WSJ: Мъск тайно разговаря с Путин от 2022 г. Снимка: © Getty Images

Милиардерът Илон Мъск поддържа редовни контакти с руския президент Владимир Путин от края на 2022 г. досега. Това твърди "The Wall Street Journal" в свой материал, като се позовава на няколко настоящи и бивши официални лица от САЩ, Европа и Русия.

Според източниците на американското издание дискусиите между двамата са обхващали лични теми, бизнес, както и геополитическото напрежение.

"The Wall Street Journal" твърди, че Мъск и Путин са продължили да водят разговори и през тази година - включително в периода, когато Мъск започна да засилва критиките си към американската военна подкрепа за Украйна и се включи активно в предизборната кампания на кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп на вота на 5 ноември.

Комуникацията им стигнала дори до там, че веднъж руският президент помолил американския милиардер да избегне активирането на неговата сателитна интернет услуга Starlink над Тайван като услуга за китайския президент Си Дзинпин. Това твърдят двама души, запознати с молбата към Мъск.

Тези разкрития се появяват в критичен момент от предизборната кампания за президент на САЩ. Влиянието на бизнесмена се простира далеч отвъд политиката - не само чрез социалната му платформа Х, но и чрез технологичната му компания SpaceX, чрез която той има договори с правителството за огромни суми и разрешение за достъп до класифицирана американска информация на високо ниво.

Милиардерът предостави на Украйна безплатен достъп до своята система Starlink, след като Путин нареди пълномащабно нахлуване на руски войски в Украйна през февруари 2022 г.

Отношенията между Мъск и украинските власти обаче охладняха в хода на войната и Мъск не само спря да финансира терминалите за Украйна, но дори ограничи използването на Starlink от военните ѝ за контрол на безпилотни самолети.

Междувременно, през октомври 2022 г., Мъск започна и да публикува в Х десетки от наративите на Кремъл, като ги представяше като възможен план за постигане на прекратяване на огъня на войната, която Путин започна месеци по-рано.

Тогава милиардерът помоли десетките си милиони последователи в X да гласуват за път към мира, който отразяваше някои аспекти на предложението на Кремъл към Украйна по това време. Тези условия включваха продължаваща руска окупация на Крим и запазване на украинския неутралитет - страната да остане извън НАТО.

В началото на 2024 г. украинското военно разузнаване съобщи, като се позова на свои доклади, че сателитната услуга на Мъск се използва от руската армия на украинския фронт.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърля информацията на " The Wall Street Journal". Той настоява, че единствената комуникация на Кремъл с Мъск е била телефонен разговор, в който двамата с Путин са обсъдили „космоса, както и настоящите и бъдещите технологии“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Как ЕС използва замразените руски активи, за да помогне на Украйна - Обяснено

Русия ще си плати за щетите от войната - иска или не иска

11:47 - 25.10.2024