Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара Снимка: © Getty Images

Още един удар срещу руските олигарси. Луксозна яхта, принадлежала някога на санкционирания руски бизнесмен Дмитрий Пумпянски, беше продадена за 37,5 млн. долара в Гибралтар. Цената е много по-ниска от реалната стойност на плавателния съд, оценяван на 75 млн. долара.

72,5-метровата "Axioma", както се нарича суперяхтата, беше конфискувана от милиардера през март тази година, след като името му попадна в списъците на ЕС и Великобритания със санкционирани руски граждани.

Във вторник компетентният съд в Гибралтар съобщи за продажбата и поясни, че името на купувача няма да бъде обявено публично. Подадените оферти за разглеждане са били общо 63, а с приходите от търга гибралтарските власти искат да компенсират кредиторите на олигарха.

Суперяхтата е дело на дизайнера Алберто Пинто и е построена в Турция през 2013 г. Тя разполага с шест палуби, два големи плувни басейна, 3D киносалон, фитнес зала, джакузи и напълно оборудван спа център.

"С луксозния си интериор, огромния набор от съоръжения на борда и висококвалифицирания и професионален екипаж, луксозната ваканция на борда на Axioma не обещава да бъде нищо друго, освен впечатляваща", се казва в обявата за търга.

72,5-метровата "Axioma", както се нарича суперяхтата, беше конфискувана от милиардера през март тази година, след като името му попадна в списъците на ЕС и Великобритания със санкционирани руски граждани.

Това е първата суперяхта, която се продава на публичен търг, откакто руската инвазия в Украйна и последвалите санции срещу Москва накараха властите в различни държави да изземат луксозни лодки на руски олигарси в пристанища по целия свят. Сделката дава и ясен знак за бъдещото ценообразуване на плавателните съдове, собственост на граждани на Русия, които са били принудително иззети и впоследствие продадени.

Плавателният съд на Пумпянски беше конфискуван през март от властите на Гибралтар след подаден иск от американската банка "JPMorgan". Според иска холдинговата компания на бизнесмена "Pyrene Investments" дължи на банката близо 20,5 млн. евро.

От дружеството смятат, че включването на милиардера в британския списък със санкции срещу Русия е нарушение на договора за заем. Затова банката подава молба до съда в Гибралтар за конфискуването и продажбата на неговата яхта. "JPMorgan" настоява постъпленията от продажбата да бъдат използвани за погасяване на заема.

До март тази година Пумпянски беше собственик и председател на фирмата за стоманени тръби "ОАО ТМК", която доставя материали на руския енергиен гигант "Газпром". Това е същата фирма, която достави и тръбите за т.нар. газопровод "Балкански поток" - продължението на "Турски поток", което минава през България и доставя газ до Сърбия и оттам за Унгария.

Пумпянски беше санкциониран от Великобритания и ЕС във връзка със започналата руска инвазия в Украйна. Една от причините за наложените срещу него и имуществото му санкции е негова среща с президента Владимир Путин и други 36 бизнесмени, на която те обсъждат какви да бъдат руските действия срещу западните ограничения. Фактът, че е бил поканен да присъства на тази среща, показва, че “той е член на най-близкото обкръжение на президента", изтъква Европейската комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024