Wikipedia се завръща в Турция след 2,5 г. под забрана Снимка: © By Foto: Bernd Schwabe in Hannover - Own work, CC BY-SA 3.0

Конституционният съд в Анкара реши, че държавната забрана за достъп до Wikipedia в национален мащаб е нарушение на свободното слово.

Решението е взето с мнозинство от 10 срещу 6 гласа. Очаква се ограничението за четене и публикуване на статии в онлайн-енциклопедията да бъде свалено.

Турският регулатор по информационните и комуникационните технологии блокира достъпа до сайта в ранните часове на 29 април 2017 г. Основанието за крайното решение беше отказът на Wikipedia да отстрани съдържание, което обвинява турското правителство в сътрудничество с терористични организации.

Властите обвиниха платформата в това, че съучаства на кампания за оклеветяване на държавата. По силата на закон, който позволява на правителството да ограничава достъпа до онлайн-ресурси, които смята за заплаха за националната сигурност, беше спряна връзката през турски IP до портала на Wikipedia и версиите й на всички езици. Все пак много турски потребители намираха начини да заобиколят блокадата през частни виртуални мрежи или през mirror-сайтове

Забраната беше обжалвана от Wikimedia Foundation, които посочиха, че искането за отстраняване на съдържание представлява държавна цензура. През 2018 г. започна кампания в социалните мрежи с хаштага #WeMissTurkey ("Турция ни липсва"), за да привлече обществено внимание към неоправданата блокада санкция.

През май 2019 г. беше подадена жалба пред Европейския съд за правата на човека, който поиска от турския съд да аргументира забраната за достъп. Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович нарече продължителната санкция "неприемлива за едно демократично общество и несъвместима с член 10 на Европейската конвенция за правата на човека, който защитава свободата на изразяване". Така се стигна до разглеждането на казуса от общото събрание на Конституционния съд в Турция.

Wikipedia е само един от световните платформи за информация, който попада под ударите на турските служби. В миналото беше спиран достъпът до услуги като Twitter, YouTube и Facebook, като причините варираха от "терористична пропаганда" до обиди срещу турски политически лица.

През април 2019 г. Китай стана втората държава, която блокира Wikipedia.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024