„Снимането с Leica е като дълга и нежна целувка, като стрелба с автоматичен пистолет, като час, прекаран в интроспекция.“

Стотици легендарни снимки от 20-и век са правени с Leica. От падащия войник на Робърт Капа, през мъжа, който прескача локва от Картие-Бресон, портретите на Мухамед Али на Томас Хопкер; до целуващата се двойка на Таймс Скуеър от Алфред Айзенщад.

Цитатът в началото е на легендарния Анри Картие-Бресон, пионер във фотожурналистиката и художествената фотография и съосновател на най-влиятелната фотографска агенция в света Magnum Photos.

Той е едно от светилата, които почитат Leica (,,Лайка”) като най-добрата марка фотоапарати. Мнозина смятат, че германският бранд е отговорен за някои от най-запомнящите се изображения в колективната памет.

Историята на Leica започва в началото на 20-и век, когато Ернст Лайц II решава да насочи бизнеса си за производство на микроскопи в друга посока.

По онова време фотоапаратите все още са обемисти и трудни за носене. Лайц се дразни от нещата, които един фотограф се налага да направи, за да заснеме кадъра си.

През 1913 г. той и майстор-механик на име Оскар Барнак, който работи в Leitz, започват да разработват Ur-Leica, прототип на компактен фотоапарат, използващ 35-милиметрова лента - революционна концепция за онова време, която позволява заснемането на значителен брой кадри, без да се налага сменянето на филмовата ролка.

Избухването на Първата световна война забавя проекта на дуото. През 1925 г. Leica I най-накрая е представена на пазара. Летвата за другите производители на камери е поставена високо, а влиянието на бранда в света на фотографията се оказва по-дълбоко, отколкото някой някога е предполагал.

Така Leica позволи на творците да се освободят от границите на от студиото и да открият какво има на улицата.

Leica и Xiaomi

От 2022 г. Leica е в стратегическо партньорство с Xiaomi - най-младата компания в класацията Fortune Global 500*.

Leica и Xiaomi съвместно разработват камери с патента на Leica, които да се използват във водещите смартфони на Xiaomi. Общите модели на брандовете маркират нова ера в в мобилната фотография и дори нови открития в индустрията.

Срещаме се с последното бижу на компанията - Xiaomi 13T Pro.

Xiaomi review 13T Pro

Кожа и алпийско синьо

Гърбът на устройството е от кожен материал - свеж избор, както на допир така и на визия. Брандът предлага варианти с черен керамичен гръб, и в синьо. Дисплеят е стъклен.

Квадратният “остров”, където е разположена камерата, сякаш прави Xiaomi 13Т Pro да изглежда по-голям, отколкото е (6.67 инча).

Моделът има един от най-добрите дисплеи на пазара. Алгоритъмът за автоматична яркост тук е забележителен.

За тези, които четат повече от телефоните си - филтърът за синя светлина в режим на четене определено е сред най-богатите на функции по рода си.

Високоговорителите поддържат Dolby audio, което означава че осигуряват ясен и силен звук с разширена звукова картина.

Професионална оптика и естетиката Leica

Онова, което всички вече искат да разберат, вероятно е камерата с оптика от Leica. Тя включва основна камера 50МР с 24mm, отвор f/1.9 и; другият обектив е телефото 50MP, 50mm f/1.9; и широкоъгълната камера 12MP със 15mm f/2.2. Това означава много детайлни снимки - с ярки цветове, с богат контраст и с минимално количество шум дори при нощните изображения.

Телефото камерата има дизайн с плаващ фокус, който разделя 7-те асферични лещи на две групи. Това позволява фокусиране на разстояние от 10 см., с което може да постигнете впечатляващи портретни или макро кадри. Смартфонът разполага с 1.28" сензор на основната камера, чиято големина позволява естествен боке ефект, какъвто трудно бихте постигнали с по-малък сензор.

Селфи камерата е с резолюция 20 MP.

Има два фотографски стила за снимане от Leica.

Единият, Leica Authentic Look, е автентичният стил на Leica с ясна светлина и сенки в триизмерни изображения.

Вторият, Leica Vibrant Look, заснема кадри с по-висока яркост и сатурация. Резултатът съотвено е снимки с по-светли сенки и по-наситени цветове.

С Xiaomi 13T Pro може да снимате на ръчни настройки с богати на информация работни файлове - устройството създава 10-битов RAW профил, създаден от Adobe. Можете и директно да редактирате на Photoshop или Lightroom от телефона. Xiaomi 13T Pro осигурява солидна отправна точка и за пост продукция на видео чрез 10-битовата Dolby Vision HDR и 4K 10-битов LOG.

Xiaomi 13R Pro Leica Cam

Живот на батерията

Батерията на Xiaomi 13T Pro е 5000 mAh. Тя е съчетана с процесор MediaTek Dimensity 9200+, операционна система android и потребителски интерфейс MIUI 14.

Това, което обира овациите в тази част, е Hypercharge зареждането от 120 W. Този телефон се зарежда от 0% до 100% за 19 минути.

„Илюзия е, че снимките се правят с фотоапарата… те се правят с очите, сърцето и главата.“, гласи цитат на Анри Картие-Бресон.

Можем да пишем още много за настройките на Xiaomi 13T Pro, но вярваме, че казахме най-важното.

Смартфонът е сред най-гладко работещите за 2023 г., опциите за персонализация са почти безкрайни, а някои от функциите му са несравними и бият по всякакви параметри конкурентните устройства - филтъра за синя светлина в режим на четене, начинът, по който телефонът подрежда историятa, ,,Контрол центъра” и още.

Така, последният модел в семейството на Xiaomi и Leica, Xiaomi 13T Pro получава ,,Отличен".


* Fortune 500 е ежегоднa класация, която измерва по приходи най-добрите корпорации в света.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024