Ръководителят на Женската тенис асоциация Стийв Саймън предупреди, че Китай може да остане без домакинства на турнири заради скандалния случай с изчезването на тенисистката Пън Шуай. 

35-годишната китайска състезателка обвини бившия вицепремиер на страната Жан Гаоли в сексуален тормоз на 2 ноември. Само за няколко минути публикацията ѝ в социалната мрежа Weibo беше изтрита, а оттогава насам Шуай е в неизвестност.

"Определено сме готови да се изтеглим (от Китай) и да се справим с всички затруднения, които съпътстват това решение. Защото със сигурност този проблем е по-сериозен от бизнес интересите", казва Саймън в интервю за CNN. 

"Жените трябва да бъдат уважавани, а не цензурирани", посочва още той. 

Притесненията за сигурността на Пън Шуай стават все повече поради липсата на достоверна информация за случващото се с нея след обвиненията срещу комунистическия функционер. 

В клопката на режима: Китайска тенисистка изчезна след обвинение към бивш вицепремиер

WTA поиска да се проведе пълно разследване за твърденията й, че е била принудена насила да прави секс с Жан Гаоли в дома му. Легенди на женския тенис като Серина Уилямс и Били Джийн Кинг са сред звездите, които призоваха Пекин за прекратяване на цензурата по случая. 

Реакция дойде и от новата асоциация на професионалните тенисисти, в която членуват Новак Джокович и Васек Поспишил, също реагира с призив за независима проверка и единни действия на спортната общност срещу китайските власти, ако не бъдат предоставени доказателства, че Пън е в безопасност. 

Китай е основният пазар, в който асоциацията се разширява през последното десетилетие. Само за една година - през 2019 г. - в Китай са организирани общо 9 турнира. Сумарният им награден фонд е над 30 милиона долара. През 2019 г. WTA премести и финалите си от Сингапур в Шънджън, като подписа 10-годишен договор за партньорство.  

Женският тенис става все по-популярен спорт в Китай благодарение на пробива на Ли На - първата азиатска шампионка от Големия шлем. 

Според данните на WTA - общата стойност на финансовите ангажименти на китайските власти към този спорт е над 1 млрд. долара (от парични награди, до строителство на стадиони и инфраструктура). 

Стийв Саймън казва, че ръководството на WTA прави всевъзможни опити да се свърже директно с Пън Шуай, но досега те са неуспешни. От Китайската тенис асоциация твърдят, че тя се намира в Пекин и няма причини за безпокойство, но така и не дават достоверни доказателства за уверенията си. 

"Потърсихме Пън на всеки телефонен номер и email-адрес, както и чрез всяка друга форма на контакт. Има множество дигитални начини за свързване с хората, но до ден-днешен не успяваме да получим отговор от нея", казва Саймън. 

Преди дни китайските държавни медии разпространиха писмо, за което твърдят, че е написано от Пън до Саймън. В него тенисистката "отрича" по-ранните си свидетелства за сексуално насилие. 

Ръководителят на WTA обаче оспорва достоверността на това писмо и го определя като инсценировка. 

"Дали тя е била принудена да го напише, дали някой друг го е написал вместо нея - не знаем. Но на този етап не смятам, че писмото е достоверно ни най-малко. Няма да се успокоим, докато не получим възможност да разговаряме с нея", казва той. 

Скандалът с Пън Шуай поставя под риск и провеждането на Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще започнат в началото на 2022 г. 

Изчезналата тенисистка е трикратна участничка в олимпийските игри между 2008 и 2016. Досега МОК отказва да коментира проблема с Пън и призовава за разрешаване на казуса чрез "тиха дипломация". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал