Снимка: © By Foto: Bernd Schwabe in Hannover - Own work, CC BY-SA 3.0

Конституционният съд в Анкара реши, че държавната забрана за достъп до Wikipedia в национален мащаб е нарушение на свободното слово. 

Решението е взето с мнозинство от 10 срещу 6 гласа. Очаква се ограничението за четене и публикуване на статии в онлайн-енциклопедията да бъде свалено. 

Турският регулатор по информационните и комуникационните технологии блокира достъпа до сайта в ранните часове на 29 април 2017 г. Основанието за крайното решение беше отказът на Wikipedia да отстрани съдържание, което обвинява турското правителство в сътрудничество с терористични организации. 

Властите обвиниха платформата в това, че съучаства на кампания за оклеветяване на държавата. По силата на закон, който позволява на правителството да ограничава достъпа до онлайн-ресурси, които смята за заплаха за националната сигурност, беше спряна връзката през турски IP до портала на Wikipedia и версиите й на всички езици. Все пак много турски потребители намираха начини да заобиколят блокадата през частни виртуални мрежи или през mirror-сайтове

Забраната беше обжалвана от Wikimedia Foundation, които посочиха, че искането за отстраняване на съдържание представлява държавна цензура. През 2018 г. започна кампания в социалните мрежи с хаштага #WeMissTurkey ("Турция ни липсва"), за да привлече обществено внимание към неоправданата блокада санкция. 

През май 2019 г. беше подадена жалба пред Европейския съд за правата на човека, който поиска от турския съд да аргументира забраната за достъп. Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович нарече продължителната санкция "неприемлива за едно демократично общество и несъвместима с член 10 на Европейската конвенция за правата на човека, който защитава свободата на изразяване". Така се стигна до разглеждането на казуса от общото събрание на Конституционния съд в Турция. 

Wikipedia е само един от световните платформи за информация, който попада под ударите на турските служби. В миналото беше спиран достъпът до услуги като Twitter, YouTube и Facebook, като причините варираха от "терористична пропаганда" до обиди срещу турски политически лица.

През април 2019 г. Китай стана втората държава, която блокира Wikipedia. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро