслушванията по разследването за "опит за преврат" срещу бившия президент на САЩ.

"Ню Йорк Таймс" успява да изгледа документалните кадри с помощта на човек, който има достъп до тях. Иванка - най-голямата дъщеря на Тръмп и бивш старши съветник в кабинета му - заявява в интервю от изненадвашия филм, че баща ѝ трябва "да продължи да се бори до изчерпване на всички правни средства", защото хората поставят под въпрос "неприкосновеността на нашите избори". Думите ѝ са от 10 декември 2020 г., т.е. девет дни, след като главният прокурор Бил Бар обяви, че няма доказателства за изборни измами при загубата на Тръмп от Байдън, нито доказателства, които могат да повлияят на резултата от вота през 2020 г.

В записания разпит на Иванка от 6 януари обаче Иванка казва, че коментарите на Бар са повлияли на "гледната ѝ точка за изборите". "Уважавам главния прокурор Бар, така че приех това, което той каза", заяви дъщерята на президента тогава.

Сред кадрите има и такива, в които Иванка си спомня за разговор между баща си и Майк Пенс, нарича вицепрезидента "слабак".

Източник, запознат с кадрите на Холдър, заяви пред Playbook, че документалистът е започнал да снима документалния филм по време на предизборната кампания през септември 2020 г. Самият режисьор разказа, след като получи призовка и обяви пълно съдействие за Конгреса по разследването, че не е имал никакъв "дневен ред", влизайки в проекта, освен да документира последните шест седмици от кампанията за преизбиране на Тръмп.

"Просто искахме да разберем по-добре кои са семейство Тръмп и какво ги мотивира да се държат толкова отчаяно за властта", обяснява Холдър в изявлението си, публикувано в Twitter.

Работата му е озаглавена "Безпрецедентно". Документалният филм, заснет от британския екип в края на мандата на Тръмп - преди и след нападението на Капитолия, се очаква да излезе това лято - в "голяма стрийминг услуга", но още не е ясно коя. Той ще е в три части.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024