Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара Снимка: © Getty Images

Още един удар срещу руските олигарси. Луксозна яхта, принадлежала някога на санкционирания руски бизнесмен Дмитрий Пумпянски, беше продадена за 37,5 млн. долара в Гибралтар. Цената е много по-ниска от реалната стойност на плавателния съд, оценяван на 75 млн. долара.

72,5-метровата "Axioma", както се нарича суперяхтата, беше конфискувана от милиардера през март тази година, след като името му попадна в списъците на ЕС и Великобритания със санкционирани руски граждани.

Във вторник компетентният съд в Гибралтар съобщи за продажбата и поясни, че името на купувача няма да бъде обявено публично. Подадените оферти за разглеждане са били общо 63, а с приходите от търга гибралтарските власти искат да компенсират кредиторите на олигарха.

Суперяхтата е дело на дизайнера Алберто Пинто и е построена в Турция през 2013 г. Тя разполага с шест палуби, два големи плувни басейна, 3D киносалон, фитнес зала, джакузи и напълно оборудван спа център.

"С луксозния си интериор, огромния набор от съоръжения на борда и висококвалифицирания и професионален екипаж, луксозната ваканция на борда на Axioma не обещава да бъде нищо друго, освен впечатляваща", се казва в обявата за търга.

72,5-метровата "Axioma", както се нарича суперяхтата, беше конфискувана от милиардера през март тази година, след като името му попадна в списъците на ЕС и Великобритания със санкционирани руски граждани.

Това е първата суперяхта, която се продава на публичен търг, откакто руската инвазия в Украйна и последвалите санции срещу Москва накараха властите в различни държави да изземат луксозни лодки на руски олигарси в пристанища по целия свят. Сделката дава и ясен знак за бъдещото ценообразуване на плавателните съдове, собственост на граждани на Русия, които са били принудително иззети и впоследствие продадени.

Плавателният съд на Пумпянски беше конфискуван през март от властите на Гибралтар след подаден иск от американската банка "JPMorgan". Според иска холдинговата компания на бизнесмена "Pyrene Investments" дължи на банката близо 20,5 млн. евро.

От дружеството смятат, че включването на милиардера в британския списък със санкции срещу Русия е нарушение на договора за заем. Затова банката подава молба до съда в Гибралтар за конфискуването и продажбата на неговата яхта. "JPMorgan" настоява постъпленията от продажбата да бъдат използвани за погасяване на заема.

До март тази година Пумпянски беше собственик и председател на фирмата за стоманени тръби "ОАО ТМК", която доставя материали на руския енергиен гигант "Газпром". Това е същата фирма, която достави и тръбите за т.нар. газопровод "Балкански поток" - продължението на "Турски поток", което минава през България и доставя газ до Сърбия и оттам за Унгария.

Пумпянски беше санкциониран от Великобритания и ЕС във връзка със започналата руска инвазия в Украйна. Една от причините за наложените срещу него и имуществото му санкции е негова среща с президента Владимир Путин и други 36 бизнесмени, на която те обсъждат какви да бъдат руските действия срещу западните ограничения. Фактът, че е бил поканен да присъства на тази среща, показва, че “той е член на най-близкото обкръжение на президента", изтъква Европейската комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024